Még nem regisztráltam

TechTud

A valaha készült legikonikusabb mobiltelefonok

Birkás Péter
Birkás Péter

Az okostelefonok ma már a mindennapjaink részét képezik, szinte alig akad ember, akinek ne lenne a zsebében egy, de a mobilok világa azért jóval messzebb nyúlik az érintőképernyős telefonoknál. Listánkban a legikonikusabb modelleket gyűjtöttük össze, köztük jó pár olyat, amikkel a maguk idejében tényleg nem nagyon lehetett mást csinálni, mint telefonálni és SMS-t írni.

Szerinted melyik a legikonikusabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

29 szavazat.
Nokia

Nokia 3310

A szintén legendás Nokia 3210 utódja, a készülék, ami napjainkra az elpusztíthatatlanság jelképévé vált. Noha a 2000-ben piacra dobott és 2005-ig forgalmazott mobilt tönkre lehetett tenni, azért a mai okostelefonok strapabírásának fényében akkor is lenyűgöző, hogy mi mindent kibírt. Lehet, hogy szétesett két emeletnyi zuhanás után, de az aksit és a hátlapot visszatéve ugyanúgy működött tovább, mint amikor kivettük a dobozából.

Apple

iPhone

Nem ez volt az első okostelefon, de ez volt az okostelefon, ami elindította a hasonló készülékek áradatát és alapjaiban változtatta meg az életünket. Tényleg nem túlzás, hogy Steve Jobs és az Apple olyan telefonnal állt elő, amiről egy évvel korábban még senki nem gondolta volna, hogy szüksége lenne rá. A billentyűzet nélküli, érintőkijelzővel használható mobil 2007-ben még csodaszámba ment, ma viszont már mindenkinek egy hasonló elven működő készülék van a zsebében.

Sony Ericsson

Sony Ericsson W800

Sokan talán már nem is emlékeznek, hogy volt idő, mikor a Sony és az Ericsson közösen próbálták meghódítani a mobilpiacot. Az együttműködés rég véget ért, de a két cégnek azért voltak ikonikus készülékei. Ilyen a W800 is, ami a maga idejében (2005) azzal tűnt ki a tömegből, ami manapság már alapvetésnek számít: nemcsak telefonálni lehetett vele, de digitális walkmanként is funkcionált, azaz lehetett vele zenéket hallgatni. Micsoda daliás idők voltak ezek!

Blackberry

BlackBerry Bold 9700

A Blackberry készülékek sokáig igazi státuszszimbólumnak számítottak, ha az embernek ilyen készüléke volt, rögtön azt feltételezték róla, hogy fontos ember. Az okostelefon korszak persze szép lassan leszámolt ezzel, de volt egy idő, mikor a BlackBerry ikonikus készüléknek számított. Még a 2009-ben piacra dobott Bold 9700 is, aminél ott az elmaradhatatlan QWERTY billentyűzet, de már színes kijelzővel és BlackBerry OS 5 operációs rendszerrel.

Ericsson

Ericsson T10s

Nem voltak különösebben extra funkciói, de az Ericsson T10s a 2000-es évek elején mégis kitűnt az egyre szélesebb mobiltelefon kínálatból. Mindez köszönhető volt az élénk színválasztéknak, illetve azon egyszerű ténynek, hogy a billentyűzetet egy lepattintható fedél védte. És akkoriban igencsak menőnek számított, hogy a telefon használata előtt fel kellett nyitni a fedelet, majd a hívás/üzenet végeztél egy hanyag mozdulattal vissza kellett csukni.

Motorola

Motorola RazR V3

Honnan tudtad, hogy valaki igazán menő a 2000-es évek közepén? Hát onnan, hogy Motorola Razr telefonja volt: a legkúlabb kagylótelefon, aminél kívül is volt kijelző, kinyitva pedig alul kapott helyet a futurisztikusnak ható billentyűzet, felül pedig a belső, nagyobb képernyő. A dizájnnak és a karcsú kivitelnek hála a 2004-es megjelenést követően 100 milliónál is többet értékesítettek ebből az ikonikus mobilból, ma pedig már létezik hajlítható kijelzős változata is.

Nokia

Nokia 8110

Amikor 1999-ben a mozikba került a Mátrix, mindenki ilyen telefont akart, hiszen a film néhány ikonikus jelenetében ez a készülék látható Keanu Reeves kezében – mikor az irodában megjelennék érte az ügynökök. A mai napig kevesen tudják, hogy az alkotók egy módosított Nokia 8110 modellt használtak, aminek gombnyomásra lecsúszott a billentyűzetvédő fedele. A korábban kereskedelmi forgalomba került modell nem tudott ilyet, a Nokia 7110 viszont már igen.

Ericsson

Ericsson R310S

Az Ericsson sokáig igazi nagyágyúnak számított a mobilpiacon, aztán összeálltak a Sonyval, majd a szétvállást követően eltűntek az ilyen márkájú telefonok. A csúcson azonban voltak a gyártónak ikonikus telefonjai: ilyen az 2000-ben piacra dobott R310S is, ami lényegében a mai strapatelefonok elődjének számított. A legemlékezetesebb tulajdonsága mégis a tetején helyet kapó, hatalmas, cápauszony-szerű antenna volt – akkoriban nem volt mobil antenna nélkül!

Samsung

Samsung Galaxy Z Flip

Már nemcsak az okostelefonok, de a hajlítható kijelzővel rendelkező mobilok korát éljük, ami elhozta a kagylótelefonok másodvirágzását is. Ezek közül a legikonikusabb az első Samsung Galaxy Z Flip modell, ami lényegében elindította az ilyen jellegű készülékek egész áradatát. A dél-koreai gyártó üdvöskéjéből idén már a negyedik generáció kerül a piacra, és legalább olyan menő dolog birtokolni egyet, mint a 2000-es évek elején egy Motorola Razrt.

Samsung

Samsung Galaxy Note7

A Galaxy Note7 már bőven az okostelefon-korszak szülötte, egy tényleg jó, tollal rendelkező telefon, ami nem túl szerencsés okból lett ikonikus készülék. Ez a mobil azzal vonult be a köztudatba, hogy sok példánynál felrobbant az akkumulátor, így a gyártónak vissza kellett hívnia az összes forgalomba került példányt. Biztos vannak, akik még emlékeznek, hogy a repülőkön konkrétan megtiltották, hogy bárki ilyen készüléket használjon, nem lehetett bekapcsolni sem.