Még nem regisztráltam

Bulvár

A legjobb poénok a Csupasz pisztoly-filmekben

Balázs Besenyei
Balázs Besenyei

Az időtálló vígjátékok közé tartozik a Jim Abrahams, David és Jerry Zucker hármas – más néven ZAZ-trió – Csupasz pisztoly című filmtrilógiája, mely (a film alapötletéül szolgáló Nagyon különleges ügyosztály sorozattal együtt) Leslie Nielsenből fapofával blődségeket beszélő színészt csinált Frank Drebin szerepével. Ezek a filmek kitűnően öregedtek, mankót adva a filmgyártóknak ahhoz, milyen poénokkal lehet több mint harminc év távlatából is megnyerni a közönséget.

De melyik Nielsen-poén a legjobb? Az amerikai himnusz hamisan éneklése? Drebin hadnagy szakítós mondata?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

 

19 szavazat.

Nordberg a kórházban

Frank Drebin társa, Nordberg kórházba kerül. A hadnagy másik kollégájával, Ed Hockennel meglátogatja a kórházi ágyon szenvedő rendőrt, aki mellett felesége ücsörög, aggodalmaskodva. Hocken százados nyugtatja a nőt:

– Hiszem, hogy a férje meggyógyul, próbálja magának bebeszélni! A kétely szikráját se engedje magához. „És ne várjon az utolsó percig, ajánlja fel már most a szerveit átültetésre” – teszi hozzá Drebin, majd a nő újra zokogni kezd.

„Bár a királyság intézményét mi, amerikaiak megmosolyogjuk”

A brit királynő Amerikába érkezik, Frank Drebin felel a biztonságáért. Emiatt sajtótájékoztatót tart a rendőrség, ahol Drebin beszédet mond: „Bár a királyság intézményét mi, amerikaiak megmosolyogjuk, szívélyes, előzékeny vendéglátók kívánunk lenni” – mondja, miközben mindenki a fejét fogja. Majd bekapcsolt mikrofonnal kisétál a mosdóba, ahol mindenfajta hangot kiad a sajtótájékoztatón helyet foglalók megdöbbenésére.

Ed Hocken százados és a habzó szája

Frank Drebin a Csupasz pisztoly második részében egy bárban vigasztalódik. Megérkezik kollégája, Ed Hocken, majd Drebin elmeséli, mennyire hiányzik a felesége, hiszen nélküle fiatal nőkkel tölti az estéket:

„Én húszéves fruskákkal töltöm az estéimet, akiket nem érdekel más, csak a szex, a szex, a szex. Akik sohasem mondanak nemet, akiknek soha semmi nem elég, akik az ágyhoz láncolnak…”

Ezt követően habzani kezd Hocken szája, aki 30 éve házas, minden napját a nejével tölti, egy pillanatig sincs egyedül.

 

„De szép kis szőrös!”

Drebin hadnagy először találkozik Priscilla Presley Jane Spencerével, akibe azonnal beleszeret. Az egyik jelenetben a nő felmászik egy könyvtári fellépőre, Drebin pedig látszólag a szoknyája alá kukucskál.

– De szép kis szőrös! – Ugye? Ma tömték!

Majd a nő Drebin kezébe ad egy kitömött hódot.

 

Nordbergöt kis híján elteszik láb alól

Frank Drebin kollégája, Nordberg egy hajón próbálja lefülelni a rosszfiúkat. Miközben betör a kabinba, előbb a lába szakad bele az ajtóba, majd beleeresztenek több tár töltényt. Ha ez nem volna elég, medvecsapdába lép; hozzáér a frissen mázolt ajtóhoz; lefejel egy tortát; megégeti a kezét a kályhán; az ablak rácsukódik az ujjaira – végül, hogy „halála” még fájóbb legyen, átesik a hajó korlátján. Persze túléli.

„Felírta valaki a rendszámot...?”

A legendásan rosszul parkoló Frank Drebinnek a rendőrőrsön van dolga, autójával leparkol az épület előtt. Drebin kiszáll, az autó pedig véletlenül sebességbe helyeződik a kinyíló légzsák miatt, majd törve-zúzva elindul az utcán. A hadnagy pisztollyal lövöldöz a járműre. Végül – miután pusztítást hagy maga után az autó – Drebin a járókelőket kérdi: „Felírta valaki a rendszámot… látta valaki a vezetőt?”.

Szexshopos jelenet

A Csupasz pisztoly második részében Frank Drebin egy szexshopban nyomoz, ám nem akarnak neki infót kiadni az ott dolgozók. Elmondja, ő védi meg a várost az erkölcsi fertőtől. Erre megérkezik az egyik eladó:

– Hello, Franky, jó, hogy itt van! Megjött a D-83-as svéd vibrátor szopóautomata, amit a múltkor megrendelt. „Ajándékba viszem!” – érkezik a válasz.

Frank Drebin leteríti a brit királynőt

Fogadást tartanak a brit királynő Amerikába érkezésének tiszteletére: Frank Drebin azt sejti, megpróbálják meggyilkolni II. Erzsébetet, majd egy bódult pillanatában tévesen úgy látja, fegyvert szegeznek az uralkodóra. Ekkor élő pajzsként ráveti magát a királynőre, akivel az ebédlőasztalon végigcsúszva, egymáson fekve érkeznek a fotósok elé.

A himnuszéneklés

Frank Drebin álruhát öltve jut be egy baseballstadionba, ahol operaénekesnek adja ki magát. Addig jut a kalamajkában, hogy el kell énekelnie az amerikai himnuszt a meccs előtt: hamisan, a szöveget nem ismerve teszi, miközben a nézőtéren mindenki a fejét fogja.

„Vettem neki egy hárfát, megkérdezte: mi az?”

Frank Drebin összejön a Priscilla Presley által megformált Jane-nel. A hadnagy már az első randin kiönti neki a szívét, hogy legutóbb csalódott a szerelemben:

„Több évig jártunk együtt, minden rendőr-megmozdulásra elkísért. Valósággal imádtam, de neki a zene volt az élet. A zene volt a mindene. Folyton a chicagói férfizenekar körül sündörgött, de őt sose hallottam játszani. Még énekelni sem, mégis mindig velük volt az év vagy 300 napján. Karácsonyra egyszer hárfát vettem neki, megkérdezte: mi az?”.

„Te jó ég! Ez ártatlan volt!”

Frank Drebint elbocsátják a rendőrségtől, az őrsön kezdi összepakolni a cuccait, miközben rálel egy évekkel ezelőtti ügy perdöntő bizonyítékára:

– Mi ez? A hiányzó bizonyíték a Keller-ügyben. Te jó ég! Ez ártatlan volt! – Két éve bevégezte a villamosszékben. – Ez az, eső után köpönyeg!

„Lelőtt öt színészt, öt tehetséget, maga málé!”

Frank Drebint előveszi a főnöke, miután bajba keveri a rendőrséget. Figyelmezteti a hadnagyot, aki visszavág:

– Értem, amikor öt tógába öltözött őrült le akart szúrni egy férfit a parkban több száz ember szeme láttára, lelőttem a nyomorultakat. Az az én területem. – Az a Julius Ceasar volt a Shakespeare a szabadban című tévésorozatból,  maga málé. Megölt öt színészt, öt tehetséget!

Megnyílt a Kung Fu?

Frank Drebint meglátogatja szerelme, Jane. A nő a hadnagy hűtőjében kezd matatni, ahol talál egy doboz kínai kaját egy olyan étteremből, ami már évek óta bezárt.

„Megnyílt a Kung Fu? Legalább három éve már, hogy bezárt” – mondja Jane, mire Drebin a dobozba szagol, és nyomban elájul.

„Minden orgazmust színleltem!”

Frank Drebinre bűnözők támadnak, és úgy sejti, szerelme, a Priscilla Presley által játszott Jane ültette őt fel. A nővel egy fogadáson szakít a következő mondatokkal: „Légy jó kislány! Mellesleg: minden orgazmust színleltem!”.

„Bárhová nézek, valami mindig eszembe juttatja”

Frank Drebin hazaérkezik bejrúti missziójáról, majd kiönti a szívét társának, Ed Hocken századosnak. Zátonyra futott románcáról beszél: „Bárhová nézek, valami mindig eszembe juttatja” – meséli, miközben a kamera két női mellet formázó épületet mutat a kamera.