Még nem regisztráltam

Kult

A legjobb Rómeó és Júlia feldolgozások

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

A Rómeó és Júlia történetét senkinek sem kell bemutatni. William Shakespeare tragédiája a világ egyik legismertebb drámájává nőtte ki magát, és számos módon feldolgozták már.

Szerinted melyik sikerült a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

 

5 szavazat.

Romeo + Juliet

Leonardo DiCaprio és Claire Danes főszerepével készült el az 1996-os Rómeó és Júlia feldolgozás. A történet modern környezetben elevenedik meg, az amerikai Verona Beachen, amelyért két rivális banda küzd egymással az 1950-60-as években. Bár a kardot felcseréli a pisztoly, az események mit sem változnak.

Gnómeó és Júlia

A 2011-es, gyermekeknek szóló animációs vígjáték óta tudjuk, hogy bizony a kerti törpékbe is szorult romantika. A kék és piros sapkások közötti örökös viszályt sikeresen meg tudja törni a két törpe szerelme, amihez Elton John betétdalai is sokban hozzájárultak.

West Side Story

Az egyik legismertebb Rómeó és Júlia feldolgozás tagadhatatlanul a West Side Story. Az 1961-es amerikai film által egy bandaháborúba csöppenhetünk, amiben a győztes mindent visz. Minden idők legtöbb Oscar-díjat szerző musicaljének vége ugyan nem happy end, ám a nagy klasszikusok egyik kötelező darabja.

Rómeó és Júlia musical

William Shakespeare Rómeó és Júlia tragédiájának ma már ismertebb és szélesebb körben kedvelt a történet musical változata. Eredetileg francia nyelven írta és zenésítette meg Gérard Presgurvic. Ősbemutatóját 2001. január 19-én, a párizsi Palais des Congrèse-ben tartották meg. Napjainkra már számos nyelvre lefordították, így Magyarországon sem telik el év Rómeó és Júlia musical nélkül.

Romanoff and Juliet

Az 1961-es amerikai feldolgozás egy romantikus vígjáték, melynek forgatókönyvét Peter Ustinov írta és rendezte, aki játszott is a filmben. A filmet Olaszországban forgatták és hidegháborús időszakot figurázza ki.

Szerelmes hangjegyek

A szerelmes hangjegyek szintén egy amerikai feldolgozás, mely 2006-ban jelent meg. Bár a musical boldog véget ér, a szerelmesek több nehézségen is keresztül mennek, és végeredményképpen egy középsulis Rómeó és Júliát kapunk.

Válás Veronában

A Válás Veronában egy magyar tragikomédia, melynek alapjául szolgált a Rómeó és Júlia. Elgondolkodott bárki is azon, hogy ha a szerelmesek a mi modern világunkban újra egymásra találnak, vajon együtt is maradnak-e? A válasz nem feltétlenül pozitív. Gáli József alkotásának egy feldolgozása legutóbb a székesfehérvári Igéző Szabad Színházban volt látható.

Zeffirelli Rómeó és Júliája

Filmre vinni azt, ami eredetileg könyv volt, sosem egyszerű. A legjobb Rómeó és Júlia adaptációnak a Franco Zeffirelli által rendezett alkotást tartják. Az 1968-as feldolgozást korszerű ruhákkal és élethű díszletekkel hozták létre.

Rómeó és Júlia – Csókkal megpecsételve

A szerelem nem csak az emberek körében van jelen. A 2006-os 2D-s animációs mesében két fóka szerelmét ismerhetjük meg, akik elválaszthatatlanok lesznek pillanatok alatt. Szerencsére a mesék legtöbbször boldog véget érnek.

Romeo und Julie

Az első zenés színpadra szánt Rómeó és Júlia feldolgozás a cseh Georg Anton Benda nevéhez fűződik. 1776-ban mutatták be először a három felvonásból álló művet. Érdekesség, hogy az eredeti művel ellentétben a történet vége boldog lezárást kapott.