Még nem regisztráltam

Kult

10 ikonikus lemezborító, amit mindenki ismer

Top24
Top24

Egy lemezborító akkor is emlékezetessé tud válni, ha egyébként nem sikerült annyira jól, de az adott album hatalmas siker lett. Többnyire viszont a minőségi lemez és a minőségi borító kéz a kézben járnak, ahogy azt a mostani listánk szereplőinél is láthatjuk. Ikonikus lemezborítókat gyűjtöttünk össze még a streaming-korszak előttről, amikor még fontos volt, hogy milyen képet raktározunk el magunkban kedvenc albumunkról.

Szerinted melyik legendás albumborító lett a legemlékezetesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

23 szavazat.

Queen: II

A brit zenekar második stúdióalbuma 1974-ben jelent meg. Nem ezen van a legtöbb Queen-sláger, de azt biztos, hogy talán ezt a borítót ismerik a legtöbben. Semmi extra, csak a négy tag arca, ráadásul Freddy Mercury még bajusz nélkül mutatkozott.

 

Beatles: Abbey Road

A Beatles akár több borítóval is szerepelhetne a legjobbak között, például a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band lemezével. De az a kép, ahogy a négy liverpooli átmegy a zebrán az Abbey Roadon, mindenki emlékezetébe bevésődött. Nem mellesleg a lemezen olyan dalok voltak, mint a Here Comes the Sun vagy a Come Together.

Nirvana: Nevermind

Ez a lemezborító annyira klasszikus, hogy még a rajta szereplő csecsemő is világhírű lett, még magára is tetováltatta az alkotást. Igaz, pénze nem lett belőle, de ez egy másik történet (Spencer Elden gyermekpornográfia miatt indított pert – sikertelenül). A Nirvana ezzel a lemezzel robbant be, többek között a Smells Like Teen Spirit című számnak köszönhetően, amit még azok is dúdolnak, akik életükben nem láttak gitárt.

Pink Floyd: Dark Side of the Moon

A Pink Floydot a Dark Side of the Moon emelte a legnagyobb sztárok közé, és tartja is ott a mai napig. Az 1973-as lemez 2023 márciusáig 972 hetet töltött a Billboard 200-as listáján, annak ellenére, hogy az albumborító ma már bizonyos országokban nem menne át a radar alatt.

Joy Division: Unknown Pleasures

Az 1979-es Unknown Pleasures nem csak azért fontos lemez, mert a Joy Division ezzel futott be, de azért is, mert ez az egyetlen album, amit akkor adtak ki, amikor a legendás énekes, Ian Curtis még élt. A pulzáló rádióhullámok egyszerű, de látványos megjelenítése annyira jól sikerült, hogy emiatt az albumborítót talán többen ismerik, mint magát a zenekart.

Sex Pistols: Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols

Betiltások, obeszcenitás miatt perek, nem játszott dalok – minden adott volt a Sex Pistols számára, ami miatt egy punkzenekar még a világhírnév kapujában is hiteles tudott maradni. A „hatalommal” szembeni ellenállás óriási sikert generált, aminek egyik jele, hogy a Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols borítója is külön életre kelt, annyira, hogy a mai napig lehet ilyen pólót kapni plázás ruhaboltokban is.

Red Hot Chili Peppers: Blood Sugar Sex Magic

A Los Angeles-i zenekarnál is annak a lemeznek a borítója sikerült a legjobbra, ami a világsikert hozta nekik. Pedig nincs benne nagy megfejtés: mintha a tagok egyszerűen csak körbenyalogatnának egy nonfiguratív tetoválást.

Guns ’n’ Roses: Appetite for Destruction

Ezen a borítón is megjelenik a zenekar, csak mint öt koponya. De aki így nem ismerte volna fel a zenekart, az album sikere után már könnyen ment neki. A 2023-ban nálunk is koncertező Guns ’n’ Roses ezzel a lemezzel került a szupersztárok közé, az albumon olyan dalok sorakoztak, mint a Welcome to the Jungle, a Paradise City vagy Sweet Child O’ Mine.

Metallica: Master of Puppets

Egy metálzenekar, amelyik úgy tudott ikonikus borítót csinálni keresztekből, hogy nem fordította meg azokat. A Metallica Master of Puppets című lemeze azért is rendhagyó, mert a lemez – akkoriban némi meglepetésre – a 29. helyig jutott a Billboard 200-on, de a mai napig a világ egyik legnagyobb hatású metal albumaként tartják számon. Ráadásul ezen a lemezen játszott utoljára a később buszbalesetben elhunyt alapító tag, a basszusgitáros Cliff Burton.

 

The Velvet Underground and Nico: The Velvet Underground & Nico

Az 1967-es lemez borítója Andy Warhol munkája, ezek után nem is meglepő, hogy mennyire népszerű lett. Korábban még volt egy másik verziója is, amelyen egy matrica volt, alatta pedig egy hússzínű banán. Ez az a lemez, amivel Lou Reed végérvényesen beírta magát a legnagyobb dalszerzők közé, ezt a Rolling Stone is elismerte, amikor a világ 13. legjobb lemezének választotta, közvetlenül a Beatles Abbey Road című albumát megelőzve.