Még nem regisztráltam

Kult

Kölni dóm, Notre-Dame, Esztergomi Bazilika – a világ legszebb székesegyházai

Anna Csákó

A katedrálisok, más néven dómok vagy székesegyházak a katolikus egyház azon templomai, amikben a püspökök trónja található – tehát a rendfokozattal együtt jár ez az elnevezés, függetlenül az épületek korától és stílusától. Olaszország, Anglia vagy Franciaország például egymagában is fel tudna mutatni egy toplistára elegendőt ezekből a monumentális épületekből, viszont mi most országonként mutatunk egyet-egyet a legszebbek közül.

Szerinted melyik a leggyönyörűbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.
Alexander Spatari / Getty Images

Szent Család-templom – Spanyolország

A Sagrada Família Antoni Gaudí építész életművének legkiemelkedőbb darabja, noha a Barcelonában található templom építését a mai napig sem fejezték be.

Jorg Greuel / Getty Images

Szent Péter- és Szűz Mária-dóm – Németország

A Rajna partján fekvő, gótikus stílusban épült kölni dóm a világ harmadik legmagasabb temploma, amely Németország egyik leglátogatottabb turisztikai helyszíne.

Eric Schaeffer / Getty Images

Notre-Dame – Franciaország

A párizsi katedrálist a XII. században kezdték el építeni, azonban történelme során többször is legégett – legutóbb 2019-ben.

dibanezgut / Getty Images

Szent Márk-székesegyház

A velencei székesegyházat a IX. században kezdték el építeni, és a munkálatok több szakaszban zajlottak, egészen az 1800-as évek végéig, mikorra ez az épület vált a város fő templomává.

bbsferrari / Getty Images

Szent Vitus-székesegyház – Csehország

Az ország legfontosabb templomának elődjét már a X. században meg lehetett találni Prágában, de a jelenleg is látható székesegyházat csak a XIV. században kezdték el megépíteni.

Vladislav Zolotov / Getty Images

Szent István-székesegyház – Ausztria

Az ausztriai, gótikus stílusban épített katedrális Bécs belvárosában található, és az osztrák főváros egyik jelképeként a világörökség része.

Laurie Noble / Getty Images

Canterburyi katedrális – Egyesült Királyság

Az Anglia dél-keleti csücskében található székesegyház az ország egyik legrégibb keresztény központja, amelynek első püspöke Canterburyi Szent Ágoston volt a VI. század végén.

RuslanKaln / Getty Images

Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház – Magyarország

Másnéven az Esztergomi Bazilika hazánk legnagyobb temploma, és egyben a magyarországi katolikus egyház székhelye, amelyet 1856-ban szenteltek fel.

Christian Petersen-Clausen / Getty Images

Roskildei székesegyház – Dánia

A dán Roskilde városában található templom a világ első téglából épült gótikus katedrálisa, amely az UNESCO egyik világörökségi helyszíne.

Julius Reque / Getty Images

Mária Mennybemenetele székesegyház – Mexikó

A mexikóvárosi főegyházmegye székhelyét mintegy 240 éven át építették, és több építészeti stílus is felfedezhető rajta, miután a XVI. és XVIII. század közt számos építész, festő és szobrász járult hozzá az elkészítéséhez.

Chiara Salvadori / Getty Images

Szent Szófia-székesegyház – Ukrajna

A UNESCO egyik Világörökségének részét képző kijevi ortodox templom nemcsak kívülről gyönyörű látvány, hanem belsejét is rengeteg mozaik és freskó díszíti.