Még nem regisztráltam

Bulvár

Adele, Gotye, Ed Sheeran – a 2010-es évek legnagyobb slágerei

Grósz Petra
Grósz Petra

Minden érának megvannak a maga szerelmesei: azok közül, akik a 2010-es években voltak tinédzserek, sokan máig boldog nosztalgiával emlékeznek vissza az évtized legnagyobb (ma már helyenként megkérdőjelezhető) trendjeire: a galaxismintás holmikra, a virágos hajdíszekre, az ombre-festésre, a szinte üvöltően erős arckontúrokra vagy a fahéj-kihívásra.

A különböző zenei lejátszási listákat böngészve időről-időre szembejönnek a korszak legütősebb számai is, így a 2000-es évek slágerei után most a Billboard Hot 100 listájának Wikipédia-archívumait alapul véve azokat a dalokat is csokorba szedtük minden évből, amelyek 2010 és 2019 között voltak a hallgatóság nagy kedvencei.

Neked melyik dal volt a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.

Adele - Rolling in the Deep (2011)

Adele egyik legsikeresebb dala 2010 novemberében jelent meg, a következő évben pedig hosszú hetekre az uralma alá hajtotta a slágerlistákat: a Billboard Hot 100-on összesen 65 hetet töltött, mielőtt a századik hely alá esett volna. A dalt három kategóriában is Grammy-díjra jelölték, a 2012-es gálán mindet el is nyerte énekesnő: a Rolling in the Deep lett az év felvétele, az év dala, általa pedig Adele kapta a legjobb rövid zenei klipnek járó elismerést is. Az énekesnő egyébként abban az évben összesen öt Grammy-díjat vihetett haza, az övé lett ugyanis többi között az év albuma, és az év legjobb pop-vokál albuma is.

Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used to Know (2012)

Gotye és Kimbra 2011 nyarán dolgoztak együtt a Somebody That I Used To Know című számon, ami azóta is a legismertebb zenéjük. A dal 2012-ben minden mást letarolt a slágerlisták élén, azóta a Sráckor című filmben és több sorozatban, köztük a Pletykafészekben és a 90210-ben is felhasználták. Az előadók két Grammy-díjat is bezsebeltek vele: megkapták az év felvételéért és a legjobb pop duó performanszért járó elismerést is.

Pharrell Williams - Happy (2014)

A Happy 2013-ban csendült fel a mozikban a Gru 2 egyik jelenete alatt, melyben a főszereplő tőle szokatlan vidámsággal töltötte a napját. A dal hamar nagy népszerűségre tett szert a zenei toplistákon is, 2014-et az év legsikeresebb dalaként zárta. A Happy három Grammy-jelölést kapott, ebből kettőt meg is nyert: a legjobb szóló-pop produkció és a legjobb zenei klip kategóriákban.

Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus - Old Town Road (2019)

Miley Cyrus apja, Billy Ray Cyrus és Lil Nas X 2018 decemberében rukkoltak elő a country és a hiphop elemeit ötvöző Old Town Road című dallal. A szám hamar a TikTok egyik aktuális himnuszává vált, ami jócskán megdobta a népszerűségét a slágerlistákon is: összesen 19 hétig állt a Billboard Hot 100 legtetején. A közös munka később a legjobb zenei videó és a legjobb pop-duó performansz kategóriákban is Grammy-díjakat hozott az előadóknak.

Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk (2015)

Bruno Mars és Mark Ronson duettje 2014 novemberében jelent meg, és hamar felkúszott a nemzetközi slágerlisták élére. 2015-ben kis túlzással alig volt nap, amikor ne lehetett volna hallani a rádióban, a dal sikerét pedig a következő évi Grammy-gálán is díjazták: az év felvétele és a legjobb pop-duó performansznak járó elismerésekkel.

Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz - Thrift Shop (2013)

Ki hitte volna, hogy slágert lehet írni a ruhaturkálásról? A Macklemore-Lewis-Wanz-féle triónak mégis sikerült nagyot dobbantania a 2012 nyarán megjelent Thrift Shoppal. A szám szeptember 15-én került fel a Billboard Hot 100 listájára, és bár a következő héten kiesett, hat héttel később visszatornászta magát, és egyre feljebb került: a népszerűsége pedig addig nőtt, míg a 2013-as év legnépszerűbb dalává nőtte ki magát. A trió a soron következő Grammy-gálán a legjobb rapzenéért és a legjobb rap-performanszért járó elismerést is bezsebelhette.

Justin Bieber - Love Yourself (2016)

A 2016-os év kétségtelenül az egyik legsikeresebb volt Justin Bieber karrierjében: a Billboard Hot 100 listájának első két helyét is megszerezte akkoriban az énekes, a Love Yourselfet szorosan követte a Sorry. A dalok népszerűségéhez egyébként hozzájárulhatott a zenész és Selena Gomez viharos kapcsolata is: ők ketten ugyanis közel tíz évig jártak, ez idő alatt viszont többször is szakítottak, és másokkal is randiztak. Az említett dalokról (is) többen feltételezik, hogy Bieber Gomeznek írta azokat.

Ed Sheeran - Shape of You (2017)

A Shape of You 2017 januárjában debütált az énekes harmadik stúdióalbumának vezető dalaként, Sheeran pedig azóta sem tudta felülmúlni a saját sikerét. A dal 12 hetet töltött a Billboard Hot 100 tetején, a következő évben pedig a legjobb szóló-pop produkciónak járó Grammy-díjat is elnyerte. A Shape of You máig az énekes legsikeresebb dala, a Spotifyon több mint 3 és félmilliárd streamelésnél jár.

Drake - God's Plan (2018)

Bár a kritikusok kezdetben „tipikus Drake-dalnak” titulálták a számot, a God’s Plan 2018-ban az év legsikeresebb slágerévé nőtte ki magát. Három Grammy-jelölést is kapott, a legjobb rap dal kategóriájában nyert is. A slágerhez természetesen klip is készült, melyben a rapper közel egymillió amerikai dollárt osztott szét floridai emberek között Miami utcáit és bevásárlóközpontjait járva.

Kesha - TikTok (2010)

TikTok – a szó, ami tizenhárom évvel ezelőtt még merőben mást jelentett, mint manapság. 2010-ben nem az egyik legnagyobb (akkor még nem is létező) videómegosztó platformot emlegették ezen a néven, hanem Kesha bulihimnuszát. Júliusi megjelenését követően a dal több mint egy hónapig ingyenesen letölthető volt az énekesnő MySpace-oldaláról, miután pedig jelentős online-érdeklődésre tett szert, a rádiókban is játszani kezdték. A TikTok hamar a slágerlisták élére tornázta magát, az év végére a Billboard Hot 100-ot is meghódította.