Még nem regisztráltam

TechTud

A legjobb kütyük, amik kényelmesebbé tették az életünket

Birkás Péter
Birkás Péter

Ha az életünket teljesen felforgató eszközt kell mondani, akkor sokaknak azonnal az okostelefon ugrik be – ami azért egyáltalán nem meglepő. Viszont emellett is bőven akadnak még olyan kütyük, amik jelentős hatással voltak (és vannak) az életünkre, ha másért nem is, hát azért, mert sokkal kényelmesebbé tették azt. Mutatjuk a legnagyobb kedvenceinket!

Szerinted melyik a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

23 szavazat.

E-book olvasó

Olvasni jó, és bár szeretjük a papír alapú köteteket forgatni (sőt, szagolgatni is), a cipelésük már nem annyira kellemes, főleg, ha utazunk. Ezért áldás egy jó e-book olvasó: a legtöbb modell kifejezetten lapos, a súlyuk alig pár deka, akár hetekig bírják egyetlen töltéssel, de a legjobb, hogy végtelen mennyiségű olvasmány tárolható rajtuk. Egy ilyen eszköz használata ráadásul nemcsak egy repülőn kényelmes, de elalvás előtt az ágyban olvasgatva is.

Vezeték nélküli porszívó

Biztos nem vagyunk egyedül azzal, hogy azt utáltuk mindig a legjobban a porszívózásban, hogy elő kell szedni, össze kell szerelni, be kell dugni a vezetéket a konnektorba, majd ezt szobánként ismételgetni. A vezeték nélküli porszívók ennek véget vetettek: csak felkapjuk őket, megnyomjuk a gombot és már fel is szippantható az összes kosz. Manapság az aksik sokáig bírják, a szívóerő simán lekörözi a hagyományos gépekét és a legtöbb ilyen eszköz multifunkciós.

Powerbank

Az okostelefonok és az egyéb hordozható, aksival szerelt eszközök ugyan kényelmesebbé tették az életünket, de állandó energiaigénnyel rendelkeznek, és ki ne gyűlölné, mikor 10 százalékon a telefonja és sehol egy konnektor. Szerencsére van megoldás a powerbankok képében, amik kis helyen elférnek, és ma már akár 2-3 alkalommal is feltölthető velük egy telefon. Egyes modellek már a vezeték nélküli töltést is tudják, sőt, sokszor egy laptop is feltölthető velük.

Airfryer

Ha valaki nem profi a konyhában, vagy nem szeret a hagyományos sütővel „szenvedni”, annak igazi megváltás lehet egy airfryer. Húsz percen belül tökéletes sültkrumpli készíthető benne olaj nélkül, pikk-pakk megsül egy adag lazac vagy csirkecomb, és akkor a sütikészítésről még nem is beszéltünk. A legmodernebb verzióknál pedig már beállítani sem kell semmit: megnyomunk egy gombot, és az eszköz a beépített szenzoroknak hála magától beállít mindent.

Hálózati adattároló

Aki töltött már le filmet életében, az tudja, hogy néha mekkora macera a tévén megnézni az így beszerzet tartalmat. Bezzeg egy jó hálózati adattárolóval! A mobilapp segítségével akár távolról elindítható a letöltés, a film/sorozat lecsorog a NAS meghajtójára, ahonnan aztán pár gombnyomással lejátszható a vezeték nélküli hálózaton keresztül, egy okostévén vagy akár egy laptopon. És ez még csak egyetlen olyan lehetőség, amivel egy NAS kényelmesebbé teheti az életünket.

Vezeték nélküli töltő

Nem nélkülözhetetlen eszköz, de a használata tényleg sokkal kényelmesebbé teszi az életünket. Nem kell többé kábelek és töltőfej után kutatni, az ember csak ráteszi a telefont (vagy akár a fülhallgató bölcsőjét) a vezeték nélküli töltőre, és az energia szépen elkezd áramlani az eszközünk akkumulátorába. Kezdetben az ilyen típusú töltés még lassú volt, de ma már a 80 watt sem lehetetlen, amivel a kompatibilis kütyük akár 40 percen belül maximumra tölthetők.

Robotporszívó

Mi jobb annál, ha nem kell porszívózás közben a kábel konnektorba dugdosásával foglalkozni: ha nem is kell takarítani, mert megcsinálja helyettünk egy robot. Ma már egész elfogadható áron lehet olyan gépet venni, ami tényleg önállóan végez tisztességes munkát, a jobb megoldások pedig még feltörölni is képesek. Sőt, vannak olyan modellek, amik a takarítást követően még a saját portartályukat is kiürítik, hogy már ezzel se kelljen foglalkoznunk.

Zajszűrős füles

A fej- és fülhallgatókkal az utóbbi években számos remek dolog történt: eltűntek például a folyamatosan eltörő vezetékek, de ennél is jobb, hogy megjelent az aktív zajszűrős (ANC) opció. Ennek hála szinte teljes egészében kizárható a külvilág, ami jól jön egy zsúfolt irodában, a tömegközlekedésen és egy repülőn is. A jobb modellek képesek teljesen kiszűrni egy repülőgép monoton zúgását, ami igazi megváltás, főleg, ha úgy alakul, hogy tíz órát kell a levegőben töltenünk.

Okoshangszóró

Amíg nem próbálja az ember, sokszor nem látja értelmét, de hamar hozzá lehet szokni ahhoz, mikor a hangszórónk nemcsak zenét játszik le, de figyel ránk, és teljesíti a hanggal kiadott utasításainkat. Fel- és lekapcsolja a lámpákat, elindítja vagy megállítja a zenét, tájékoztat az időjárásról vagy mesél egy viccet. Egy okoshangszóró rengeteg módon használható, és sokszor olyan kényelmet biztosít, mintha mi magunk lennék Tony Stark a Marvel-univerzumból.

Kézikonzol

Lényegében már a kvarcjátékok is kézikonzolnak számítottak, és lehetővé tették, hogy bárhol játszhassunk. Aztán jött a GameBoy, és az olyan komolyabb masinák, mint a PSP vagy éppen a Nintendo Switch. Ma pedig már ott tartunk, hogy egy komplett PC-t vihetünk magunkkal ilyen formában, miközben az eszköz kisebb, mint egy laptop. Közben pedig futnak rajta a legújabb számítógépes játékok. Ilyen például a ROG Ally, ami a brutál hardver mellé megkapta a Windows 11-et is.