Még nem regisztráltam

Kult

A legjobb Pixar-filmek

Bodnár Judit
Bodnár Judit

2023 nyara már biztosan öröm lesz az egész estés animációs filmek rajongóinak, ugyanis nemsokára itt az Elemi, a Pixar legújabb filmje, amelyben az ellentétek vonzzák egymást. Nagyon várjuk – és amíg várjuk, addig is szedjük sorba a stúdió eddigi, fenomenális munkásságának eredményeit.

Neked melyik a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

22 szavazat.

Toy Story – Játékháború

Ezzel kezdődött minden – a Pixar első filmje felforgatta a filmvilágot, és megváltoztatta mindazt, amit addig az animációs műfajról gondoltunk. De ha a filmtörténeti jelentőséget kihúzzuk a képletből, akkor is erős, ami marad: egy egyszerre őrült izgalmas, vicces és megható történetet a gyerekkor varázslatosságáról.

Toy Story – Játékháború 2

Sokak szerint a legjobb rész a Toy Story-sagából, sőt, nem kevesen gondolják úgy, hogy a teljes Pixar munkásságból. Woodyt ellopják, játéktársai Buzz Lightyear vezetésével pedig küldetésre indulnak, hogy megmentsék. A szokásos meghatódás nem marad el.

Toy Story 3.

A játékok tévedésből egy idősotthonban landolnak, ahol új élet várna rájuk, ám Woody meg van győződve, hogy haza kell jutniuk. Amikor ez a film kijött, már nem sokan hitték volna, hogy a Toy Story történetét még mindig lehet úgy folytatni, hogy az ne csak egy kellemetlen bőrlehúzásnak tűnjön, de a Pixarnak sikerült.

L’ecsó

Manapság tele van az internet főzőcskéző-sütögető totyogókkal, mi több, a gasztronómia iránt érdeklődő kicsiknek már valóságshow-juk is akad. Mérget mernék venni rá, hogy ehhez a L’ecsónak is komoly köze van: ez az ételekért, a főzésért szenvedélyesen rajongó patkány annak is meghozza a kedvét a főzéshez, aki egy pirítóst se tud elkészíteni.

Coco

Egy újabb példa arra, hogy a Pixar milyen utánozhatatlanul képes nehéz témákról úgy beszélni, hogy nem csomagolja cukorba azokat, de mégis könnyebben megérhetővé, feldolgozhatóvá teszi azokat. És messze nem csak a gyerekek számára: a gyász, a veszteség témájáról a felnőtteknek is van mit tanulniuk.

Némó nyomában

A Pixar egyik erőssége mindig is az volt, hogy nem félt (elsősorban) gyerekeknek szánt történetekbe egy kis árnyékot, nehézséget, bánatot is belevinni. A Némó nyomában főhőse például egy egyedülálló apa, aki féltett utolsó porontyát próbálja megtalálni, ám nincs könnyű dolga, fő segítője ugyanis egy olyan hal, aki nem képes megjegyezni semmit.

Szörny Rt.

A Pixar mindig erős cukiságban, de amikor a képletben egy pici gyerek is szerepel, a cukiságfaktor még jobban megugrik. Nincs ez másként a Szörny Rt. esetében sem, amelyben egy kisgyerek téved a szörnyek városába – azokéba, akik éjjelente a kicsiket ijesztgetik.

Luca

Másság, titkolózás, elfogadás, barátság – ezek körül forog ez a csodálatos film, amelyben mindennek ellenére nyoma sincs propaganda-jellegnek. Igazi, a szó legjobb értelmében vett gyerekkor- és barátságtörténet ez, éspedig az olasz tengerpartról, mesés tésztákkal és dolce vitával.

A hihetetlen család

Adott egy família, amelynek minden egyes tagja szuperhős, különböző szuperképességekkel. Ők azonban nem szeretnének szuperhősködni, csak szeretnék élni az életüket békés családi idillben – de hát ha meg kell menteni a világot, akkor meg kell menteni a világot. Talán nem a legbriliánsabb Pixar-film, de azért bármikor újra nézhető, sosem okoz csalódást.

Verdák

A film, amely nyomán a témának addig ellenálló kisfiúk is egy életre Pixar-rajongók lettek. Nem csoda, ennél tökéletesebb felütést ki se lehet találni: személyiséggel rendelkező, beszélő, vicces autók, akik nemcsak versenyeznek, a barátságról és a közösségről is tanítanak valamit.

Wall-E

Újabb Pixar-film, ami nem riad meg a sötétebb-komolyabb hangoktól: a Wall-E már alapfelvetésében is karcos, hisz egy olyan jövőben játszódik, amikor a Föld már lakhatatlan, és a magára hagyott bolygón már csak a címszereplő szemételemző robot jár (gurul). És ez csak egy eleme a nem túl optimista jövőképnek. A film összességében mégis imádni valóan édes.

Egy bogár élete

Lépjünk most túl a tényen, hogy a film címe rendszertanilag teljességgel helytelen – hiszen a főhős egy hangya, ami nem bogár! – és értékeljük a hangyakolóniák mélyéről mesélő történetet, melyben egy, a közösségből kilógó hangya harcol családja megmentéséért.

Fel!

Hogy a legjobb-e, azt majd szavazza meg ki-ki magának, de hogy a legszívbemarkolóbb nyitánya a Fel!-nek van, az tuti: Carl és Ellie életre szóló szerelme, nehézségeik, és búcsújuk már a film elején igénybe veszi a könnycsatornákat – és a tulajdonképpeni film csak ezután kezdődik!

Szenilla nyomában

Magunk is meglepődtünk, hogy a Némó nyomában folytatása ennyire szívmelengető és cuki lett. Ebben a részben Szenilla rég nem látott szüleit keresi, dolgát továbbra is nehezíti, hogy nemigen van értelmezhető memóriája. Mindeközben pedig demonstrálja, hogyan is kell folytatást csinálni bármihez.

Előre

Elfek, akik belekényelmesedtek a modern technológiába, s emiatt elfelejtettek varázsolni… már ez is jó felütés lenne, de az Előre, ami a covid-járvány miatt messze nem kapott annyi figyelmet, amennyit érdemel, még tovább megy. Egy apa, aki egyetlen napra visszatérhet a halálból, és két fia, akik mindent megtesznek, hogy ez tényleg összejöjjön. Szívszaggatóan gyönyörű film a gyászról és a szeretetről.

Lelki ismeretek

A Pixar maradt a lélektani vonalon, ezúttal nem kisebb kérdéssel foglalkozva, mint hogy mi az élet értelme. Teszi mindezt egy jazz-zenész, aki nagyon nem akar meghalni, és egy megszületetlen lélek, aki nagyon nem akar megszületni története révén. Fenomenális.

Pirula Panda

A gyermeklelkeket oly jól ismerő Pixar most megmutatja, hogy e téma részeként a kiskamasz lányok lelkéről is bizony, sokat tud: ilyen hitelesen ábrázolva még nem láttuk a prebubertás lánykák hebrencs ökörségeit, az pedig, ahová a történet kifut, egészen fenségesen bölcs és gyönyörű. Szintén kevés figyelmet kapott, pedig ott a helye a legjobbak között.

Agymanók

Az animációs film, ami lefordította gyereknyelvre a lélektant, éspedig csodálatosan. Ritkán kívánjuk, hogy folytassanak egy önmagában is tökéletesen kerek történetet, de az Agymanókhoz szívesen látnánk még pár folytatást. Szerencsénkre 2024-ben kapunk is egyet, nagyon várjuk!

Toy Story 4.

Még mindig van puskapor ebben a sztoriban! Új játék a csapatban, akinek aztán gyorsan lába is kél, és Woodyék dolga, hogy visszaszerezzék. Road movie-őrület, a Toy Story szokásos humorával és hatalmas szívével. Imádtuk!

Merida, a bátor

A Pixar ezzel a filmjével új utat mutatott az animációs filmek női főhőseinek: Merida nem a szerelemért tesz mindent, sőt, éppenséggel a baj pont abból lesz, hogy nagyon nem fűlik a foga a klasszikus királylánysorshoz. Haláli figurák, utánozhatatlan hangulat, elképesztő képi világ: imádjuk!

Dínó tesó

A dinoszaurusz-embergyerek barátságról szóló film, sajnos, eléggé félrement. A látvány csodálatos, ahogy azt megszokhattuk, de nagyjából ennyi.

A hihetetlen család 2.

Ó, nehéz a háztartásbeliek élete – akkor is, ha férfiak. A hihetetlen család újabb kalandja, melyben ráadásul nehezíti dolgukat, hogy míg anyu világmegmentő szuperhősmelót kap, addig apunak otthon kell boldogulnia a gyerekekkel. Feminista színezet, legyőzhetetlen nők.

Szörny Egyetem

A Szörny Rt. előzménytörténetében visszautazunk a két főhős szörny, Sully és Mike múltjába, konkrétan az egyetemi éveikbe, hogy megtudjuk, hogyan lettek barátok. Ha már mindenképp muszáj folytatást csinálni mindenhez, így érdemes: megtudtunk csomó új dolgot erről a világról, és a fő történet is érdekes.

Lightyear

A Pixarnak alighanem viszketni kezd valamije, ha pár évente nem adhatnak ki valami újat a Toy Story kapcsán, így aztán elkészült a Buzz Lightyear körül forgó spinoff is. Nem lett egy korszakos alkotás, de a rajongóknak így is kötelező.