Még nem regisztráltam

Kult

Legjobb programok gyerekekkel, ha kimozdulnátok

Anna Csákó

Amilyen irigylésre méltóan tudnak a gyerekek akár egy kaviccsal is órákig játszani, ugyanolyan látványosan képesek unatkozni – és ilyenkor nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány ötlet, amelyekkel feldobhatjuk a közösen töltött szabadidőt.

Ti melyiket élvezitek a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Stefan Cristian Cioata / Getty Images

Fagyizás

Kevés olyan gyerek van, akit egy fagyizás gondolata ne hozna azonnal lázba – egy cukrászdába betérve biztos, hogy találnak valami kedvükre valót. Ha okosan csináljuk, még az elhízástól sem kell tartanunk: Magyari Máté applikációfejlesztő például úgy fogyott 20 kilót, hogy közben 80 kg fagyit megevett.

Mohos Márton / 24.hu

Strandolás

Az egyetlen nehézséget a strandról való hazaindulás fogja jelenteni. Gyerekek számára a pancsolás végtelen örömforrás, ami alatt ha véletlenül elfáradnának, egy csomag Uno vagy franciakártya a leterített pokrócon könnyű feltöltődést jelenthet – palacsintaevés közben.

Komka Péter / MTI

Skanzen

Általában egy teljes nap sem elég ahhoz, hogy alaposan végig tudjuk járni a szabadtéri múzeumokat, azok minden látványosságára elég időt hagyva. Amellett, hogy remek szórakozás kicsiknek és nagyoknak, a magyar népiélet hagyományaihoz is közelebb kerülhetünk.

Justin Paget / Getty Images

Biciklizés

Eggyel több türelmet igénylő program, legalábbis, amíg a gyerekek meg nem tanulnak biciklizni, utána viszont megbízható szórakozást jelenthet a hétköznapokban is. Több napos, biciklizéssel egybekötött nyaralásokhoz gyönyörű útvonalakat találhatunk, valamint szombat délelőtti időtöltés gyanánt is kellemesebb, mint tizedszerre megnézni a Jégvarázst.

Fülöp Dániel / 24.hu

Váraink meglátogatása

Igazi időutazás középkori épületek falai közt sétálni, és a gyerekek kaphatnak egy kis ízelítőt abból, hogy a mesékből ismert lovagok és királyok milyen körülmények között éltek a valóságban.

Mikael Vaisanen / Getty Images

Játszótér

Ingyen van, és szinte bárhol is éltek, valószínűleg pikk-pakk találtok minimum egyet a közelben. A legegyszerűbb hinta-homokozó-libikókás játszótereken pedig ugyanannyira jól tudják magukat érezni a gyerekek, mint a bonyolultabb játékokkal ellátott, labirintusszerű helyeken.

Raimund Linke / Getty Images

Vadaspark

A legtöbb vadasparkban az állatok etetésére és állatsimogatásra is van lehetőség, ráadásul játszva és élményekkel gazdagodva tanulhatunk a minket körülvevő természetről.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Kirándulás

Ezt gyakran a szülők jobban élvezik a gyerekeknél, viszont ha a kicsik hozzá vannak szoktatva a természethez, és sétálás közben igazodunk az apróbb lábaik szabta tempóhoz, azzal életreszólóan megszerettethetjük velük a kikapcsolódásnak ezt a formáját. Magyarország tele van szebbnél szebb túraútvonalakkal, és az egész családnak jót fog tenni, ha kikapcsolva maradnak a telefonok, és néhány óráig a madárcsicsergés adja az egyetlen zajforrást.

AleksandarNakic / Getty Images

Sütögetés

A szerencsésebbek ezt megtehetik a saját kertjükben, de a grillezés vagy szalonnasütés egy kirándulás kellemes kiegészítő elemeként is megállja a helyét. A gyerekek számára úgyis a vattacukor lesz a sláger, de a tűzifagyűjtésben és tűzgyújtásban is számíthatunk a segítségükre.

Imgorthand / Getty Images

Kalandpark

Felnőttként ugyanolyan izgalmas fák lombjai között egy hevederrel a derekunkon egyensúlyozni, a gyerekek pedig odáig lesznek a rájuk váró kalandoktól. Az ország számos pontján találhatunk különböző méretű és tematikájú kalandparkokat, melyek az állandó attrakciók mellett rendszeres programokkal is várják a látogatókat.

svetikd / Getty Images

Koncert

Zenét hallgatni otthon is lehet, de egészen más élmény, ha az előadók energiáival tombolunk együtt a tömegben – amit a gyerekek ugyanúgy tudnak élvezni. Nem kell ragaszkodnunk a gyerekzenekarok egyszerű, könnyen megjegyezhető dallamaihoz: nyugodtan elvihetjük a gyerekeket a saját kedvencünk koncertjére is. Az már önmagában öröm lesz számukra, hogy a megszokottól eltérőn sokáig ébren maradhatnak, de a gyerekek zenei ízlése sokkal rugalmasabb, így bármilyen műfajt is választunk, nehéz lesz mellélőni.

Sebastian Condrea / Getty Images

Aquapark

Strand, csak hatalmas csúszdákkal – kellhet ennél több?

Assembly / Getty Images

Táborozás

Ez a pont kakukktojásnak tűnhet a listán, hiszen ilyenkor a gyerekek szüleik nélkül gazdagodnak élményekkel, azonban találhatunk olyan workshopokat és táborokat is, melyeken közösen tudunk részt venni velük.

svetikd / Getty Images

Fesztiválok

Elsőre nem egy gyerekbarát elfoglaltságnak tűnik, de a legtöbb fesztivál a gyerekekkel érkezőknek is kínál napközbeni programokat, és van, ahová még külön jegyet sem kell váltanunk számukra.