Még nem regisztráltam

Kult

A legjobb Bruce Willis-filmek

Balázs Besenyei
Balázs Besenyei

Bár Bruce Willis már felhagyott a színészettel, komoly életművet hagyott maga után, főként az akciófilmeket tekintve. De melyik a legjobb? Tudunk dönteni John McClane, Joe Hallenbeck és a Föld elpusztítását megcélzó üstökös legrosszabb álma, Harry S. Stampert karakterei között, akiket a színész megformált?

Melyik a legjobb Bruce Willis-film?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

20 szavazat.
INCASSABLE Unbreakable  Year: 2000 - usa Bruce Willis USA 2000  Director: M.Night Shyamalan (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

A sebezhetetlen

A Hatodik érzék M. Night Shyamalan egyik legcsavarosabb filmje, de épp úgy igaz ez a Sebezhetetlenre is, mely 2000-ben történő forgatásakor még egészen merész projektnek számított. Akkor még nem jöttek futószalagon a szuperhősmozik, Shyamalan viszont Willisszel együtt megalkotta az egyik legjobbat.

6eme sens The Sixth Sense / sixième sens  Year: 1999 - usa Haley Joel Osment, Bruce Willis  Director: M. Night Shyamalan (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Hatodik érzék

M. Night Shyamalan egyik legjobb filmjében Bruce Willis újfent dobta a macsó akcióhős szerepét, és egy gyermekpszichológus bőrébe bújva próbál megfejtést találni arra, miért lát holtakat a hatéves Cole. A csavarokkal teli alkotásban Willis drámai színészi eszköztárát csillogtatja.

1997 Bruce Willis stars in the new movie "The Fifth Element"

Az ötödik elem

Luc Besson 1997-ben adott olyan szerepet Bruce Willisnek, ami miatt a hollywoodi sztárstátusz egészen más szintjére került a színész. Willis macsósága itt nem nyer annyira teret, mint a legtöbb filmjében: Korben Dallasként egyszerre érzékeny, szerelmes és oltalmazó. Naná, hogy Milla Jovovich miatt!

Drágán add az életed!

Nagy eséllyel ezzel a szereppel azonosítják legtöbben Willist: az 1988-as Die Hard zsánert meghatározó film volt, amiben nem az izmoktól duzzadó, terminátor-szerű főhős látja el a rosszfiúk baját, hanem egy hétköznapi zsaru, aki alig várja, hogy a napnak vége legyen.

Pulp fiction
1994
Real Quentin Tarantino
Bruce Willis.
Collection Christophel © Miramax / A Band Apart (Photo by © Miramax / A Band Apart / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Ponyvaregény

A film, amivel Quentin Tarantino több színésznek visszaadta elveszett renoméját. Willis volt az egyik ilyen, aki akkoriban már megindult a B-filmes lejtőn. Ám a lecsúszott bokszolóként, Butch Coolidge alakját magára öltve új pályára állt karrierje.

Le dernier samaritain
The Last Boy Scout
1991
Real Tony Scott
Bruce Willis.
COLLECTION CHRISTOPHEL / RnB © Warner Bros Pictures (Photo by Warner Bros Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Az utolsó cserkész

1991-ben Willis újabb ikonikus, lecsúszott zsarut formált meg: Joe Hallenbeckként a színész dobálja az egysorosokat, Damon Wayansszal pedig a buddy cop akciófilmek egyik legjobb párosát alkották.

Die Hard: With a Vengeance
Year : 1995 USA
Director :John McTiernan
Bruce Willis, Samuel L. Jackson (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Die Hard – Az élet mindig drága

Meglehet, nincs olyan Die Hard-rajongó, aki nem emlegetné a harmadik filmet az egyik legjobb darabként a sorozat életében. Willis talán ebben a legcinikusabb McClane-ként, Samuel L. Jacksonnal alkotott párosa pedig fantasztikus buddy cop-pillanatokat hoz a nézőknek.

The Whole Nine Yards 

Year: 2000 
Director: Jonathan Lynn

Bruce Willis, (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Bérgyilkos a szomszédom

Kétségtelen, ez már a könnyedebb Willis-filmek közé tartozik, ahol a színész főként a humorával lépett előtérbe. A jóbarátokos Matthew Perry pedig a szokásos ügyetlen figurát hozza az akciósztár mellett.

Red
Year : 2010 USA
Director : Robert Schwentke
Bruce Willis
Photo: Frank Masi (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

RED

A 2010-es években Willis megint akciózással próbálkozott, a RED a könnyedebb akció-vígjátékai közé tartozik, amelyben a színész megcsillogtatta félmosolyát, egyúttal prezentálta, még mindig az egyik legjobb abban, amikor rosszfiúkat kell eltenni láb alól.

Armageddon
1998
Real Michael Bay
Bruce Willis.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Jerry Bruckheimer films / Digital image associates (Photo by Jerry Bruckheimer films / Digita / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Armageddon

Az 1998-ban készült Armageddon egy igazi tesztosztenronbomba a világvége-filmek között. Bruce Willis ebben egy évtizedek óta a szakmában dolgozó olajfúrót alakít, akit maga a NASA kér fel arra, hogy egy felszíni fúrással robbantsa fel a Föld felé tartó, Texas-méretű, bolygópusztító üstököst. Ez aztán a férfias munka!

Sin City - A bűn városa

Robert Rodríguez egyik legjobb filmjében Willis egy marcona akcióhőst játszik, a képregényből készült alkotás meglehetősen kultstátuszba emelkedett, és nemcsak szokatlan, fekete-fehér látványvilága miatt.

L armee des 12 singes
L armee des douze singes
Twelve Monkeys
1995
Real Terry Gillian
Bruce Willis
Brad Pitt.
Collection Christophel © Universal pictures / Atlas entertainment (Photo by Universal pictures / Atlas enter / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

12 majom

Terry Gilliam kultfilmje lesújtó képet fest az emberiség jövőjéről, nem kevés szorongással ajándékozta meg a hazai mozinézőket 1996-ban. Willis élete egyik legjobb alakítását nyújtja, aki akkoriban alacsonyabb pénzért is bevállalta a filmben szereplést.