Még nem regisztráltam

Bulvár

Ikonikus csajbandák, amikért rajongtunk az elmúlt három évtizedben

Csontos Kata
Csontos Kata

A lányegyüttesek aranykora a kilencvenes években kezdődött, nem hivatalosan akkor, amikor a Spice Girls dalban jelentette ki, hogy „ha a szeretőm akarsz lenni, jóban kell lenned a barátaimmal”. A régi és újabb női formációk különlegessége, hogy a fiúbandáktól eltérően nem (csak) az ellenkező nemű közönség meghódítására törekszenek, a lányok körében is hatalmas népszerűségnek örvendenek, sőt. Ők azok a nők, akik a hangjukat arra (is) használják, hogy fontos ügyek mellett szólaljanak fel, például feminista megnyilvánulásaikkal. És ők azok, akiknek számos olyan slágert köszönhetünk, amikre mind a mai napig önfeledten bulizunk mindannyian.

Szerinted melyik lánybanda a legikonikusabb az elmúlt harminc évből?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.

Pussycat Dolls

Eredetileg tánccsoportként alakultak meg, az éneklést csak később csapták a portfóliójukhoz, ekkor alakult meg a ma ismert, hattagú Pussycat Dolls Nicole Scherzinger vezetésével. Két megjelent albumukon olyan partihimusszá vált számok vannak, mint a Don’t Cha, a Buttons vagy a When I Grow Up. 2010-ben feloszlottak, de kilenc év múlva bejelentették újraegyesülésüket, turnét és új albumot ígérve. Mindebből aztán a pandémia, szerződésszegések és logisztikai problémák miatt semmi nem lett, 2022-ben hivatalosan is lemondtak mindent, így a csapat sorsa bizonytalanná vált.

TLC

Creep, Waterfalls, No Scrubs és Unpretty – csak hogy az R&B/hiphop-trió legsikeresebb dalait említsük. A TLC név a tender loving care, azaz a „szerető gondoskodás” rövidítése, egyben a lányok – Tionne „T-Boz” Watkins, Lisa „Left Eye” Lopes és Rozonda „Chilli” Thomas – beceneveinek kezdőbetűi. Sikert sikerre halmoztak, míg egy tragédia szét nem szakította őket: 2002 elején, nem sokkal negyedik stúdióalbumuk megjelenése előtt Lopes autóbalesetben meghalt. Watkins és Thomas egy évre rá valóságshowban kerestek új tagot, aztán inkább kettesben folytatták. Duóként azóta is működnek, közben pedig szólóban is énekelnek.

Sugababes

Az angol lánycsapatot Mutya Buena, Keisha Buchanan és Siobhán Donaghy alkotják. Bár a felállás többször megváltozott – Donaghy távozása után a legsikeresebb időszakukban csatlakozott hozzájuk Heidi Range, majd Buena helyére jött Amelle Berrabah, Buchanant, az utolsó eredeti tagot pedig Jade Ewen váltotta fel  –, 2012-ben visszatértek az eredeti a tagok. Pár év után visszanyerték az idő közben határozatlan idejű szünetre vonuló Sugababes nevét, és változó intenzitással, de azóta is aktívak: tavaly például több fesztivál fő fellépői voltak, turnéra indultak és kiadták legutóbbi lemezüket.

Destiny's Child

A Destiny’s Childot eredetileg négyen alkották, végleges felállásban azonban három tagja volt: Beyoncé Knowles, Kelly Rowland és Michelle Williams. Az ezredforduló környékén megkerülhetetlen szereplői voltak az R&B és popszcénának, 2001-ben mégis szünetre vonultak együttesként, hogy a tagok szólókarrierbe kezdhessenek (ez láthatóan Beyoncénak sikerült a leginkább, de neki nagyon). Két év szünet után, 2004-ben megjelent utolsó nagylemezük, majd a következő évben a világkörüli turnéjuk végén bejelentették, hogy nem lesz több közös fellépésük, ezentúl mindenki a maga útját járja. Azért néha még egyesítik erejüket, például a 2013-as Super Bowlon és a 2018-as Coachella fesztiválon is együtt álltak színpadra.

t.A.T.u.

Az orosz popegyüttes két lányból, Lena Katyinából és Julija Volkovából áll, akik 1999-ben, tizenéves korukban robbantak be a köztudatba. Imidzsük meghatározó részét képezte, hogy azt a benyomást keltették, hogy leszbikusok: erősen utaltak erre például dalszövegeikkel, és azzal is, hogy gyakran csókolóztak nyilvánosan, azonban sosem mondták ki egyértelműen, hogy egy párt alkotnának. 2003-ban egy dokumentumfilm fedte fel, hogy nincsenek együtt, nem sokkal később Volkova teherbe is esett. 2011-ben felbomlott a duó. A tagok kapcsolata eléggé megromlott, de néha napján azért felléptek közösen, tavaly pedig hivatalosan is újra összeálltak.

Spice Girls

Minden idők legsikeresebb lányegyüttese már a legelső, 1996-ban kiadott dalával beírta magát a poptörténelembe. Ez volt a Wannabe, ami a mai napig kihagyhatatlan eleme egy igazán jó este playlistjének. A lányok annak idején mind egy-egy alias mögé bújtak, így született meg Ginger Spice (Geri Halliwell), Baby Spice (Emma Bunton), Posh Spice (Victoria Beckham), Sporty Spice (Melanie Chisholm) és Scary Spice (Melanie Brown). Halliwell aztán ’98-ban dobbantott az együttesből, a tagok mindegyike szólókarrierrel próbálkozott, kisebb-nagyobb sikerrel. 2007-ben bejelentették visszatérésüket, a turnéra alig 38 másodperc alatt keltek el a jegyek. Azóta is összeállnak néha-néha egy kis nosztalgiázásra, de általában nem teljes létszámban.

Girls Aloud

A Girls Aloud öt tagját egy tehetségkutató műsorból szedték össze 2002-ben, és később az évtized legsikeresebb brit popcsapatává váltak. 2009-ben rövidnek szánt, ám elhúzódó szünetre mentek, később még egy rövid időre összeálltak, de 2013-ban végleg feloszlottak. Közben a ma már szimplán a keresztnevén ismert Cheryl futott be közülük a leginkább: szólóénekesnőként is sikereket ért el, majd a brit X Factor mentora lett több évadon keresztül. Itt találkozott először a One Direction-tag Liam Payne-nel, akinek 2017-ben gyereket szült. Pár éve egy tragédia sodorta össze újra a Girls Aloudot, miután az egyik tag, Sarah Harding 39 évesen mellrákban elhunyt. Bár közös fellépésük azóta sem volt, jótékonysági eseményen részt vettek együtt, hogy a mellrákkutatást támogassák.

Little Mix

A brit X Factor 8. szériájában a lánycsapat-veterán Kelly Rowland rakta össze a négy egyéniben indult lányt, és ez olyan jól sikerült, hogy csapatként meg is nyerték a 2011-es évadot. Azóta hat albumot adtak ki, és neves szaklapok úgy hivatkoznak rájuk, mint a legsikeresebb lánycsapat a Spice Girls óta. 2020-ban Jesy Nelson a mentális egészsége érdekében otthagyta a csapatot, akik így hármasban folytatták. 2022-ben szünetre mentek, hogy kipihenjék magukat és szólóprojektjeikre fókuszálhassanak, de ígéretet tettek rá, hogy visszatérnek majd. Egyes nyilatkozataikból úgy sejteni, két éves pihenőidőt terveznek.

Fifth Harmony

Az amerikai X Factor második évadában mesterségesen hozták létre a bandát olyan női előadókból, akik egyénileg nem jutottak volna tovább. Végül harmadik helyezést értek el, a verseny után pedig mentoruk, Simon Cowell egyengette az útjukat. Kezdetben feldolgozásokat posztoltak a YouTube-ra, majd elkezdtek saját dalokat csinálni és albumaik is megjelentek. 2016-ban bejelentették, hogy Camila Cabello kilép a bandából, és négyesben folytatják. Két évig még kihúzták így, aztán határozatlan ideig tartó szünetre vonultak, ami még mindig tart. Mind szólókarriert kezdtek, ami Cabellónak sikerült a legjobban, ő azóta színésznőként is debütált.

Blackpink

Hosszú felkészülés után 2016-ban törtek be a köztudatba, és mostanra ők lettek a legsikeresebb koreai lánycsapat világszerte. A rekorddöntögető együttesnek négy tagja van, színpadi neveiken Jennie, Lisa, Jisoo és Rosé. Első nagylemezük 2020-ban jelent meg, ezen közös zeneszámok hallhatók olyan világsztárokkal, mint Cardi B vagy Selena Gomez, de Lady Gagával és Dua Lipával is dolgoztak már együtt.