Még nem regisztráltam

Bulvár

A legnyugtalanítóbb máig megoldatlan rejtélyek

Bálint Boglárka
Bálint Boglárka

A történelem tele van megmagyarázatlan jelenségekkel, gyilkosságokkal és eltűnésekkel. Ezekből gyűjtöttünk össze most tízet.

Melyikről a legborzongatóbb olvasni?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra!

20 szavazat.

A Gyatlov-hágó rejtélye

A történelem egyik legtöbb kérdést felvető esete talán nem más, mint a Gyatlov-hágó története. 1959 telén 9, tapasztalt túrázónak számító egyetemista holttestét találták meg az Urálban. Haláluk több kérdést felvet. A csapat sátrát belülről felvágták, de a lábnyomok rendezetten vezettek egy közeli fáig. A túrázókat két külön helyen találták meg. A dermesztő mínuszok ellenére voltak olyanok, akinen nem volt ruha vagy éppen cipő. Egyeseknek hiányzott a nyelve vagy a szeme, de radioaktívitást is kimutatták egyikük ruháján. Több mint 60 év után még mindig senki nem tudja, mi vezetett a halálukhoz.

A Voynich-kézirat

1912-ben egy lengyel könyvkereskedő, Wilfried Voynich találta meg a furcsa könyvet. A nyelvezete nem hasonlít egyetlen mai nyelvhez sem, ábrái különösek, több tudományágat érintenek, valószínűleg a kód részei. A tudósoknak és kódfejtőknek máig nem sikerült kideríteni, mit rejhetnek a kézirat lapjai.

Stonehenge

A Stonehenge ikonikus sziklaépítménye vita tárgyát képezi a tudósok körében. Kr. e. 2500-ban kezdődhetett az építése, célja pedig jelen álláspont szerint az lehetett, hogy két törzs békéjét szimbolizálja. Az viszont, hogy hogyan hordták oda és emelték fel a több tonnás szikladarabokat, máig rejtély.

A Valentich fiú esete

A 20 éves Frederick Valentich 1978. október 21-kén tűnt el nyomtalanul. A magát ufókutatónak nevező fiatal férfi gyakorlórepülése során arról számolt be rádión, hogy gépét egy másik repülőgép követi kb. 300 méterrel magasabban. Eltűnése előtti utolsó szavai ezek voltak: Ez nem egy repülőgép! Sem őt, sem a repülőjét nem találták meg soha.

Madeleine McCann eltűnése

2007. május 3-án a hároméves kislányt szülei egyedül hagyták aludni a portugáliai Praia de Luz üdülőhely egyik apartmanjában. A szülök a szállástól 120 méterre lévő étterembe mentek vacsorázni, de mire visszaértek, a kislánynak nyoma veszett. Az évek során több ember neve is felmerült, mint lehetséges tettes, sokáig a szülőket gyanúsították. Emellett nem egy ember vallotta magáról, hogy valójában ő az eltűnt kislány.

(Original Caption) Dancing mania sweeps through Europe during medieval plague. Penitents pray for mitigation of plague. Undated illustration.

Táncoló pestis

A középkor és a kora újkor egyik legmegmagyarázhatatlanabb jelensége az úgynevezett táncoló pestis. Egészen a 17. századig készültek feljegyzések olyan esetekről, ahol akár egy kisebb városnyi ember hirtelen elkezdett táncolni, majd akár egészen a teljes kimerülésig folyatták azt. A leírások különböző módon írják le a történteket. Egyesek táncról írnak, mások kontrollálhatatlan rángatózásról. A kor magyarázata szerint ezeket az embereket maga a Sátán kerítette hatalmába, de a modern kor még mindig nem talált választ ezekre a furcsa történetekre.

A tanganyikai kacagójárvány

A 60-as évek egyik furcsa rejtélye a mai Tanzánia területén kitört nevetőjárvány. Az egyik lányiskolában kezdődött, és érdekes módon a tanárokat elkerülte, de más falvakba is továbbterjedt. Hetekre be kellett zárni egyes iskolákat a furcsa kór miatt.

A Fekete Dália

Elizabeth Smith, vagy becenevén Fekete Dália az egyik legismertebb meg nem oldott gyilkossági ügy áldozata. Az alig 22 éves lány holttestét kettévágva, megcsonkítva találták meg egy Los Angeles-i parkban. Rengeteg embert hallgattak ki az üggyel kapcsolatban, de gyilkosának kiléte máig ismeretlen.

Kleopátra sírja

A történelem egyik legismertebb és legnagyobb hatalmú királynőjének, Kleopátrának történetét sokan ismerik. Miután Marcus Antonius vereségének hírére öngyilkos lett, Octavianus bevonult Egyiptomba. A fáraó sírhelyét viszont a mai napig homály fedi.

A Mary Celeste eltűnése

1872 november 5-én New Yorkból indult útnak a tisztaszesszel megrakott hajó, ám az sosem érkezett meg Genovába. A hétfős legénységen kívül a kapitány felesége és gyermeke is a hajón tartózkodott. A hajót végül megtalálták, de emberek nélkül. A vizsgálatok során kizárták a kalóz támadás lehetőségét, valamint vészjelzést sem adtak le és a hajónapló sem árulkodik semmi furcsaságról. Akármi is történt, sosem látták többé utasait.