Még nem regisztráltam

Kult

Kikapcsolódnék, de nem tudom, hogyan kell

Anna Csákó

Néha annyira tele van a fejünk a hétköznapok ügyes bajos dolgaival, hogy még azt is elfelejtjük, hogyan tudnánk kikapcsolódni. Ebben hoztunk egy kis segítséget: a legegyszerűbb dolgokat, melyekre érdemes időt szakítani, ha nem szeretnénk kizsigerelni önmagunk, és jól esne egy kis pihenés.

Számodra melyik a legpihentetőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

16 szavazat.
Catherine Delahaye / Getty Images

Olvass!

Kevés pihentetőbb dolog van kedvenc regényünk lapozgatásánál, miközben sajnos egyre kevesebben olvasnak hazánkban. Karafiáth Orsolya szerint az olvasás kevesek kiváltsága lett, és ennek az egyre borsosabb árak mellett az is oka, hogy nincs időnk. Márpedig időnk (idealisztikus esetben) arra van, amire szánunk, és az olvasást nem lehet elég korán elkezdeni.

Olga Rolenko / Getty Images

Aludj!

Az egyik legfontosabb, mégis sokszor méltatlanul elhanyagolt tevékenységünk. A pihentető alvás egy mindenre megoldást kínáló csodamódszerként segít a fogyásban, megóv a függőségektől, egészségesebbé, kreatívabbá, szebbé, okosabbá és még jobb emberré is tesz minket.

Jordan Siemens / Getty Images

Meditálj!

Sokan még mindig elsősorban vallási gyakorlatként tekintenek rá, pedig hitbéli meggyőződéstől függetlenül, ha lecsendesítjük tudatunkat, figyeljük légzésünket, leállítjuk a múlt és jövő fantáziavilágában csapongó gondolatainkat és a jelen pillanatra koncentrálunk, annak az alváshoz hasonlóan számos előnyét tapasztalhatjuk – többek között kifejlődhet tőle a hatodik érzéked.

David Sacks / Getty Images

Utazz!

Lehetőleg ne a 9-es buszon, de egy hosszabb vonatozás önmagában is pihentető lehet, hát még ha összekapcsoljuk egy néhány napos külföldre utazással.

Christian Adams / Getty Images

Kérj egy masszázst!

Befoghatod a feladatra a párodat, barátaid vagy gyermekeid, de a hétfői fáradtságtól duplán megkíméled magad, ha a hétvégi buli helyett egy masszőrnél hagyod ugyanazt az összeget. Egy jó masszázs oldja a stresszt, a félelmeinket, segít ellazulni és képes a fizikai fájdalmainkon enyhíteni.

Tim Robberts / Getty Images

Hallgass zenét!

De még jobb, ha csinálsz. A zene az kell.

Mikael Vaisanen / Getty Images

Nézz meg egy filmet!

Az olvasáshoz hasonlóan itt is az idő hiánya gördíthet elénk akadályokat, valamint érdemes odafigyelni, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Ha egy sorozat alig egyórás epizódjaiból egy éjszaka alatt ledarálunk egy egész évadot, és ezzel épp az alvástól veszünk el időt, az komoly hatással lehet a mentális és fizikai egészségünkre is.

Stefania Pelfini / La Waziya Photography / Getty Images

Színezz!

Bakó Eszter pszichológus szerint a színezés napjaink meditációja, ahol belső vizualizáció helyett külső képekkel dolgozunk – és még az intelligencia szintünket is növeli. Nem baj, ha az ovi falára se szívesen ragasztanák ki a művedet, a lényeg az alkotás jelentette kikapcsolódás. Ha egy üres lap látványa megrémít, akkor pedig neked találták ki a felnőttek számára készült színezős könyveket.

Sorrasak Jar Tinyo / Getty Images

Sétálj!

Kutyásoknak ez egyenesen kötelező, de kisállat nélkül is feltöltődést jelenthet akár napi fél, vagy egy óra séta is. Ha mindezt természetközeli környezetben tudjuk megtenni, vagy rendszeresen eljárunk kirándulni, azt a szervezetünk sokszorosan meghálája – például kevésbé leszünk stresszesek, javul a koncentrációs készségünk és csökkenti a szívbetegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Tara Moore / Getty Images

Sportolj!

Amellett, hogy az egészséges élet egyik elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás, sportolás közben leállíthatjuk az ezerfelé cikázó gondolatainkat, és pihenőidőt adhatunk az agyunknak. Rengeteg sport közül választhatjuk ki a számunkra legélvezetesebbet, de ha időnk vagy pénztárcánk szűkebb lenne, ebben a cikkünkben olyan gyakorlatokat gyűjtöttünk össze 0-120 éves korig, melyeket otthon is elvégezhetünk.

Kathrin Ziegler / Getty Images

Írj!

Terápiás módszerként is kiváló elfoglaltság, ezenfelül segíthet letisztázni a gondolatainkat és érzelmeinket, ha rendszeresen papírra vetjük őket.

Prasert Krainukul / Getty Images

Takaríts!

Egy tiszta, rendezett környezetben könnyebb relaxálni, de az odáig vezető útra sem kell kényszerként tekinteni – mosogatás vagy portörlés közben különösebb erőfeszítés nélkül lecsendesíthetjük tudatunk. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy bizonyos tisztítószerek használata felér napi egy doboz cigaretta elszívásával, így takarításkor próbáljunk meg illatanyagmentes, környezetbarát megoldásokat választani.

Thanasis / Getty Images

Főzz!

Ha a krumplihámozásra nem időpazarlásként, hanem egyfajta meditációs technikaként tekintünk, azzal máris sokat tettünk a lelki békénkért; az eredményként kapott étellel pedig a testünkért is.