Még nem regisztráltam

Kult

A legmegrázóbb börtönös filmek

Anna Csákó

„Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel.” – Jean-Jacques Rousseau

A szabadság egy megfoghatatlan és behatárolhatatlan fogalom, így nem meglepő, hogy számtalan kiváló alkotás született már olyan történetekről, ahol éppen szabadságuktól fosztottak meg embereket – ezekből szedtünk össze néhányat.

Rád melyik film volt a legnagyobb hatással?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

15 szavazat.
Castle Rock Entertainement / Collection Christophel / AFP

A remény rabjai

Méltán szerepel rengeteg filmes listán a magyar származású Frank Árpád Darabont rendezte 1994-es filmdráma. Egy Andy Dufresne nevű bankárt (Tim Robbins) ártatlanul életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne a rácsok mögött összebarátkozik egy Red nevű rabbal (Morgan Freeman), a filmben kettejük sorsát kísérhetjük végig (spoiler: egészen a szabadulásukig). A film Stephen King kisregénye alapján készült.

Warner Brothers / Getty Images

Halálsoron

A listán többször is szereplő Stephen King remekművéből készült regényadaptáció misztikus elemekkel operál: egy nyugalmazott fegyőr meséli el egy idősek otthonában, hogy miket élt át a louisianai Cold Mountain fegyház halálsorán, vagyis azon a helyen, ahol a halálra ítélt bűnözők várják kivégzésüket.

Solar Productions / Corona Gener / Collection Christophel / AFP

Pillangó (1973)

A film Henri Charrière önéletrajzi bestsellerén alapul, aki elhatározta, hogy 1933-as bebörtönzése után megszökik a hírhedt Ördög-szigetről. A Pillangónak nevezett főhős szökésének történetét 2017-ben újra feldolgozták, ugyanezzel a címmel.

Astoria Films / Baltimore Picture / Collection Christophel / AFP

Pokoli lecke

Az olyan színészóriások, mint Robert De Niro, Dustin Hoffman, Kevin Bacon és Brad Pitt közreműködésével készült klasszikus megnézése után nem csoda, ha álmatlan éjszakáink lesznek: négy fiatal srác véletlenül egy ember halálát okozza, ami miatt javítóintézetbe kerülnek – az ott átélt borzalmak pedig az egész életüket megpecsételik.

Paramount Pictures - The Malpaso / Collection ChristopheL / AFP

Szökés Alcatrazból

A Clint Eastwood főszereplésével készült film valós történetet dolgoz fel: három fogoly szökését mutatja be abból a börtönből, ahonnét lehetetlen volt megszökni.

EMI Films - Universal Pictures / Collection ChristopheL / AFP

A szarvasvadász

Bár az 1978-as film nem börtönben, hanem egy vietnámi fogolytáborban játszódik, de mégis ezen a listán van a helye a Robert De Niro és Christopher Walken főszereplésével forgott, 5 Oscar-díjat bezsebelő klasszikusnak.

Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Chicago

A musicalnek számos színpadi adaptációja született. A Renée Zellweger és Catherine Zeta-Jones főszereplésével készült  film egy női börtönbe kalauzol minket, ahol a rabok a Richard Gere által játszott sztárügyvéd kegyeiért, valamint szabadságukért versengenek.

Jim Spellman / WireImage / Getty Images

Apám nevében

A Daniel Day-Lewis főszereplésével játszódó 1993-as életrajzi drámában egy ártatlanul életfogytiglani büntetésre ítélt apa-fia páros sorsa tárul fel előttünk.

Photo12.com - Collection Cinema / AFP

Hurrikán

Egy Hurrikánnak becézett bokszoló önéletrajzi regénye alapján készült az 1999-ben bemutatott film. A Denzel Washington által játszott ökölvívó 20 évet töltött a rácsok mögött, miután egy hármas gyilkosságért ártatlanul elítélték.

 Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Monte Cristo grófja (2002)

Alexandre Dumas fordulatokkal teli regényét többen is feldolgozták, talán a leghíresebb adaptáció a Kevin Reynolds rendezte 2002-es filmdráma. A film egy árulás miatt bebörtönzött fiatalember bosszútörténetéről szól.

Benjamin Lowy / Getty Images

Abu Ghraib kísértetei

Azért különösen mellbevágó a Rory Kennedy rendezésében készült dokumentumfilm, mert tudjuk, hogy az általa bemutatott embertelen és kegyetlen fogolykínzások valóban megtörténtek a hírhedt iraki börtönben.

New Line Cinema / Savoy Pictures / Collection Christophel / AFP

Amerikai História X

Az Edward Norton által alakított Derek egy horogkereszttel kitetovált, borotvált fejű neonáci, aki egy kegyetlen gyűlöletgyilkosság után kerül börtönbe. A film Derek jellemfejlődését mutatja be, ahogyan szabadságvesztésre ítélt bűnözőként felismeri, a gyűlölet még több gyűlöletet szül.