Még nem regisztráltam

TechTud

MyVIP, TeveClub, Hotdog – weboldalak, amiket imádtunk a 2000-es években

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Az internet aranykora egyértelműen a 2000-es évek első felére tehető, amikor egyre több háztartásban jelent meg. A legegyszerűbb weboldalak előtt tudtunk órákat eltölteni, és ennek az időnek a mai napig nem bánjuk egyetlen egy percét sem. Barátokat szereztünk, tanultunk, vagy éppen csak nagyon jól szórakoztunk. Érdekesség, hogy az alábbi weboldalak többsége még létezik, tehát ha egy kis nosztalgiára vágysz, érdemes őket felkeresni.

Melyik alábbi oldalt látogattad a legsűrűbben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra

16 szavazat.

Startlap.hu

Volt idő, amikor még nem a Google volt mindenkinek a kezdőoldala, hanem a Startlap. Itt tájékozódtunk a hírekről, illetve ha valamilyen téma után kutattunk, mindenhez tartozott egy Startlapos linkgyűjtemény. A Startlap játékok pedig fix szórakozást nyújtottak az unalmasabb percekben.

IWIW

A 2002-ben indult magyar weboldal egyike volt a világ első közösségi oldalainak. 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar weboldalnak számított, de a Facebook megjelenése háttérbe szorította, így végül 2015-ben megszűnt.

CitroMail

A 2000-es évek elején, még a Gmail tarolása előtt mindenki Freemail vagy CitroMail címmel levelezett. A CitroMail fiók kb. fél perc alatt létrehozható volt, így sokan halmozták az ilyen címeket.

MSN messenger

Kicsit kilóg a sorból, mert nem egy weboldalról, hanem egy csevegő programról beszélhetünk az MSN esetében. Azonban kihagyhatatlan, hiszen egy egész generáció nőtt fel MSN-t használva. Itt ismerkedett meg a többség a hangulatjelekkel, de az ablakrezgető funkciót és a tipikus üzenetjelző hangot is nehéz feledni. Mindig voltak kisebb újítások, például idővel már ki tudtuk írni a nevünk alá a hangulatunkat, vagy hogy épp milyen zenét hallgatunk. 2014-ben szűnt meg véglegesen.

Hotdog

A 2005-ben indult magyar oldal főleg a fiatal generációt célozta meg úgy, hogy egybegyúrt minden már más oldalon létező funkciót. Volt fórum, chat, szavazások, kvízek, játékok, és személyre szabhattad a profilodat, ami sokszor nagyon látványos megoldásokat eredményezett. Az eredeti formájában 2017-ig működött.

G-Portál

A 2000-es évek elején sok vállalkozás rendelkezett G-Portálos weboldallal, de volt egy szórakoztatóbb vonala is ennek az egyszerű honlap készítési módnak: könnyű volt létrehozni rajongói oldalakat, kutyáknak, cicáknak, zenekaroknak, filmeknek, sztároknak, lényegében bárminek. Ehhez programozói tudásra egyáltalán nem volt szükség, persze extra HTML-kódokkal azért látványosabbá lehetett tenni az oldalunkat.

 

MyVIP

Az IWIW működésével párhuzamosan megjelent a fiatalabb generációt megcélzó myVIP. Az igazi VIP életérzést erősítvén csak meghívóval lehetett regisztrálni. Bár még a mai napig működik, sok nyomot nem hagyott az emberekben. Leginkább két idegesítő funkció ugrik be mindenkinek: az egyik, hogy vízjelezte a feltöltött képeinket, a másik pedig, hogy meg tudtuk nézni, ki kattintott a profilunkra. Ez persze ellehetetlenítette azt, hogy mások után nyomozgassunk, hiszen kétszer is meggondoltuk, kinek az oldalára kattintunk rá.

 

Honfoglaló

Ha van internetes játék, amit mindenki ismer, akkor az a Honfoglaló. A tizenkilenc hazai megyére épülő kvízjáték böngészőben már sajnos nem elérhető, de a nemzetközi változata Triviador néven letölthető okostelefonokra.

Chat.hu

A mai fiataloknak bizonyára furcsa lehet, hogy régen úgy ismerkedtünk az interneten, hogy fényképet se tudtunk magunkról küldeni, hiszen a chat.hu is még abban az időszakban volt igazán népszerű, amikor a fotókat kevesen tudták digitalizálni. Az oldalon rengeteg tematikus szobában cseveghettünk kornak, érdeklődési körnek, zenei stílusnak megfelelően.

 

UKRAINE - 2021/02/15: In this photo illustration, a MySpace logo seen displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Myspace

Egy generáció meghatározó időszaka volt a Myspace-en töltött néhány év. Az alapvetően zenészeknek, zenekedvelőknek létrehozott amerikai oldal leginkább közösségi platformként üzemelt. Sokaknak ide köthető az első webszerkesztési emléke is, hiszen ha nem akartuk, hogy a profilunk gagyi legyen, ahhoz HTML-kódokkal kellett babrálni.

TeveClub

A TeveClubot 1997-ben hozták létre a japán tamagotchik mintájára. A 2000-es évek elején elképzelhetetlen volt, hogy egy internetet használó embernek ne legyen tevéje. Csak napi pár perc elfoglaltságot jelentett a tevénk etetése, itatása, tanítása, de ha meguntuk és egy időre pihentetni akartuk, vagy akár elutaztunk, arra az időre hibernálni is lehetett az állatot. A weboldal népszerűségének csúcsán 200.000 regisztrált teve volt.

Hősemberképző

A Hősemberképző hasonlított a TeveClubra, csak itt ősembert tudtak nevelni a felhasználók.