Még nem regisztráltam

Kult

„Az erő legyen veled!” – a legemlékezetesebb filmes idézetek és szállóigék

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A nézők számára a filmek jelenthetnek inspirációt, vagy akár menekülést a valóság elől. Gyakran azonosulunk a szereplőkkel, az általuk bemutatott helyzetekkel vagy a kimondott szavaikkal. Sok filmből származó idézet és szállóige már beleszövődött a mindennapi beszélgetéseinkbe, automatikusan használjuk őket.

Neked melyik a kedvenc filmes idézeted?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.
Star Wars: Episode IV - A New Hope
Year : 1977 USA
Director : George Lucas
Alec Guinness, Mark Hamill, Anthony Daniels
Photo: John Jay.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented. (Photo by Lucasfilm / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Az erő legyen veled!

A jedik jelmondata mellett a másik legalább ennyire híres Star Wars-idézet az „Én vagyok az apád”.

Casablanca
Year : 1942 USA
Director : Michael Curtiz
Humphrey Bogart, Ingrid Bergman 

Restricted to editorial use. See caption for more information about restrictions.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented. (Photo by 7e Art/Warner Bros / Photo12 via AFP)

Ez egy gyönyörű barátság kezdete.

A filmtörténelem egyik leghíresebb mondata a Casablanca című filmből.

Vodka-martini. Rázva, nem keverve.

James Bond ikonikus italrendelése minden bevetése során elhangzik valamilyen körítéssel. Az ügynök kedvence, a vodka-martini a filmtörténelem egyik leghíresebb itala.

Hasta la vista, baby!

Arnold Schwarzenegger bájos osztrák akcentusával legalább annyira viccesen hangzott, mint a másik híres Terminátor-sor, a „Visszatérek”.

TERENCE HILL AND BUD SPENCER IN ROME (Photo by Micheline Pelletier/Sygma via Getty Images)

Te mondd, hogy rablótámadás, mert a te hangod mélyebb!

Bud Spencer és Terence Hill közös filmjeit általában vagy imádja valaki, vagy utálja. De még azok is, akik nem szeretik, szívesen idéznek a filmekből. Hiszen mindenki tudja, hogy „csak a Puffin ad erőt és mindent lebíró akaratot”, illetve „a pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt”.

Babyt senki sem ültetheti a sarokba!

Talán ez az a mondat, amit a legtöbben megjegyeztek a Dirty Dancing című filmből. A híres szállóige azóta felkerült sok pólóra, pulcsira, bögrére, de más filmekben is visszautaltak erre.

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

Nincs ennél szívet melengetőbb karácsonyi idézet.

Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.

Hogy egy magyar idézet is legyen a listán: A tanú című film több szállóigét is adott a magyar közönségnek. Ilyen például még a „a nemzetközi helyzet fokozódik”.

Mindenütt jó, de legjobb otthon!

Az Óz, a csodák csodája című filmben ahhoz, hogy hazajusson, Dorothynak háromszor kellett összeütnie a sarkát miközben ezt a híres mondatot ismételgeti.

Forrest gump  Forrest Gump   Year: 1994 - usa  Tom Hanks   Director: Robert Zemeckis (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle.

Nem, ez nem egy Coelho-idézet, hanem a Forrest Gump egyik leghíresebb sora.