Még nem regisztráltam

TechTud

Te sem emlékszel anyukád telefonszámára? – ezeknek a funkcióknak kellene búcsút intened, ha végleg kikapcsolnád a mobilodat

Anna Csákó

Természetesnek vesszük, hogy ott lapul kezünk ügyében a mobilunk, pedig az első iPhone 2007-es piacra kerülése előtt még nem éreztük, hogy viszketne a zsebünk a hiányától. Mára szinte az a luxus, ha valakinek nincs okostelefonja; összeszedtük azokat a funkciókat, melyeknél nem olyan rég más eszközök voltak a segítségünkre.

Neked melyik hiányozna legjobban, ha nem lenne telefonod?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Varga Jennifer / 24.hu

Újság

Szinte bármelyik újság megtalálható az online térben (mi például egyetlen kiadvány kivételével kizárólag ott), és azonnal, percre kész információkat szerezhetünk.

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Posta

A hivatalos elintéznivalóinkat is egyre gyakrabban kapjuk elektronikus formában; a hetekig tartó várakozás egy kézzel írott levélre pedig mára értelmét vesztette, mikor azonnal megoszthatjuk a másikkal, hogy mit ebédeltünk, később pedig számonkérhetjük rajta, ha nem mondta, hogy egészségünkre.

mrs / Getty Images

Memória

A saját telefonszámunkat még csak-csak tudjuk fejből, na de bárki másét? És összehasonlítva egy húsz évvel ezelőtti állapothoz, vajon mennyivel kevesebb ember vágná rá, hogy 1526, ha megkérdeznék tőle az utcán, mikor volt a mohácsi vész?

Hispanolistic / Getty Images

Térkép

Előnye: nem kell a kesztyűtartóra kiterített térképet nézegetve úttalan utakon bolyongani, és megtalálni az első járókelőt útbaigazításért; na meg a GPS-ek jelzik a dugókat, baleseteket, és megmutatják a legjobb útvonalat és menetrendet. Hátránya: lassan a taxisofőrök sem képesek nélküle tájékozódni.

Oscar Wong / Getty Images

Pénztárca

Ma már senki sem csodálkozik, ha fizetésnél kártya helyett a telefont kapjuk elő, és azt érintjük a terminálhoz.

Tetra Images / Getty Images

Iratszekrény

Még ha nem is konkrétan a telefonunk memóriáját terheljük ügyes-bajos dolgaink tárolásával, könnyen hozzáférhetünk az internetes adatbázisokhoz – hazánkban legnépszerűbbek ezek közül: NAV, EESZT, SZÜF.

Kohei Hara / Getty Images

Naptár

A füzetekbe írt társaikkal szemben még figyelmeztető jelzéseket is küldenek, és ha programváltozás következne be, nem kell átfirkálni az eseményt, elég, ha kitöröljük.

Sergey Mironov / Getty Images

Óra

Helyettesítsen az stopperórát, faliórát, karórát, vagy a hajnali álmunkból kikergető vekkert.

Natalia Gdovskaia / Getty Images

Számológép

Tény és való, hogy az érettségizők továbbra sem használhatják telefonjuk ezen funkcióját a matekpéldák megoldásakor, de azon az egy napon kívül kevés alkalom van, mikor ne nyúlhatnánk a zsebünkben található eszköz után, ha elfelejtenénk mennyi kétszerkettő.

Oscar Wong / Getty Images

Piactér

Ráadásul a legnagyobb, a világ bármely tájáról elérhető árucikkekkel – legyen az autó, ruha, étel, bútor, műszaki cikk, de még lakást is keresgélhetünk rajta.

Klaus Vedfelt / Getty Images

Füzet

Hosszú tennivaló- és bevásárlólisták, valamint megjegyezni kívánt adatok helyett elég, ha megnyitjuk telefonunk jegyzetfüzetét.

Chris Stein / Getty Images

Könyvtár

Nincs könyvszaga, a szemünk se lesz hálás érte, de a legtöbb könyvet digitális formában is megtalálhatjuk, így telefonunkon is olvashatjuk őket. (Szótárhasználatnál pedig verhetetlen a papírra nyomtatott társaival szemben.)

Hinterhaus Productions / Getty Images

Fényképezőgép

Talán az egyik legnépszerűbb funkció, ami lehetővé tette, hogy bárki Robert Capa-nak érezhesse magát.

Letizia Le Fur / Getty Images

Hangoló

A készülékünk mikrofonjától függ az eredmény, de egy gyors igazításhoz még applikációt se kell hozzá letöltenünk, elég, ha beírjuk a böngészőbe, hogy „Google hangoló”.

monstArrr_ / Getty Images

Számítógép

A számítógép egy olyan eszköz, amely képes bemenő adatok fogadására, programok végrehajtására és az így kapott adatok kivitelére – ennek a leírásnak pedig bármelyik okostelefon megfelel.

Sergey Mironov / Getty Images

Diktafon

A személyiségi jogok betartására érdemes odafigyelni, másik oldalról pedig tisztában lenni a ténnyel, hogy mindenki zsebében található egy hangrögzítő eszköz.

d3sign / Getty Images

Orvos

A Doktor Google értelmében is alkalmazható, ahogyan különböző applikációk (és esetleges kiegészítő eszközök) segítségével mutatja a pulzusunk, lépésszámunk, alvásmennyiségünk, és jelez, ha elfelejtettünk volna vizet inni.

Maskot / Getty Images

TV

Nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani, mint a mozivászon vagy egy 85 colos fekete lap a nappali közepén, cserébe viszont buszon, vonaton, repülőgépen, de (ha nem félted az életed és másokét sem) autóvezetés vagy biciklizés közben is nézheted rajta a kedvenc műsorodat.

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Játékterem

A klasszikus játéktermi darabokon túl vannak kifejezetten mobilokra tervezett őrületek (csak hogy a legaddiktívabbakat említsük: Candy Crush, Pokémon Go), de sok pc-re vagy xbox-ra szánt játékot a telefonunkon is elérhetünk.

Oscar Wong / Getty Images

Rádió

Klasszikus módon is képes befogni a különböző frekvenciák rádiójeleit, podcasteket pedig legegyszerűbb módon a telefonunkon tudunk hallgatni.