Még nem regisztráltam

TechTud

Pókokba szurkált véres tűk okozta hányinger egy szűk és zsúfolt repülőn – a leggyakoribb fóbiák

Anna Csákó

A fobofóbia (vagyis az attól való rettegés, hogy van-e valamilyen fóbiánk) bizonyítja, hogy félelmeinket végtelen mennyiségű kategóriára feloszthatjuk. Listánkban azokat a fóbiákat szedtük össze, amelyek valószínűleg több embert érintenek, mint például a hexakosioihexekontahexafóbia, vagyis a 666-os számtól való félelem, vagy a hippopotomonstrosesquipedaliofóbia néven ismert, hosszú szavak okozta iszonyat.

Te melyikkel találkoztál a leggyakrabban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
Szajki Bálint / 24.hu

Aerofóbia

A szorongások egyik jól kitalált egyvelege: a magasság a tériszonyosoknak kedvez, a bezártságtól a klausztrofóbiások érezhetik szörnyen magukat, míg a szociofóbiások és xenofóbok is találhatnak okot a rettegésre repülés közben.

Guido Mieth / Getty Images

Tripanofóbia

Szépen magyarul tűiszony, tehát az olyan orvosi eljárások okozta, akár ájulásig fokozódó stressz, ahol tűt vagy injekciót használnak.

LukaTDB / Getty Images

Emetofóbia

Tehát a hányástól való félelem. Az érintettek éppúgy félhetnek attól, hogy ők maguk hányni fognak, mintha más fejét kellene fogniuk e tevékenység közben.

Ian Payne / Getty Images

Klausztrofóbia

A klausztrofóbiásokban a szűk, bezárt terek kelthetnek páni félelmet.

Adrián Zoltán / 24.hu

Zoofóbia

Ide soroljuk a pókoktól, darazsaktól, egerektől, madaraktól, csúszómászóktól és bármilyen állattól való rettegést.

Bielik István / 24.hu

Hemofóbia

A tűiszonyosokhoz hasonlóan valószínűleg nem az egészségügy területén dolgozók közt találhatjuk a legtöbb hemofóbiást – tehát azokat az embereket, akiket a vér gondolata is kikerget a világból.

Farkas Norbert / 24.hu

Akrofóbia

Ismertebb nevén tériszony, ami a magasságtól való félelmet jelenti.

Farkas Norbert / 24.hu

Agorafóbia

Az ettől szenvedők erős szorongást tapasztalnak, ha el kell indulniuk otthonról, zsúfolt járművön kell utazniuk vagy olyan térbe kerülnek, ahonnét úgy érzik, nehezen tudnának kiszabadulni (például mozi vagy színház).

Morsa Images / Getty Images

Szociofóbia

A szociális szorongásos zavarban érintetteken akkor uralkodik el erőteljes szorongás, ha nyilvánosan kell szerepelniük, vagy akár egy nagyobb baráti társaságban megszólalniuk.

Flashpop / Getty Images

Xenofóbia

A más nemzetiségű vagy etnikumú emberek gerjesztenek félelmet a xenofóbokban, és válthatnak ki belőlük akár paranoid gyanakvást.

Szajki Bálint / 24.hu

Homofóbia

A szó eredeti értelmében vett homofóbok olyan mentálisan sérült betegek, akikből a homoszexuális emberek mély szorongást és rettegést váltanak ki. Természtesen heterofóbokra (tehát heteroszexuális emberektől iszonyodókra) és transz- valamint bifóbokra is találhatunk példát (akik a transzexuális és biszexuális emberektől félnek).