Még nem regisztráltam

Kult

Claire Foy, Matt Smith, Helena Bonham-Carter – A Korona színészei, akik a legjobban hasonlítanak a brit királyi család tagjaira

Zádori Viktória
Zádori Viktória

2023-ban jelent meg a hatodik és egyben utolsó évada a II. Erzsébet királynő életét és brit királyi család történetét bemutató, nagy sikerű Netflix-sorozatnak, A Koronának. A kor előrehaladtával változó színészi gárda biztosította, hogy mindig történelmileg hiteles arcokat láthassunk a sorozatban, aminek egyik elengedhetetlen eleme volt az egyes színészek és a megszemélyesített karaktereik közti külső hasonlóság.

Szerinted melyik színész hasonlított legjobban az általa megformált karakterre?

Az elemeket (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Olivia Williams – idősebb Camilla Parker Bowles

Az angol királyi család történetének legnagyobb fordulatát egyértelműen Camilla Parker Bowles biztosította. Károly 35 éven át tartó viharos románca Kamillával kiállta az idők próbáját, viszont megítélése Diana és Károly házasságának megromlása miatt erősen rontotta hírnevét. A sorozatban az idősebb Kamillát játszó Olivia Williams a megfelelő hajjal és ruházattal összetéveszthetetlenül hozza a – most már – királyné jellegzetes megjelenését.

Elizabeth Debicki – idősebb Diana hercegné

Diana életének második virágzása válása után következett, ebben az életszakaszában személyesítette meg Elizabeth Debicki nagyjából tökéletes pontossággal. Diana nemcsak szépségével, stílusával, de humanitárius munkájával is felhívta a figyelmet magára, na meg persze a szerelmi életével. Debicki képes volt gyenge és erős pillanataiban is átadni azokat a karakteres vonásait a volt hercegnének, amire mindannyian jól emlékszünk.

Josh O’Connor – fiatalabb Károly herceg

Az egykor még herceg státuszban lévő Károlyról mai szemmel már nem mondanánk, hogy sármos volt, ugyanakkor a fiatal Károly herceg rajongók ezreinek szívét rabolta el a 70-es években. Az önfejű, ugyanakkor kötelességtudó, lázadó, de mégis meghunyászkodó fiatal Károly karakterét Josh O’Connor hozta a képernyőn, külsejében pedig igen sok hasonlóságot lehet felfedezni, ha színészi játékával együtt nézzük alakítását.

Matt Smith – fiatalabb Fülöp herceg

A vad, fiatal Fülöp herceg meghatározó szereplője volt az első két évadnak, köszönhetően Matt Smith lenyűgöző alakításának, aki érzékletesen mutatta be a szabályokat áthágó, de mégis párja mellett rendíthetetlenül kitartó herceget. Bár Fülöpre már idősebb emberként emlékszünk, fiatal korában azért megnyerően sármos volt, amit Smith tökéletesen keltett életre.

Claire Foy – fiatalabb II. Erzsébet királynő

Az első és a második évad középpontjában Erzsébet koronázást megelőző éveit, illetve az azt követő első 10 évét követhetjük végig. A sorozat indulásakor relatíve ismeretlen Claire Foy nemcsak külsejével, de színészi játékával is maradandót alkotott, általa pedig megismerhettük a lelkes és mégis kötelességtudó, fiatal Erzsébet uralkodásának kezdeti nehézségeit.

Ed McVey – Vilmos herceg

Ha van, aki meghatározta minden egyes tinilány férfiideálját a 90-es és 2000-es években, az Vilmos herceg volt. A jóképű herceg tinédzser korától kezdve meghatározó szereplővé nőtte ki magát a brit királyi családban, jóformán hasonló celebstátusz övezte, mint anyját, Dianát. A sorozatban az eddig ismeretlen színész Ed McVey alakította a húszas éveiben járó Vilmos herceget, akinek Kate Middletonnal alakuló kapcsolata állt az utolsó évad második felének középpontjában. A hasonlóság közte és az igazi Vilmos herceg között pedig egy remek szereplőválogatás eredményét mutatja.

Emma Corrin – fiatalabb Diana hercegné

A negyedik évadtól érkeztünk a történet szerint a 80-as évekbe, amikortól Diana és Károly herceg kezdeti fellángolását láthattuk és házasságuk nehézségeibe is bepillanthattunk. Az ekkor még 25 éves, szinte pályakezdő Emma Corrin által ismét találkozhattunk az angyali tekintetű és ártatlan, de mégis határozott Diana Spencerrel.

Imelda Staunton – idősebb II. Erzsébet királynő

Az általunk jól ismert, idős II. Erzsébet karaktere az, amit számtalan filmben megannyi színésznő játszott már el a 90-es évektől kezdve. A sorozat befejező évadaiban már a 70. életévében járó Erzsébetet megszemélyesítő Imelda Staunton – akiről, lehet elsőként a Harry Potter-filmekből ismert, negatív karakter, Dolores Umbridge jut eszünkbe – nyújtott ragyogó alakítást. A karakter kötelességtudata és hidegvérűsége az idősebb Erzsébetben is rendíthetetlenül megjelent, mégis Staunton egy olyan királynőt tárt a szemünk elé, akinek a lelke mélyére is láthattunk.

Vanessa Kirby – fiatalabb Margit hercegnő

A sorozat kezdetén Vanessa Kirby Margit hercegnője igazi színfoltja volt a sorozatnak. Míg a hercegnő testvére, Erzsébet, egy szigorúbb és szabálykövetőbb szerepben állta meg helyét, ezzel szemben Margit hercegnő vad és lázadó személyisége szabályos ellentéte volt a királynőnek. Kirby remekül alakította a gyönyörű Margitot, aki imádott a bulik középpontjában lenni. Be nem teljesült szerelme Peter Townsenddel, egy életre meghatározta Margit sorsának alakulását.

Meg Bellamy – Katalin hercegné

Vilmos herceg mellett az utolsó részben feltűnik a ma már jól ismert Katalin hercegné is, akinek határozott és céltudatos karaktere kicsit emlékeztethette a nézőket Dianára, leszámítva azt a naivitást, ami Dianát fiatalkorában annyira jellemezte. Meg Bellamy által megismerhettük azt a fiatal Kate Middletont, aki őszinte és határozott állásponttal rendelkezett, mégis meglágyult a szíve a nagy traumákat átélő Vilmos herceg irányába.

Gillian Anderson – Margaret Tatcher

A híres Vasladyt, vagyis Margaret Tatcher volt miniszterelnököt Gillian Anderson formálta meg, aki bár amerikai és vörös hajú, mégis mérnöki pontossággal alakította a kíméletlen és szigorú politikust.

Helena Bonham-Carter – idősebb Margit hercegnő

A vadóc lánytestvér, Margit hercegnő élete tele volt csillogással és ugyanakkor rengeteg szomorúsággal is. Helena Bonham-Carter már az érettebb oldalát mutatta be annak a hercegnőnek, aki 30-as korától kezdve bár megtanult beilleszkedni és megfelelni a királyi ház elvárásainak, mégis utálta azokat, hiszen erre még házassága is ráment. Bonham-Carter képes volt minden színfoltját megragadni a hercegnő karakterének, amitől felejthetetlen lett alakítása.