Még nem regisztráltam

Kult

A kedvenc filmes pápáink

Polák Zsóka
Polák Zsóka

Bár a Vatikán mindig is élénken foglalkoztatta a filmeseket, az utóbbi évtizedben szinte hemzseg a vászon és a kisképernyő a jobbnál jobb pápáktól. Akad köztük fiktív és valóságos, olyan, aki biztos kézzel vezette az egyházat, de olyan is, aki összeroskadt a pápaság súlya alatt, vagy épp hasznot húzott a szent hivatalból.

Szerintetek kinek állt a legjobban Szent Péter trónja?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
set of "The young Pope" by Paolo Sorrentino.
09/03/2015 sc.444 - ep 4
in the picture Jude Law and Ludivine Sagnier.
Photo by Gianni Fiorito

Jude Law (Az ifjú pápa)

Tény, hogy Jude Law nagyjából mindent el tud játszani, de az is csak Paolo Sorrentinónak juthatott az eszébe, hogy az elsősorban szépfiú szerepeiről ismert színészt el tudja képzelni katolikus egyházfőként. Mégis működik, mi több, Law élete egyik legjobbját nyújtja a Lenny Belardóból lett XIII. Piuszként, aki annak ellenére, hogy fiatal, amerikai lázadó, és előszeretettel cigizik a szent falak között, konzervatívabb a legvaskalaposabb bíborosnál is.

John Malkovich (Az új pápa)

Lawtól nem kisebb név vette át a stafétát, mint John Malkovich, aki ugyanebben a világban követi a beszédes III. János Pál néven az ifjú pápát Szent Péter trónján. A brit arisztokrata némi vonakodás után bólint rá a pápaságra, de aztán nagyon is ráérez az ízére, gyönyörűen komponált képekben pózol a Vatikán falai közt Marilyn Mansonnal vagy épp Sharon Stone-nal.

Jonathan Pryce (A két pápa)

Nem volt egyszerű feladat Fernando Meirellesnek olyan színészt találni, aki nemcsak, hogy jól el tudja játszani Ferenc pápát, de még kifejezetten hasonlít is rá, mégis sikerült: Jonathan Pryce pont ilyen. Anthony Hopkins Benedekjével tökéletes párost alkotnak A két pápában annak ellenére, hogy a két egyházfő nem is lehetne élesebb ellentéte egymásnak.

Anthony Hopkins (A két pápa)

Kár tagadni, hogy az utóbbi évtizedben kifejezetten vonzó téma lett a filmesek számára a pápaság kérdése, adta is magát az a rendkívül ritka együttállás, hogy XVI. Benedek lemondásával egyidejűleg két olyan egyházférfi is élt a Vatikánban, aki pápai tisztséget töltött be. A leköszönő pápa szerepében az azóta kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkinst láthatjuk szokásához híven brillírozva.

The Borgias
Serie TV
Saison 3
2013
Jeremy Irons
Francois Arnaud
Holliday Grainger.
Collection Christophel © 2013 Showtime Networks / Take 5 Productions / Octagon Films (Photo by 2013 Showtime Networks / Take 5 / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Jeremy Irons ( Borgiák)

Ugyan nem film, hanem egy három évados sorozat, Jeremy Irons Rodrigo Borgiája mindenképp ott van a képernyőn valaha feltűnő legizgalmasabb pápák közt. VI. Sándor egyébként is tökéletes alapanyag a pápaság legsötétebb alakjaként: a Spanyolországból érkező Borgia zsarolással és megfélemlítéssel jutott a legszentebb hivatalhoz, egyik fiából bíborost csinált, a másikból herceget, és több szeretőt is tartott.

Angels and Demons
Year : 2009
Director : Ron Howard
Ewan McGregor
Based upon the novel of Dan Brown (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Ewan McGregor (Angyalok és démonok)

Dan Brown könyvének adaptációjában Ewan McGregor ugyan a történet legnagyobb részében nem pápa, csupán camerlengo, azaz bíborosi kamarás, ő tölti be a legfontosabb szerepet a pápa halálát követően azokban a zord időkben, amikor ráadásul titokzatos rosszakarók robbantanák fel a Vatikánt. Szerencse, hogy érkezik Tom Hanks, és megmenti a világot.

The godfather, part III
1990
Francis Ford Coppola
Raf Vallone (Photo by Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP)

Raf Vallone (A Keresztapa III)

A Keresztapa-trilógia kemény világában felbukkanni nem épp életbiztosítás, még akkor sem, ha az ember történetesen éppen pápa. A sorozat leggyengébbnek tartott részében Michael Corleone Lamberto bíborosnak gyónja meg bűneit – többek közt Fredo meggyilkolását is. A később pápává választott egyházfőnek azonban nem emiatt kell meghalnia, hanem a vatikáni bank és a maffia összefonódásának következményeként. A cselekményszálat egyébként a valóság ihlette: I. János Pál is hasonlóan gyanús körülmények közt halt meg nem sokkal beiktatása után.

Liv Ullmann (Johanna nőpápa)

Bár sosem sikerült bizonyítani, makacsul tartja magát a legenda, hogy a 9. században egy férfinek hitt nőt választottak János néven pápává, aki több mint két és fél évig tartotta fent sikeresen a látszatot, és csak akkor bukott le, amikor egy körmeneten gyereket szült. Érthető módon a filmeseket is megihlette ez a téma, az 1972-es filmváltozatban Liv Ullmann alakította Johannát, de 2009-ben készült egy német változat is a történetből.

UNDATED:  In this handout image released on March 30, 2006 , actor Jon Voight is pictured during the filming of 'John Paul II, Part 2'. The Vatican will host celebrations for the first anniversary of John Paul II's death on April 2 - 3 (Photo by RAI TV Press Office via Getty Images)

Cary Elwes / Jon Voight (II. János Pál – A béke pápája)

II. János Pál halálát követően nem kellett sokat várni az életrajzi filmekre, az egyikben rögtön két nagy név is alakította a pápát: a minisorozatban Cary Elwes játssza a fiatal Karol Wojtylát, míg pápaként már Jon Voight alakításában láthatjuk. A sorozat öt epizódon keresztül, meglehetős részletességgel taglalja a lengyel egyházfő életét.

Anthony Quinn (A halász cipője)

Az 1963-ban megjelent azonos című regényből öt évvel később csináltak filmet, amelyben Anthony Quinn alakítja a szibériai munkatáborból elengedett orosz papot, Kiril Lakotát, aki rövid időn belül bíboros, majd pápa lesz az atomháború veszélyének árnyékában. A halász cipője kapcsán gyakran megemlítik, hogy több ponton is megjósolta a jövőt az 1978-ban II. János Pál néven megválasztott Karol Wojtylával kapcsolatban.

Hot Shots
1991
Real  Jim Abrahams
Kevin Dunn
Eugene Greytak.
Collection Christophel © Twentieth Century Fox / Peter V Miller Investment Corp (Photo by Twentieth Century Fox / Peter V / Collection ChristopheL via AFP)

Gene Greytak (Csupasz pisztoly 33 1/3, Apáca show)

Gene Greytak az egész karrierjét egyetlen dologra húzta fel: hogy megszólalásig hasonlított II. János Pál pápára. Két évtizedes pályafutása során kizárólag az egyházfőt alakította, őt hívták, ha II. János Pálra volt szükség, így szerepelt többek közt a Csupasz Pisztoly harmadik részében, az Apáca showban és az Ally McBealben is.

L'extase et l'agonie  The Agony and the Ecstasy   Year: 1965 - USA  Charlton Heston, Rex Harrison   Director: Carol Reed (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Rex Harrison (Agónia és extázis)

Komoly konfliktusokat eredményezhet, ha az ember nem tud közös nevezőre jutni a megrendelővel, mindezt tetézi, ha az utóbbi maga a pápa, és a Sixtus-kápolna kimázolása a téma. II. Gyula pápa és Michalangelo viszályoktól sem mentes kapcsolata Irving Stone Michalangelo-életrajzának is fontos fejezetét alkotta, ebből készítettek 1965-ben filmet Rex Harrison és Charlton Heston főszereplésével.

Michel Piccoli (Van pápánk!)

A fiktív pápák sorát gazdagítja a Van pápánk! Melville bíborosa – az újonnan megválasztott, depressziós egyházfő olyan félelmekkel együtt kerül hivatalba, amelyek nehezen összeegyeztethetők a pápasággal, mindezt az azóta már sajnos elhunyt francia legenda, Michel Piccoli alakításában láthatjuk. Nanni Moretti komédiája a 2011-es cannes-i versenyprogramban is indult, maga a rendező is feltűnik benne a pápát kezelő pszichoterapeutaként.