Még nem regisztráltam

Bulvár

Ámokfutók, Bestiák, V.I.P. – régi együttesek, akiknek a dalaira még ma is bulizunk

Csontos Kata
Csontos Kata

Az ezredforduló előtt egymás után alakultak Magyarországon a különböző fiú- és lányegyüttesek, akiknek a slágereik szóltak mindenhol: rádióban, diszkókban, iskolai vagy éppen házibulikon. Ma már sokszor csak mosolygunk a korszak zenéin és a videoklipeken, de – akár viccből, akár nosztalgiából – még most, évtizedekkel később is vannak olyan dalok, amiknek a többség kívülről fújja a szövegét.

Neked melyik banda a kedvenced ezek közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Hip Hop Boyz

Az 1992-ben alakult együttes tagjai Levy T., O.G. Duck és Real Action voltak. Legismertebb slágereik közé tartozik az Ott várok rád, a Megbántottak és A hegyekbe fönn. Munkásságukat a szakma számos díjjal, a közönség pedig rengeteg lemez megvásárlásával jutalmazta meg. Egy angol nyelvű albumuk Európa-szerte megjelent, és még Michael Jacksonnal is felléptek a Népstadionban. 1998-ban váratlanul feloszlottak, de 2005-ben még három évre összeálltak.

TNT

Dobrády Ákos és Zuber Krisztián (Inti) gyerekkoruk óta ismerik egymást, 1996 nyarán jelent meg az első közös daluk. Titkos üzenet című számuk az 1997-es év legnagyobb slágere lett. Bár 2005-ben egy búcsúkoncert után feloszlottak, tíz évvel később retrózenekarként újra összeálltak, azóta folyamatosan járják az országot és rendszeresen koncerteznek.

Carpe Diem

Benda Gergely, Erős Attila és Funnah Fanny 1993 és 1997 között voltak aktívak, zenéjük elsősorban a diszkót kedvelő közönséget célozta meg. Nekik köszönhető az évtized legnagyobb bulizós slágere, az Álomhajó. Ennek videoklipjét Dél-Afrikában vették fel, és mára közismert tény, hogy a Carpe Diem női tagja helyett Stefanidu Janula énekelt, Fanny csak tátogott, táncikált és jól nézett ki.

Soho Party

Ha más miatt nem is, Az éjjel soha nem érhet véget miatt örökké emlékezni fogunk és hálásak lehetünk Náksi Attila, Dömötör Sándor és Betty Love hármasára. Az együttes összesen öt nagylemezt adott ki, melyek után 1998-ban feloszlott. Mégsem merültek a feledés homályába, a 2016-os foci-eb idején, amikor a magyar válogatott hosszú idők után újra kijutott egy világversenyre, az együttes legnépszerűbb dala ismét felkapott lett.

Baby Sisters

A Baby Sisters nem sokáig létezett, de annál termékenyebb volt: öt év alatt négy nagylemeze jött ki a Spice Girls inspirálta lányegyüttesnek. Az első, Jó estét nyár, jó estét szerelem 1997-ben jelent meg, és a tagok – Hertelendy Klára, Bognár Éva és Szklenár Gabi (ő később egyébként Baby Gabiként kilenc további szólóalbumot adott ki) – azonnal a popszakma sűrűjében találták magukat. Végül a közönségkedvenc csajbanda közös megegyezéssel oszlott fel az ezredforduló után, de örökül hagyták a Szeresd a testem című dalt, ami nélkülözhetetlen velejárója minden jelenkori retróbulinak.

Emergency House

A csapat indulását Erika C., azaz Zoltán Erika segítette, a csapat tagjai ugyanis mind az ő táncstúdiójából kerültek ki. Első albumuk első kislemeze rögtön óriási sikert aratott, ez volt a Dübörög a ház. Végül összesen négy lemezt hoztak össze, az utolsó 2001-ben jött ki. Bár Az Emergency House két évtizede nem létezik, még ma is mindenki együtt ordítja, hogy „Kezeket fel!”

Happy Gang

Kérek egy kulcsot a szívedhez, Fiatal szerelem, Sokáig voltam távol – a kilencvenes években a rádióban legtöbbet játszott felvételek közé tartoztak a Happy Gang dalai. Cory, Moha és Vitamin évekig a tinilányok bálványaiként koncerteztek, miközben a Bravo magazin folytatásos képregényében szerepeltek. Több ezer fellépés és több százezer eladott album után sikereik csúcsán vonultak vissza. 2011-ben újra feléledt a Happy Gang, évekig koncerteztek még, de már csak ketten. A harmadik tag, Mohaman 2017-ben, 44 éves korában szívelégtelenség következtében hunyt el.

Ámokfutók

Kozso producerként és menedzserként több – ezen a listán is szereplő – együttest sikerre vitt a kilencvenes és kétezres években, frontemberként azonban az 1994-es alapítású Ámokfutók maradt meg leginkább a köztudatban, köszönhetően az örökbecsű Szomorú szamuráj című slágernek. Bár a tagok sokszor cserélődtek, az Ámokfutók papíron máig létezik.

V.I.P.

A V.I.P. a klasszikus fiúegyüttesek iskolapéldája. Egy kiadó álmodta meg Rácz Gergő, Rakonczai Viktor, Rakonczai Imre és Józsa Alex négyesét, akik 1997-ben álltak össze, és még abban az évben megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóját, így ők képviselték hazánkat a dublini döntőn, ahol a 12. helyet érték el. Közös pályafutásuk mindössze négy évig tartott, majd a tagok szólókarrierbe kezdtek.

4F Club

Balaton, csajok, autózás, diszkó – kinek nem jut minderről eszébe vélhetően minden idők, de legalábbis a kilencvenes évek legnagyobb magyar nyári slágere, a Balatoni láz? A 4F Club nem bizonyult hosszú életűnek, fennállásuk alatt két albumuk jelent meg. Bár visszatekintve egyslágeres bandának tűnhetnek, ez pont elég volt ahhoz, hogy bevonuljanak és megkérdőjelezhetetlen részesei legyenek a hazai popkultúrának.

Bestiák

A Bedhy, Honey és Miss Bee alkotta lányegyüttes 1997-ben jött létre. Útjukat egészen addig Kozso egyengette, míg össze nem balhéztak egymással, ami pereskedésig fajult. Emiatt a lányok egy ideig BST néven zenéltek, és bár a pert végül ők nyerték, 2001-ben feloszlottak. Legismertebb slágerükkel, A reggel túl messze van című dallal írták be magukat a magyar poptörténelembe.

UFO

„Gyere, szerelemdoktor, gyógyítsd meg a szívem! A beteged lettem, mindenem lángra gyúl. Óh, doktor úr, ne hagyj itt ártatlanul!” – szól a híres dal, majd felcsendül Dr. Love rapbetétje, miközben maga a Szerelemdoktor a videoklipben lányok combján keresztül vizsgálja a szívhangjukat. Az ekkoriban megszokott, egy férfi-két nő felállásban működtek, egészen addig, míg kiderült, hogy a csinos női tagok playbackelnek. Elnézést kértek, és bejelentették, hogy az UFO ebben a felállásban többé nem létezik. Párszor még visszatértek és vállaltak haknikat más tagokkal, aztán a frontember jogerősen két évet kapott kerítés és kitartottság miatt.

Fresh

2000 környékén a lányzenekar számai rekordideig vezették a rádiós slágerlistákat. Több tagcserén átestek, majd az új évezred kezdetén megújultak, ekkor jött létre a Wiki, Andi, Ági felállás, amiben az Én is imádlak, a legnépszerűbb Fresh-dal is megszületett. Pár év múlva duóvá alakultak, és még legalább egy évtizedig a magyar zenei szcéna meghatározó szereplői maradtak.

Shygys

1997-ben külföldi mintára válogatást tartottak egy együttes összehozására, ahol az ének- és tánctudás volt a feltétel. A 430 jelentkező közül Brandont, J.D.-t, Juliant, Martint és Zaket választották ki, akiknek Kozso indította be a popkarrierjét. Sikerüket és népszerűségüket mutatja, hogy a fiúk vendégszerepeltek Olaszországban és Spanyolországban, angol nyelvű demókazettájukat pedig New Yorkba és Londonba is eljuttatták. 2001 februárjában a Magyarok Világszervezetének felkérésére egy három országot érintő turnéra indultak, és még abban az évben meg is szűnt az együttes.

Picasso Branch

A popegyüttest amerikai sikerrecept alapján toborzás útján alkották meg: az eredeti elképzelés szerint egy Wham! típusú duó lett volna, amelyet a castingon kiválasztott Bebe (a Back II Black későbbi énekese) és Ricky alkottak volna, de hamarosan további három taggal bővült a banda. Három év leforgása alatt három albumot készítettek el, majd 2002-ben az együttes végleg feloszlott.