Még nem regisztráltam

Bulvár

Transznemű, Down-szindrómás, elnök: a Mattel legikonikusabb Barbie babái

Top24
Top24

Nincs ember a világon, aki ne látott volna már Barbie babát, de az is igaz, hogy a legtöbben nem teszünk köztük különbséget. Egyik baba olyan, mint a másik. Ehhez képest a darabokat gyártó Mattel talán legnagyobb projektje évről évre az, hogy új inspirációk, trendek és ügyek felkarolása útján megalkosson egy újabb szériát, legyen szó elnök Barbie-ról, sellő Barbie-ról vagy transznemű Barbie-ról.

Szerinted melyik a legikonikusabb darab?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.

Elnök Barbie, 1992 -

1992 óta számos elnök Barbie kezdett népszerűségi kampányba, értelemszerűen akkor, amikor az Egyesült Államokban is elnökválasztás zajlik. Az első ilyen baba egy hatalmas, az amerikai zászlót szimbolizáló ruhát viselt, de később visszafogottabbá vált a babák stílusa. A 2016-os változat már egy alelnök Barbie kíséretében került piacra.

Down-szindrómás Barbie, 2023

A 2023-as év egyik nagy sikere, a Down-szindrómás Barbie baba számos orvos és szakértő bevonásával készült. A babának a megszokottól eltérő az arcberendezése és az alkata is, hogy a lehető legjobban hasonlítson a Down-szindrómásokra. A baba egy különleges kiegészítőt is kapott, rózsaszín nyaklánca a 21. kromoszómát formázza, amit a szakértők a rendellenesség kialakulásáért tartanak felelősnek.

Az első baba, 1959

A legelső Barbie baba 1959-ből. Egy fekete-fehér fürdőruhát viselt, a rózsaszín csak később forrt össze a nevével. Érdekesség, hogy ez volt az első olyan játék a tömeggyártásban, ami egy felnőttet formált. Nevét a Mattel társalapítójának lányáról, Barbaráról kapta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Barbie (@barbie) által megosztott bejegyzés

Kerekesszékes Barbie, 2019

2019-ben debütált a kerekesszékes Barbie, miután a cég számos megkeresést kapott, hogy készüljön egy ilyen baba. A készítők egy gyermekkórházzal konzultáltak, hogy a baba valósághű legyen. Bár 1997-ben már volt egy hasonló próbálkozás a kerekesszékes Barbie tömeggyártására, a baba sehogy sem fért be a Barbie Álomházba, ezért a Mattel felfüggesztette a gyártást. Az új kerekesszékes Barbie rámpával együtt kapható.

A terhes Barbie, 1963

Nagy port kavart megjelenésekor a Midge névre keresztelt baba, akit gyerekként valószínűleg csak „terhes Barbie-ként” ismertünk. Midge Barbie legjobb barátnőjeként került a piacra és tartozott hozzá egy újszülött baba, valamint utóbbinak egy kiságy is.

Transznemű Barbie, 2022

A Barbie Tribute kollekciójának egy darabját Laverne Cox, transznemű színésznőről mintázták. Bár sok híresség inspirálta Barbie született már, ez az első transznemű baba. A különleges Barbie megjelenését Cox 50. születésnapjára időzítették.

Sellő Barbie, 2002

A 2000-es évek elején egy hableány Barbie volt a gyerekek kedvence. Hosszú színes haja és gumiszerű uszonya tette egyedivé ezt a babát. Az első sellő-Ken (King Ocean Ken Merman Doll) csak jóval később, 2021-ben jelent meg.

A dolgozó, majd bulizó Barbie, 1985

Barbie dolgozó nőként jelenik meg a 80-as évek közepén. A baba piacra dobása reflektál a munkahelyeken történő változásokra és a dolgozó nők egyre növekvő számára. A játék különlegessége, hogy a „nappali” énje hosszú rózsaszín blézert visel, kalappal a fején, ám a felső réteg alatt egy igazi bulis szett található, mivel munka után azonnal az éjszakába veti magát.

A hosszú hajú Barbie, 1992

A Mattel egyik legnépszerűbb terméke a Barbie, aminek bokáig érő hosszú szőke haja van. Kaphatóak voltak a hajához tartozó kiegészítők is, ami csak növelte a népszerűségét. Ez a baba tartja a rekordot, mint a cég legtovább forgalmazott terméke, több mint 10 millió darabot adtak el belőle.

Malibu Barbie, 1971

A 70-es évek elején egy napbarnított bőrű, platinaszőke Barbie hódított.Türkizkék fürdőruhát viselt és két barátnője (PJ és Christie) is hasonló úszódresszt kapott, hogy együtt tudjanak strandra menni. A babák szettben is kaphatóak voltak, kis törülköző és napszemüveg tartozékokkal.