Még nem regisztráltam

Életke

Telefon ki, oxigén be – legjobb módszerek tanuláshoz

Anna Csákó

Tizenhat éves koráig mindenki tanköteles Magyarországon, ami azt feltételezi, hogy legtöbben legalább a 8 általánosig eljutunk – azt mégsem tanítják meg, hogyan kellene tanulnunk. Úgy ülünk végig az iskolapadban akár évtizedeket, hogy elavult módszerekkel próbálunk tudást tuszkolni a fejünkbe, miközben a listán található tippekkel ez sokkal gördülékenyebben is mehetne.

Szerinted melyik a leghatékonyabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
AWO / Science Photo Library / AFP

Keress hétköznapi példákat

Engedd szabadon a fantáziád, és a száraz leírtakat próbáld meg valamilyen hétköznapi helyzethez kapcsolni – így ismerősebbé válnak az új információk, és könnyebben el tudod őket raktározni a hosszútávú memóriádban.

G. Mazzarini / Cultura Creative / AFP

Kapcsolj képeket a tanultakhoz

Ha a leírt vagy hallott dolgok mellé egy vizuális kép is társul, az agyunk könnyebben tudja majd később előhívni az információkat.

Chen Zeguo / Xinhua / AFP

Teszteld magad

Ennek legjobb módja, ha egy bizonyos szakasz átnézése után írsz egy összefoglalót arról, hogy mire emlékszel az anyagból.

Hugh Whitaker / Cultura Creative / AFP

Gyakorolj

Tudhatsz te mindent a zeneelméletről, de ha még életedben nem fogtál gitárt a kezedben, úgy nehéz lesz megszólaltatni.

Hugo Lebrun / Hans Lucas / AFP

Tegyél fel kérdéseket

És természetesen próbálj meg rájuk válaszolni. Ez segíteni fog, hogy összefüggéseiben lásd a tanultakat, és arra is rámutat, hogy hol hiányos még a tudásod.

Laurence Mouton / AltoPress / PhotoAlto / AFP

Hibázz

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – és egyéb klisék. A lényeg, hogy éppen azért tanulsz, mert szeretnél valami olyat tudni, amit még nem, így semmi szégyellni való nincs abban, ha időnként hibázol.

Mint Images / AFP

Némítsd le a telefonod

És távolítsd el a néhány méteres körzetedből. Kutatások sora rávilágított már, hogy a folyamatosan érkező értesítések mennyire káros hatással vannak a koncentrációnkra.

Philippe TURPIN / Photononstop / AFP

Egyél, igyál, pihend ki magad

Ugyanis, mikor éhesek vagy fáradtak vagyunk, az agyunk először ezt a problémát szeretné orvosolni. Főleg, ha tudja, hogy az emberi anatómia bevágása vár ránk, a latin kifejezésekkel együtt.

CAIA IMAGE / Science Photo Library / NEW / AFP

Szellőztess

Így több oxigénhez jut az agyad, ami megkönnyíti az új információk feldolgozását. Az is fontos, hogy legyen elég fény a tanuláshoz, és amennyire lehet, próbálj meg rendezett környezetben lenni, hogy ne szóródjon szét a figyelmed olyan apróságokra, mint hogy ki kellene dobni a három napja földön váró pizzásdobozt.

Nikolas Kokovlis / NurPhoto / AFP

Ne akarj egyszerre túlesni mindenen

Ha több, rövidebb szakaszra bontod a tanulást, azt a memóriád meghálálja. Ne egy éjszaka alatt akarj begyűrni mindent, hanem tervezd úgy a hetedet, hogy minden nap rá tudj szánni egy kevés időt a tanulmányaidra.

IGOR STEVANOVIC / IST / Science Photo Library / AFP

Váltogasd a tanulnivalókat

Ha túl sokáig egyetlen dolog elmélyítésére koncentrálsz, az igencsak megterhelheti a tudatodat, és elveszhetsz az apró részletekben. Ha ugrálsz a különböző feladattípusok között, az felüdülés lesz az agyad számára, így hatékonyabban fog tudni működni.

SAKKMESTERKE / AAT / Science Photo Library / AFP

Tarts szünetet

Kutatások szerint 45 percnyi tanulás után rohamosan csökken a hatékonyságunk. A legjobb, ha egy 25 perces tanulási fázist váltasz 5 perces szünetekkel – de abban az 5 percben se a telefonod után nyúlj, hanem nyújtózz meg, simogasd meg a cicát/kutyát, vagy egyél meg egy almát.