Még nem regisztráltam

Kult

Kedvenc magyar rajzfilmjeink

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Rengeteg újabb és újabb animációs film és sorozat jelenik meg napjainkban, de kevés hagy annyira mély nyomot, mint gyerekkorunk meséi. Néhányról nem biztos, hogy tudtad, de az alábbi egész estés rajzfilmek mind magyar alkotások!

Neked melyik a kedvenc magyar rajzfilmed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

22 szavazat.

Szaffi

1985-ben bemutatott rajzfilm, amely Jókai Mór A cigánybáró című regényéből készült. A történet a 18. században játszódik, és a magyar-török viszályt bemutatva tár elénk egy kincskeresős szerelmi történetet. A főhősök: Szaffi és Jónás.

Lúdas Matyi

1977-ben bemutatott rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye alapján készült. A történet Lúdas Matyiról, a szegény, de furfangos libapásztorról szól, aki bosszút áll az úri világon.

Hófehér

1984-ben mutatták be a rajzfilmet, amely elsősorban nem gyerekeknek szól: a klasszikus Hófehérke alaptörténetének meglehetősen  elferdített változata, paródiája.

Vuk

1981-ben bemutatott rajzfilm, amely Fekete István azonos című regényéből készült. Az árva rókakölyök, Vuk kalandos történetéről szól.

Macskafogó

Az 1986-ban készült kultikus, máig népszerű rajzfilm főhőse egy titkos egérügynök, Grabowsky, aki el akarja hozni annak a szerkezetnek a titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a mindenre elszánt, gonosz macska-szindikátustól.

Az erdő kapitánya

Az 1988-as rajzfilm főszereplői a Kerek Erdő állatai. Az idős rendőrkapitány kutya utolsó nagy akciója az agyafúrt gengsztermacska kézre kerítése.

Hugó, a víziló

1975-ben bemutatott magyar–amerikai rajzfilm. Egy kikötőben cápák akadályozzák a hajók ki- és berakodását, ezért vízilovakkal üldözik el őket. Fellendül a kikötő élete, így a vízilovak feleslegessé válnak.
Elhatározzák, hogy kiirtják őket. Egyetlen víziló, Hugó marad életben, akit a gyerekek próbálnak megvédeni.

A hercegnő és a kobold

Az 1991-es rajzfilmben Angelica hercegnő és Kófic, a bányászfiú felfedezik a föld alatti koboldok birodalmát, és kihallgatják tervüket: bosszút akarnak állni az embereken, mivel azok régen a föld alá űzték őket. Senki sem hiszi el a két gyermeknek a koboldok létezését, így nekik kell megakadályozni a gonosz tervet.

Vili, a veréb

1989-ben készült mese, ami Viliről, egy budapesti kisfiúról szól, aki kerülte az iskolát és csúzlival lövöldözött a madarakra. A verebek tündére megbüntette, és Vilit verébbé varázsolta.

A hetedik testvér

1982-ben bemutatott mese, melynek 1997-ben készült el a folytatása, a Vacak, az erdő hőseVacak, a kidobott kiskutya megment egy kisnyuszit a héja karmai közül. Hálából a nyúlcsalád befogadja a kutyát és a családjuk részévé válik.

Sárkány és papucs

Az 1989-es rajzfilm Camelotban játszódik, a főszereplők pedig Arthur király, Sir Lancelot és Góliát, a sárkány. A vicces történet alapja egy szerelmi bonyodalom.