Még nem regisztráltam

TechTud

A legfurcsább dolgok, amelyeket híres emberekről neveztek el

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Általában megtisztelő, ha valamit rólad neveznek el, de vannak dolgok, amikért nem feltétlenül lehetnek hálásak azok a hírességek, akiknek neve, személyisége, vagy egy adott cselekedete megihlette a névadót.

Szerinted melyik a legötletesebb párosítás?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.

Dermophis donaldtrumpi - kétéltű

Egy Panamában felfedezett új kétéltű Donald Trumpról kapta a nevét. Az élőlény vak és a fejét a homokba temeti, így passzol az amerikai elnökhöz, akit nem érdekel semmilyen klímaváltozással kapcsolatos téma. Létezik egy molylepkefaj is, amit Trumpról neveztek el sárgásfehér színe miatt, ami az elnök hajának színére emlékeztet.

Hoff-rák

Egy szokatlan rákfajt neveztek el David Hasselhoffról, a Baywatch egykori sztárjáról, mivel a ráknak szőrös a mellkasa.

Green Dotted Treefrog Dendropsophus labialis in terrarium

Dendropsophus ozzyi - denevérbéka

Egy új denevérbéka-fajta, a dendropsophus ozzyi a zenész Ozzy Osbourne után kapta a nevét. A békát 2009-ben fedezték fel, és állítólag rikácsoló, denevérszerű hangokat ad ki. Az ihlet a névhez onnan jöhetett, hogy több mint 40 éve az énekes egy koncertje során állítólag leharapta egy húsvér denevér fejét.

Asteroid, computer artwork.

Freddiemercury aszteroida

Freddie Mercury, a Queen néhai legendás frontembere születésének 70. évfordulóján kapott egy saját aszteroidát. A zenekar gitárosa, Brian May jelentette be, hogy az 17473-as aszteroidát 2016. szeptember 5-én Freddiemercury-ra keresztelték át, ezzel tisztelegve a Freddie zenei világra gyakorolt kiemelkedő hatása előtt.

Tom Cruise-törvény

A 2006-ban, Kaliforniában elfogadott törvény azután született, hogy Tom Cruise egy ultrahang készüléket vásárolt volt feleségének, Katie Holmesnak a terhessége alatt. A törvény megtiltja, hogy bárki, egészségügyi végzettség nélkül ultrahang készüléket vásároljon.

SOUTH AFRICA - JUNE 02:  A group of American and South African students, aged from 11 to 19, met with Nelson Mandela at the Nelson Mandela Foundation in Johannesburg, on 2 June 2009. This is part of a series of activities ahead of Mandela Day on 18 July.  (Photo by Media24/Gallo Images/Getty Images)

Mandela-effektus

Olyan megfigyelt jelenség, amikor a lakosság nagy része tévesen emlékszik egy jelentős eseményre, vagy olyan eseményre emlékszik, amely valójában nem történt meg. A kifejezést először Fiona Broome alkotta meg 2009-ben, miután rádöbbent, hogy Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök nem halt meg az 1980-as években börtönbüntetése alatt, hanem csak sokkal később, 2013-ban. Ahogy Broome elkezdett beszélgetni másokkal az emlékeiről, megtudta, hogy mások is úgy emlékeztek, hogy látták a haláláról szóló híradásokat, valamint az özvegye beszédét. A nőt megdöbbentette, hogy emberek ilyen nagy tömege emlékszik ilyen részletesen ugyanarra az azonos eseményre, holott az soha nem történt meg.

Fresh sweet orange melon and green mint, selective focus

Justin-dinnye

Justin Timberlake-ről nevezte el különösen édes új dinnyéjét egy izraeli gyümölcstermesztő. Az énekest koncertje előtt Tel-Avivban, a szállodai szobájában a róla elnevezett dinnye várta köszöntő ajándékként.

Clear and cold winter evening, Iceland

CR7 galaxis

A 2015-ben felfedezett galaxist a Real Madrid sztárjátékosáról, Cristiano Ronaldoról nevezték el. A galaxis a CR7 nevet kapta (az ő monogramja és mezszáma), és állítólag már akkor létezett, amikor az univerzum még „csak” 800 millió éves volt.

NEW YORK, NY - APRIL 29:  Singer-songwriter Barbra Streisand attends Tribeca Talks: Storytellers: Barbra Streisand With Robert Rodriguez during 2017 Tribeca Film Festival at BMCC Tribeca PAC on April 29, 2017 in New York City.  (Photo by Gilbert Carrasquillo/FilmMagic)

Streisand-effektus

Streisand-effektusnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az internetre felkerült információ eltávolítására tett kísérlet ellenkező hatást ér el, és emiatt az szélesebb körben ismertté válik. A jelenség nevét Barbra Streisandról kapta, aki 2003-ban próbálta eltávolíttatni malibui házának fotóit az internetről, ám ezzel még nagyobb nyilvánosságot generált ezeknek.

Close up of a man hand using a brush to Dust Pottery at Archaeological Site

Jaggermeryx naida - Jagger vízi nimfája

Mick Jaggert érte az a megtiszteltetés, hogy egy őskori mocsári lény kövületét nevezték el róla. Az élőlény egy sovány vízilóra hasonlított és 19 millió évvel ezelőtt élt.