Még nem regisztráltam

Bulvár

Az Alcatraz szökevényei, Pillangó és El Chapo – hírhedt börtönlakók hírhedt szökései

Tóth Bálint Soma
Tóth Bálint Soma

A börtönöket azért hozták létre, hogy a törvénytelen cselekedeteket végrehajtó embereket elzárással büntessék. De ahogy a magát egy ételszállító furgon aljára kötöző, London legtúlzsúfoltabb börtönéből megszökő Daniel Abed Khalife története is bizonyítja, néha egy-egy fogvatartottnak sikerül rést találnia a szigorúan őrzött létesítményeken. A leghírhedtebb és legmeglepőbb szökési sztorikat a Listverse, az Unbelievable Facts, és az All That Interesting nevű blogok segítségével gyűjtöttük össze.

Szerinted melyikük volt a legleleményesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
 Brenneis / Getty Images

Az Alcatraz szökevényei

A világ talán leghírhedtebb börtönéből, a San Francisco-öböl egyik szigetén létrehozott Alcatrazból 29 év alatt összesen 36-an próbáltak megszökni.

1937-ben úgy tudott megszökni két rabló, hogy lyukat vágtak a börtön javítóműhelyének ablakára.

De a börtönsziget legismertebb szökevényei, Frank Lee Morris, John Anglin és Clarence Anglin 1962-ben léptek meg a rácsok mögül úgy, hogy egy kanállal lyukat ástak maguknak a betonfalon keresztül, majd egy 50 esőkabátból épített csónak segítségével elhagyták a szigetet. Az utóbbi történetről Szökés Alcatrazból címmel film is készült 1979-ben, melynek Clint Eastwood a főszereplője.

American Stock / Getty Images

John Dillinger és a kamufegyvere

A 2009-es Közellenségek című filmben Johnny Depp által alakított bankrabló, John Dillinger karrierje során kétszer is megszökött a börtönből. Ráadásul egy év leforgása alatt.

Ezek közül a második, 1934-es szökése az emlékezetesebb, amikor a legenda szerint egy fából faragott, cipőpasztával feketére festett álfegyverrel túszul ejtett két embert a börtön személyzetéből, akiknek még taxipénzt is adott, amikor órákkal elengedte őket az autóból, amivel elmenekült.

A szökevényként is bankokat kifosztó gengsztert pár hónappal később az FBI ügynökei egy tűzpárbajban megölték

Jean-Michel TURPIN / Gamma-Rapho / Getty Images

A nektarinnal felfegyverzett francia fegyenc

Egy francia rabló, Michel Vaujour 1986-ban úgy szökött meg a börtönből, hogy gránátnak festett nektarinokkal fenyegetőzve feljutott a börtön tetejére, ahol a felesége várta egy oktatóhelikopterrel, és egy túszul ejtett oktatóval.

Bár a szökés sikeres volt, később mindkettejüket letartóztatták.

Jeff Kravitz / FilmMagic, Inc / Getty Images

A szélhámos, aki az FBI munkatársának hazudta magát

Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz! című filmjének főhőse, a Leonardo DiCaprio által megformált Frank Abagnale igazi szélhámoshoz méltó, és egészen zseniális módon szökött meg a börtönből 1971-ben.

Abegnale több hét alatt elhitette a börtönőrökkel, hogy ő valójában belső ellenőr. Hamis névjegykártyája miatt azt is bevették, hogy az FBI-nak dolgozik. Majd egy barátja segítségével arról is meggyőzte őket, hogy azonnal szükség van rá a külvilágban.

Lou Toman / Sun Sentinel / Tribune News Service / Getty Images

A rab, aki AIDS-esnek tettette magát

A börtönökből több alkalommal is meglépett amerikai Steven Jay Russell 1998-ban a szökés érdekében hónapokon keresztül hashajtóval tömte magát.

Ezzel a módszerrel, és egy börtönkórház írógépével megalkotott hamis dokumentum segítségével Russell el tudta hitetni a hatóságokkal, hogy AIDS-es, így el is szállították kezelésre. Majd az ápolását biztosító intézményből pár héttel később az orvosa nevében felhívta a börtönt, hogy meghalt.

A jelenleg 144 éves börtönbüntetését töltő szélhámosról 2009-ben egy film is készült Jim Carrey és Ewan McGregor főszereplésével, melynek címe Szeretlek Phillip Morris.

NurPhoto / Corbis / Getty Images

El Chapo – a drogbáró, akinek alagutat ástak

Joaquín Guzmán Loera, más néven El Chapo mexikói drogbáró, a Sinaloa-kartell korábbi vezetője. Neki összesen kétszer sikerült megszöknie a börtönből.

Az első szökése 2001 januárjában történt. Miután a mexikói rendőrség kábítószerrel kapcsolatos vádakkal letartóztatta, El Chapo megvesztegette börtönének őreit, hogy segítsenek neki a szökésben. Ekkor egy szennyesekkel teli kocsiban elbújva szökött meg, és a következő 13 évben sikerült elkerülnie az elfogást.

2014-ben újra letartóztatták, és alig 17 hónappal később ismét megszökött. Ezúttal egy másfél kilométer hosszú alagúton keresztül oldott kereket, amelyet a szigorúan őrzött börtön zuhanyzói alatt építettek. Ez nem szokványos alagút volt, volt benne világítás, szellőzés és egy átalakított motorkerékpár a síneken, amelyet valószínűleg az alagút építéséhez használtak.

2016 januárjában ismét elfogták, és jelenleg is börtönben van. A korábban a világ legnagyobb drogbárójának számító bűnözőről a Netflix készített sorozatot.

MikeDot / Getty Images

A gyilkos, akinek a börtön kézikönyve volt a mesterkulcs

1995-ben egy Daniel Heiss nevű elítélt gyilkos azután szökött meg egy ausztrál börtönből, hogy megtudta: az intézmény rabok számára kiadott tájékoztató kézikönyvének borítóján a börtön mesterkulcsa látható.

Hamarosan rabtársa, Shane Baker ékszerész lemásolta a kulcsot, és mindkét gyilkos megszökött a börtönből.

Mindkettejüket pár napon belül elkapták.

Steve Gonzales / Houston Chronicle / Getty Images

A gyilkos, aki kipostáztatta magát a börtönből

Bár egy rendőr gyerekeként nőtt fel, Richard Lee McNair mégis a bűn útját választotta.

A betöréses rablás és gyilkosság miatt kétszeres életfogytiglanra ítélt amerikai férfi 1992-ben úgy tudott megszökni az észak-dakotai börtönből, ahol a büntetését töltötte, hogy épített magának egy dobozt, amiben tudott lélegezni, majd a küldemények mellé bújt, és kipostáztatta magát a börtönből.

Az elítélt gyilkost végül újra elfogták, és egy szigorúan őrzött létesítményben helyezték el.

powerofforever / Getty Images

A polip módjára megszökő jógamester

Egy koreai jógamester, Choi Gap-Bok 50 éves volt, amikor 2012 szeptemberében letartóztatták rablás gyanújával. Pár nappal később a cellája ajtaján található, étel beadását szolgáló 15 x 45 centiméteres nyíláson polip módjára mászott át, majd meg is szökött a börtönből.

Azonban a jógatudásával egyszer már korábban is megszökő férfi erőfeszítései hiábavalók voltak, mert alig öt nap múlva ismét elfogták.

 Jacques Cuinières / Roger-Viollet / AFP

A 3 ezer kilométeres hánykolódás után kiszabaduló Pillangó

A történetéről könyvet is író Henri Charrière – ismertebb nevén Pillangó – azután került az Ördög-sziget nevű, Francia Guyana melletti büntetőtelepre, hogy elítélték egy párizsi strici megöléséért.

A hollywoodi feldolgozásban Steve McQueen által játszott bűnöző 1933-ban két társával szökött meg a börtönszigetről egy csónakkal. Aki a filmet látta, az talán a folytatást is tudja: Pillangó társai meghaltak, ő a saját bevallása szerint hónapokig egy őslakos közösség tagjaként élt. De végül nem úszta meg, hogy visszakerüljön a szigetre. Henri Charrière még jó pár évet börtönben töltött, majd a szabadsága elnyerése után sikeres íróvá vált.

Bettmann / Getty Images

Ted Bundy a felkészülés helyett kiugrott az ablakon

A világ talán legismertebb sorozatgyilkosa, Ted Bundy többször is megszökött a felelősségvállalás elől.

Először 1977-ben, amikor egy gyilkossági ügyben saját magát képviselte a tárgyaláson, majd a szünetben kikérezkedett a bíróság könyvtárába, melynek második emeleti ablakán ki is mászott.

Néhány nappal később elkapták, de pár hónap múlva már annyira le volt fogyva, hogy képes volt átpréselni magát a cellája mennyezetén lévő lámpatestnek kialakított lyukon, ahonnan az egyik börtönőri lakásban kötött ki. Itt ruhát cserélt, és kisétált a bejárati ajtón.

Ezután Floridába indult, ahol meggyilkolt két diáklányt és egy 12 éves kislányt. Ted Bundyt 1978. február 15-én fogta el a rendőrség, 1989-ben pedig kivégezték: villamosszékbe került.