Még nem regisztráltam

Életke

Rend a lelke mindennek – segítünk abban, hogy az életed is rendezettebb legyen

Anna Csákó

Annyi információ árad felénk óráról órára a 21. században, amivel soha ezelőtt ember nem találkozott. Ekkora leterheltség mellett természetes, ha úgy érezzük, káosz az életünk, és csak ritkán érjük utol magunkat a nagy rohanásban. Olyan egyszerű, de annál fontosabb eszközöket mutatunk, amikre ha odafigyelünk, egy kicsit rendezettebbé tehetjük az életünket.

Szerinted melyik a legfontosabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.
John Fedele / Getty Images

Aludj

Bár sok dolog a cirkadián ritmusunk ellen dolgozik, ha miden nap nagyjából azonos időben kelünk fel és fekszünk le, azzal sokat tehetünk a mentális és fizikai egészségünkért.

Frank Herholdt / Getty Images

Priorizálj

Család, barátok, munka, egészség, tanulás, szórakozás – a sort tágítani és szűkíteni is lehetne, viszont arra nem elég 24 óra, hogy mindenre és mindig jusson elég időnk. Ha megtalálod ezek között az egyensúlyt, és képes vagy különböző szempontok alapján fontossági sorrendet állítani, úgy kevésbé lesz bűntudatod, mikor ötödjére is lemondasz egy találkozót.

Tara Moore / Getty Images

Alakítsd ki a napi rutinod

Még egy kaotikus munkabeosztás mellett is megtalálhatod azokat az apró kapaszkodókat lefekvés előtt és után, melyek segítségedre lesznek, hogy ne hullj szét a nap végére.

Kseniya Ovchinnikova / Getty Images

Egyél rendszeresen

Ahány táplálkozási tanácsadó és influenszer, annyi javaslat ahhoz, hogy pontosan mit, mikor és mennyit szabadna enned – az biztos, ha figyelsz a tested jelzéseire, és napi többször, nagyjából ugyanabban az időben étkezel, ártani nem fogsz magadnak.

mrs / Getty Images

Apró lépésenként haladj

Nem kell már mától átrendezned az egész eddigi életedet – ha hagysz magadnak időt, és fokozatosan építed be az új dolgokat, az hosszabb távon sokkal fenntarthatóbb lesz.

Johner Images / Getty Images

Vezess naptárt

Csak arra kell rászoktatnod magadat, hogy minden programodat azonnal írd be a naptáradba, és napi egyszer-kétszer nézd át, hogy biztosan ne felejts el semmit.

Michael Blann / Getty Images

Tarts rendet magad körül

Rend a lelke mindennek – ha a környezetedben rendet tartasz, azzal a közérzeted is javulni fog.

Bob Thomas / Getty Images

Vezess listát

Bármiről. Néhány tipp: bevásárláshoz, napi vagy heti teendőkhöz, kitűzött célokhoz, elolvasni kívánt könyvekhez, megnézendő filmekhez.

Varga Jennifer / 24.hu

Meditálj

A rendszeres meditáció által kiegyensúlyozottabbak, fókuszáltabbak és tudatosabbak lehetünk – tehát az egyik legjobb módszer a nyugalmas hétköznapok felé.

Farkas Norbert / 24.hu

Használd okosan az okostelefonodat

Rengeteg időt is elvehet a felesleges telefonnyomkodás (ezeket próbáljuk meg kiiktatni), de ugyanannyit meg is takaríthatunk azzal, ha bizonyos helyzetekben a segítségét kérjük. Állítsunk be emlékeztetőket, számlabefizetésnél automatikus levonást, illetve találjuk meg azokat az applikációkat, amelyek valóban segíthetik az életünket, annak legkülönbözőbb területein.

Farkas Norbert / 24.hu

Sportolj

A legtöbb sportban ismétlődő mozdulatokat végzünk, melyek önmagukban is jótékonyan hatnak az agyunkra, de talán már nem is kell részletezni, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás.