Még nem regisztráltam

Bulvár

A legetikátlanabb emberkísérletek a XX. századból

Bálint Boglárka
Bálint Boglárka

Az emberkísérletekről sokunknak egyből a náci Németország embertelen kísérletei jutnak eszünkbe, azonban sajnos ilyen fajta kutatások a világ számos más pontján is megtörténtek.

Melyik borzaszt el legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra!

12 szavazat.

A 731-es egység

A mandzsúriai Harbin közelében állomásozó 731-es egység eredetileg a megszálló japán rendőrség felügyelete alatt állt a japán-kínai háború és a második világháború során, de valójában teljesen önállóan művelhettek embertelenebbnél embertelenebb dolgokat. A foglyokat megcsonkították, akár élve is felboncolták, vegyi anyagokat, betegségeket és fegyvereket is teszteltek rajtuk.

A Tuskegee-tanulmány

Az amerikai kormány 1932 és 1972 között több mint 600 szegény afroamerikai földművest fertőzött meg szifilisszel. Később rajtuk és további fertőzöttökön és azok gyerekein is vizsgálatokat végeztek, holott a betegség már a 40-es évektől köztudottan gyógyítható volt penicilinnel.

A homesburgi börtönkísérlet

A pennsylvaniai Holmesburg börtönben bőrgyógyászati kísérleteket végeztek főleg afroamerikai rabokon. A kísérletben résztvevők úgy tudták mindössze kozmetikumokat tesztelnek rajtuk, ám a valóságban rákkeltő anyagok kísérleti alanyává váltak. A keletkezett sebeket és betegségeket emiatt nem is kezelték.

A guatemalai szifiliszkísérlet

1946 és 1948 között az amerikai és a guatemalai kormány közel 700 embert fertőzött meg szifilisszel, természetesen az érintettek tudta nélkül. Arra voltak kíváncsiak penicilinnel meg lehet-e előzni a betegséget.

A kis Albert kísérlet

Az 1920-as években a behaviorizmus (viselkedéstan) atyja, John B. Watson azon elméletét próbálta bebizonyítani, hogy Pavlov kísérlete alapján a gyerekekbe bele lehet kódolni a félelmet. Kalapáccsal ütött egy vasrudat, amikor a 9 hónapos csecsemő, Albert állatokkal volt, így szép lassan már azok látványa is elég volt ahhoz, hogy sírni és félni kezdjen.

Milgram kísérlete

Az 1960-as években Stanley Milgram azt kezdte vizsgálni, meddig megy el egy átlagos ember, ha parancsteljesítésről van szó. A jelentkezőket egy-egy beépített emberrel párosították össze (tanár és diák), majd azt a feladatot kapták, ha a diákot játszó beépített ember hibát vét, használjanak elektrosokkot. A kísérlet megdöbbentő eredménye volt, hogy 65 százalékuk elment a legmagasabb, 450 voltosként feltüntetett szintig.

A szörnykísérlet

1939-ben, az USA Iowa államában Dr. Wendell Johnson logopédus árva gyerekeket használt fel a dadogást vizsgáló kísérletéhez. A gyerekeket két csoportra osztották, a dadogókra és a szépen beszélőkre, azaz az egyik csoportba kerülő gyerekek nagy részének nem is volt eredetileg beszédhibája. Azonban ezekkel a gyerekekkel is elhitették, hogy dadognak, nem tudnak szépen beszélni, ami a kísérlet végére sajnos valósággá vált. Sosem tudták visszafordítani a kísérlet hatását.

A stanfordi börtönkísérlet

A Philip Zimbardo-féle börtönkísérletben véletlenszerűen sorsolták ki a résztvevők közül, ki lesz rab és ki lesz őr. A kísérletet a hatodik napon kénytelenek voltak leállítani, mivel egyesek annyira beleélték magukat a szerepükbe, hogy igazi szadistává váltak a rabokkal szemben. Habár a fizikai erőszak tiltva volt, az őröket játszó egyetemisták gyorsan feltalálták magukat.

A Vipeholm elmegyógyintézet

A svédországi Vipeholm elmegyógyintézet lakóival éveken át nagy mennyiségű édességet etettek, hogy kiderítsék ez hozzájárul-e a fogszuvasodás kialakulásához.