Még nem regisztráltam

Kult

Coco Jamboo, Macarena, Cotton Eye Joe – egyslágeres előadók dalai a ’90-es évekből

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Miközben a zenei színtér folyamatosan változik az új trendeknek megfelelően, nem feledkezhetünk meg a zene aranykoráról, a ’90-es évekről. Amiben ez a korszak igazán zseniális volt, az az egyslágeres előadók futószalagon gyártása.

Ezeket a dalokat a mai napig világszerte ismerik fülbemászó refrénjeik és dallamaik miatt. Az őket éneklő művészek talán csak rövid ideig állhattak a reflektorfényben, de ennyi elég is volt ahhoz, hogy évtizedekre bebetonozzák nevüket a karaoke-estek repertoárjába.

Csak próbálj meg megnevezni egy második dalt ezektől az előadóktól – esélyes, hogy nem megy majd.

Neked melyik a kedvenc dalod az alábbiak közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.

Lemon Tree (Fool's Garden)

Nincs ember, aki ne ismerné ezt az ikonikus dalt. Persze a szövegével lehet bajban lennénk, és előbb jutnának eszünkbe a Hupikék Törpikék-verzió sorai…

Bitter Sweet Symphony (The Verve)

Érdekesség, hogy 22 évig a zenekar semmilyen bevételt nem kapott a dal után. A The Verve a Rolling Stones The Last Time című dalának szimfonikus változatát használta fel a számhoz, így nagy jogi vita alakult ki és a jogok a Rolling Stonesnál landoltak. Néhány éve azonban Mick Jagger és Keith Richards visszaadták a dalszerzői jogot a zenekarnak.

Mambo No. 5 (Lou Bega)

A német zenész egy feldolgozással lett egyik pillanatról a másikra világsztár: egy kubai 1949-es dalt gondolt újra. Az 1999-es Mambo No. 5 azonnal sláger lett, a Billboard Hot 100 listjának is a csúcsáig jutott.

Macarena (Los Del Rio)

1994-ben robbant be a szám, aminek nemcsak a dallama, de a hozzá tartozó tánckoreográfia is ikonikussá vált.

Bad Boys (Inner Circle)

A dal 1991-ben és 1993-ban is sláger lett a Bad Boys című filmnek köszönhetően.

Tubthumping (Chumbawamba)

Klasszikusan az a szám, amikor leírva se az előadó, sem a dal címe nem rémlik senkinek, de ahogy elindul a zenéje egy buliban, mindenki ugrálva ordítja a szövegét.

I'll Be There for You (The Rembrandts)

A dal egybeforrt a Jóbarátok című sorozattal. A főcímdalát mindenki kívülről fújja, bár meglehet, hogy a zenekar nevét fele annyian se ismerik.

What is love? (Haddaway)

A dal nemzetközi sikere mára elhalványult, nálunk azonban ezrek ordítják Haddaway minden magyarországi hakniján.

Cotton Eye Joe (Rednex)

A svéd Rednex 1994-ben jelentette meg a mulatós countryt és a lakossági technót keresztező számát, amivel az egész világon a slágerlisták élére került.

Coco Jamboo (Mr. President)

1996-ban jelent meg a gigasláger, ami letarolta a világot. Számos listán az élre került, és beütött Amerikában is, ahol a leggyakrabban játszott európai szám lett a rádiókban.

Barbie Girl (Aqua)

A Barbie-baba gyártójával pereskedésig jutó együttes ikonikus dala óriási sláger volt a diszkókban és a zenecsatornákon is, és bár az próbálták meglovagolni a sikerhullámot, ez egyik későbbi dalukkal sem jött össze.

Ice Ice Baby (Vanilla Ice)

A dal 1990-ben jelent meg, és ezen kívül még két dolog biztos: mindenki ismeri ezt a dalt, és senki nem tud egyéb emlékezetes produktumot Vanilla Ice-tól.

You Get What You Give (New Radicals)

A 90-es évek egyik legagyonjátszottabb dala a New Radicalsé, akik ahogy jöttek, úgy el is tűntek.