Még nem regisztráltam

Életke

Politikusok, akiket nem az eredeti nevükön ismertünk meg

Schultz Antal
Schultz Antal

Akárcsak a sztároknál, a politikusoknál is előfordul, hogy az eredeti nevüket lecserélik egy másikra. Ezekből szemezgettünk.

Téged melyik lepett meg leginkább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
ROBERT HORLING / MTI FILES / AFP

Giovanni Giuseppe Czermanik

Születési anyakönyvi kivonatában még ez szerepelt a Fiuméban született magyar politikusnak, vagyis magyarul Czermanik János József, később magyarosított a család Csermanekre. De ez se az ismert neve. A kommunista illegalitásban használta a Lupták és a Barna vezetéknév mellett a Kádárt is, végül ez vált a hivatalos nevévé 1945 után.

SANDEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Josip Broz

Az illegális kommunista pártba még ezen a néven lépett be, de mikor Bécsbe került, felvette a Tito fedőnevet. Egy életrajzírója szerint Tituš Brezovacki horvát romantikus regényíróra utalt a névvel Jugoszlávia későbbi vezetője.

Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Ioszeb Dzsugasvili

Első használt mozgalmi neve Koba Ivanovics volt, amit egy regény bandita szereplőjétől kölcsönzött. 1913-ban egy cikk szerzőjeként használta aztán a Sztálin nevet, feltételezhetően az orosz acél szóból eredhet.

STF / AFP FILES / AFP

Szaloth Szár

Azaz Saloth Sâr. Kambodzsa későbbi véreskezű diktátora, a vörös khmerek vezetője csak egész későn tette a mozgalmi nevét hivatalos nevévé. Hogy a Pol Pot pontosan mit jelent, soha nem mondta el. A Pol talán a királyi rabszolgák nevére utalhat; egyesek szerint a Pol Pot a Politique Potentielle (azaz: rátermett politikus) francia kifejezés rövidítése.

EVARISTO SA / AFP

Luiz Inácio da Silva

Eredetileg csak a beceneve volt Brazília elnökének az a név, ahogy leginkább emlegetik, Lula. 37 évesen, 1982-ben vette fel hivatalosan is ezt a nevet és lett Lula da Silva.

DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Herbert Ernst Karl Frahm

Ezen a néven született, anyai nagyapja nevét kapta, mert házasságon kívül született. A Gunnar Gaasland álnevet is használta, mikor visszament Norvégiából az akkor a nácik által uralt Németországba. Ezt a nevet fiatalkori barátnőjének férjétől kölcsönözte, aki ehhez hozzá is járult. Már ez előtt, norvégiai élete alatt is a Willy Brandt nevet használta a születési neve helyett. Ezen a néven vált a világháború után Németország első szociáldemokrata kancellárjává.

ISABEL INFANTES / AFP

Alexander Boris de Pfeffel Johnson

Családja a mai napig Alnak szólítja az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnökét. Elég arisztokrata névnek tűnik, az igazság nem is áll ettől távol, de egészen érdekes felmenői vannak. Angol szülőktől született New Yorkban, iskoláit Brüsszelben kezdte. Dédnagyapja török, rövid ideig az Ottomán Birodalom belügyminisztere volt.

© LAPI / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Vlagyimir Iljics Uljanov

1901-ben jelenik meg Uljanov mozgalmi neve elsőként írásban: Lenin. A név eredetéről több elmélet is létezik, mivel az orosz kommunisták vezére sohasem tisztázta. A legtöbben ugyanakkor úgy gondolják, a Léna folyóból eredeztethető.

Vona Gábor. Fotó: Szajki Bálint / 24.hu

Zázrivecz Gábor

„Édesapám 1943-ban született Vona László néven, az ő édesapja, Vona Gábor kétszer látta, mert a világháború miatt a frontra vonult. A híres-hírhedt tordai csatában esett el, és az aranyosegerbegyi hadisírban nyugszik. Nagyanyám, Csabai Anna így egyedül maradt édesapámmal, majd később újraházasodott, feleségül ment egy Zázrivecz József nevű férfihoz, aki nevére vette és felnevelte árván maradt édesapámat. Így születtem én Zázrivecz Gábor néven 1978. augusztus 20-án, de a kezdetektől fogva az volt a vágyam, hogy nagyapám emlékére visszavegyem a vér szerinti nevem. Ezt 18 évesen meg is tettem, édesapám örömére – írja a Második Reformkor Párt (2RK) jelenlegi, a Jobbik korábbi vezetője, Vona Gábor.