Még nem regisztráltam

Kult

Spielberg, Gerwig, Tarantino – rendezőzsenik, akik nem jártak filmes suliba

Tóth Bálint Soma
Tóth Bálint Soma

Bár sokan a hagyományos utat választják, és iskolai keretek között tanulják azt, ami később a hivatásuk lesz, vannak, akik olyan utat járnak be, ahol menet közben sajátítják el mesterségük fortélyait. Ez alól a filmkészítők sem kivételek.

Következzék most egy lista azokról a sokak által zseninek tartott rendezőkről, akik nem jártak semmilyen filmes iskolába. (Összeállításunk a Collider gyűjtése alapján készült.)

Neked melyikük a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

 

8 szavazat.
Gerald Matzka / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Steven Spielberg

A háromszoros Oscar-díjas Steven Spielberg egy sor felejthetetlen, a mozit formáló sikerfilmet rendezett, köztük az Indiana Jones, a Cápa és a Jurassic Park című filmeket.

Bár igyekezett bekerülni, Spielberget állítólag nem egyszer, hanem háromszor utasította el a dél-kaliforniai filmes iskola, közepes jegyeire hivatkozva. Szerencsére ez nem tántorította el a rendezőt a helyes út követésétől: ennyi év elteltével Spielberg továbbra is az iparág egyik legértékesebb személyisége.

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Christopher Nolan

Christopher Nolan, aki nagyra értékeli az idő fogalmát (és néhány nézőt összezavar az észbontó fordulatokkal), napjaink egyik legnevesebb rendezője. Filmjei gyakran városi környezetet és visszafogott színeket mutatnak be.

Szinte hihetetlen, de Nolan soha nem járt filmes iskolába: „Autodidakta filmes vagyok. Soha nem jártam filmes iskolába. Soha nem tanultam filmkészítést.” – mondta a Vice-nak adott nagyinterjújában a legutóbb az Oppenheimerrel nagyot alkotó rendező.

LOIC VENANCE / AFP

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino számos kedvelt klasszikus, a többi között a Ponyvaregény, a Kill Bill és a Kutyaszorítóban rendezője, aki jól felismerhető munkáiról ismert: nem lineáris narratívák, széles képsorok, fekete humor, túlzó erőszak és rengeteg vér. Wes Andersonhoz hasonlóan minden filmjét ő írja.

Ő sem járt filmes iskolába. Ehelyett 15 évesen otthagyta az iskolát, és később egy moziban és videotékában dolgozott. Két olyan helyen, ahol rengeteget inspirálódhatott a legnépszerűbb alkotásaihoz.

„Amikor megkérdezik tőlem, hogy jártam-e filmiskolába, azt mondom nekik, hogy »nem, én filmekre jártam«” – mondta Tarantino egy interjúban. „Ha igazán, kellő szenvedéllyel szereted a mozit, akkor nem tehetsz mást, mint hogy jó filmet csinálsz.”

ISABEL INFANTES / AFP

James Cameron

Azt gondolnád, hogy minden idők két legnagyobb bevételt hozó filmje, a Titanic és az Avatar mögött álló elme filmes diplomával rendelkezik, igaz? James Cameron kanadai filmrendező leginkább széles látásmódjáról, valamint a filmjeiben gyakran alkalmazott innovatív speciális effektjeiről ismert.

Az Avatar rendezője nem járt filmiskolába, helyette a filmekből tanult, amelyeket szeretett. „Nem tanultam filmet. Soha nem vettem órákat filmesztétikáról és így tovább, így soha nem láttam az akciórendezés evolúcióját John Fordtól Sam Peckinpah-n át, vagy bármi is legyen az evolúciós spektrum. Számomra csak az volt, amit véletlenül láttam, és ami tetszett”.

Luca Carlino / NurPhoto / AFP

Wes Anderson

Wes Anderson filmjei akkor sem maradnának észrevétlenek, ha megpróbálná. A mosott színek és a szimmetria a rendező két nagy vizuális védjegye, bár a furcsa karakterek is árulkodóak. A rendezés mellett Anderson a filmjei forgatókönyveiért is felelős. A legismertebb alkotásai talán A Grand Budapest Hotel és A Fantasztikus Róka úr.

Anderson filozófia szakon kezdte, és először egy Owen Wilson főszereplésével készült rövidfilmjének köszönhetően figyeltek fel rá. Ők ketten 1989-ben, a Texasi Egyetem másodéves hallgatójaként találkoztak egy drámaírás órán, és gyakran álmodoztak arról, hogy együtt forgatnak filmet.

FilmPublicityArchive / United Archives / Getty Images

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick híres volt arról, hogy sokoldalúan tudott rendezni különböző műfajokban. A horrorfilmektől kezdve az olyan sci-fi eposzokon át, mint a 2001: Űrodüsszeia, egészen a Barry Lyndonhoz hasonló vizuálisan korhű darabokig, Kubrick pályafutása során erős nyomot hagyott a közönségben és a kritikusokban.

Kubrick is egyike azon híres rendezőknek, akik nem jártak filmes iskolába. Egyéként azt vallotta, hogy „a legjobb filmes oktatás az, ha filmet készítünk”.

Luca Carlino / NurPhoto / AFP

David Fincher

A három Oscar-jelöléssel rendelkező David Fincher az egyik legtehetségesebb filmes a mai filmiparban. A színhasználatáról és a részletekre való odafigyeléséről ismert, filmjeiben gyakran az emberiség sötét oldalát elemzi, és filozófiai témákat dolgoz fel kitaszított karakterek segítségével.

Az olyan felejthetetlen thrillerek, mint a Holtodiglan, a Harcosok klubja mögött álló ötletgazda nem járt filmes iskolába.

JOE KLAMAR / AFP

A Wachowski nővérek

A Keanu Reeves főszereplésével készült összetett, sokat emlegetett sci-fi filmek (a duó által gyakran használt műfaj) mögött álló Wachowski nővérek olyan ismert és tehetséges rendezők, akik nem jártak filmes iskolába. Bár a Mátrix-franchise filmjei minden bizonnyal a leghíresebb mozgóképeik, más projektjeik, mint például a Jupiter felemelkedése, szintén ismerősek a nagyközönség számára.

Lilly Wachowski (korábban Larry Wachowski) a bostoni Emerson College-ba járt, de otthagyta, míg Lana Wachowski (korábban Andy Wachowski) a Bard College-ba járt (és szintén otthagyta).

AFP FILES / AFP

Kuroszava Akira

A japán filmrendező olyan legendás  filmekkel ért el sikereket, mint A hét szamuráj (A hét mesterlövész című western ihletője volt) és A vihar kapujában.

A rendező, akinek stílusa zökkenőmentesen nyúl a hagyományos japán filmművészet elemeihez, a tokiói Képzőművészeti Akadémiára járt. Kuroszava minden idők egyik legnagyobb hatású filmrendezője, így meglepő lehet, hogy nem járt filmes iskolába.

 Kevin Winter / Getty Images North America / Getty Images / AFP

Tim Burton

Tim Burtont a gótikus stílusú filmek királyának tartják, aki jellegzetes rendezői stílusáról ismert, beleértve a hátborzongató látványt és a túlzó vonásokkal rendelkező, sápadt karaktereket. Leghíresebb alkotásai közé tartozik az Ollókezű Edward, a Beetlejuice – Kísértethistória és olyan emlékezetes animációs filmek, mint például A halott menyasszony. Komoly elismeréseket kapott legújabb munkájáért is, a Jenna Ortega főszereplésével készült Wednesday-ért.

A rendező film helyett karakteranimációt tanult a Kaliforniai Művészeti Intézetben, ami a műfaj iránti rajongását figyelembe véve nagyon is logikus. Tanulmányai során animációs rövidfilmeket készített, amelyek felkeltették a Walt Disney Productions animátorainak figyelmét. Egy sor rövidfilm elkészítése után vált sztárrá.

Annapurna pictures / Focus featu / Collection Christophel / AFP

Paul Thomas Anderson

Hogy a legendás, háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis visszatérő szereplője Paul Thomas Anderson filmjeinek, az sokat elmond a rendező munkájáról. A gyakran eltorzult karaktereket felvonultató Anderson filmjei intenzitásukkal, érettségükkel és intellektuális témáikkal tűnnek ki.

A filmrendező filmiskolai tapasztalatai nem voltak a legjobbak. Anderson valamikor a New York-i Egyetemre járt, de mindössze két nap után otthagyta. Állítólag az egyik első dolog, amit Anderson a filmes iskolában hallott, az volt, hogy a professzora arra kérte a diákokat, hogy hagyják el a termet, ha olyan filmről álmodnak, mint a Terminátor 2. – Az ítélet napja, amit a filmes személyesen vett magára (és jó okkal).

Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY /  AFP

Greta Gerwig

Bár Greta Gerwig színészként kezdte (egyik legemlékezetesebb alakítását a Frances Ha című filmben nyújtotta, amelyet a férje, Noah Baumbach rendezett), ez a karrierje nem tartott sokáig. Gerwig ugyanis hamarosan elkezdett mélyebben belemerülni a rendezés művészetébe, és 2015-ben a Lady Bird – amelyet ráadásul ő írt – meghozta neki a nagy visszhangot kiváltó rendezői debütálást. Gerwig eddigi legnagyobb projektje azonban az idei nyári blockbuster, a Barbie volt, Margot Robbie-val a főszerepben. Bár a színészet és a rendezés iránti szenvedélye már régóta egyértelmű (Gerwig már főiskolás korában is írt elutasított színdarabokat), valójában angol és filozófia szakon végzett. Filmes tudását alacsony költségvetésű, független filmekben való szereplésből szerezte, és ma már az egyik legígéretesebb rendezőnek számít, aki a szakmában dolgozik.