Még nem regisztráltam

TechTud

Kütyük, amik még 2023-ban is képesek meglepetést okozni

Birkás Péter
Birkás Péter

A modern technika fejlődése olykor egészen fura eszközöket eredményez, és bár 2023-ban már hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy semmivel nem tudnak meglepni minket, a gyártók azért rendre cáfolják ezt. Listánkban olyan eszközöket gyűjtöttünk össze, amik egyszerreű lenyűgözőek és késztetik némi fejvakarásra az embert.

Szerinted melyik a legfurább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

15 szavazat.

Sony Walkman

Nem tévesztettük el az évtizedet, sőt az évezredet sem: a Sony még 2023-ban is gyárt Walkmant. Ebbe az eszközbe persze már nem lehet mágnesszalagos kazettát helyezni, helyette van WiFi, rengeteg tárhely, kijelző, S-Master HX digitális erősítő natív DSD támogatással. Az aksi akár 40 óra lejátszást biztosít, és adott a 16 bites 44,1/48 kHz-es, veszteségmentes hangminőség is. Persze ez az eszköz nem az átlagfelhasználóknak készült, hanem a vájtfülűeknek.

Szelfis kenyérpirító

Igen, ez a kenyérpirító minden reggel képes olyan kenyereket készíteni, amin valakinek az arcképe díszeleg. Mindezt speciális, az arcmást mintázó fémlapok és lézer segítségével teszi, hogy bármikor vajjal kenhessük be a saját, a szeretteink vagy az ellenségeink arcát. A lemezek cserélhetők, és a gyártó az interneten feltöltött képek alapján készíti el nekünk az egyedi példányokat. Így lehet egész sorozatunk is, és az asztalnál az egész család elmajszolhatja a saját képmását.

Samsung sütő élő közvetítéssel

Az okossütő 2023-ban már nem akkora újdonság, de a Samsungnak a Bespoke termékcsaláddal azért sikerült emelnie a tétet. Ez a sütő nemcsak szól, ha úgy érzékeli, hogy lassan megég az ebéd, de a beépített kamerának és a netes kapcsolatnak hála képes élőben közvetíteni a képet, hogy rendesen megsült-e a kacsa vagy eléggé felpúposodtak-e a muffinok. Nincs több felesleges menet a konyhába, csak nézed a mobilodon, hogy mi folyik a sütődben.

Dyson Zone légszűrős fejhallgató

Bár az vitathatatlan tény, hogy a világ sok részén komoly probléma a légszennyezés, a porszívóiról híres Dyson legújabb, Zone nevű terméke így is elég meglepő: egy jó hangminőséget biztosító, egyben zajszűrős fejhallgató, amire felcsatlakoztatható egy száj és orr elé helyezhető kiegészítő, ami a szabadban (is) gondoskodik arról, hogy a lehető legtisztább levegőt lélegezzük be. Elsőre nagyon fura ez a füles, de ha jobban belegondolunk, a forgalomba biciklizve például elég jól jöhet.

Színváltós BMW

Nem igazán kütyü, de mégis itt a helye a BMW januárban leleplezett új, Dee nevű koncepcióautójának, aminek a legnagyobb különlegessége, hogy képes változtatni a színét. Az E-Ink alapú burkolat 32 szín megjelenítésére képes, méghozzá 240 különböző területen. Ennek hála minták és animációk „játszhatók le” az autó külsején, akár még érzelmek is kiülhetnek a jármű orrára, ami bármennyire is tűnik értelmetlennek, attól még veszettül jól néz ki, és vonzza a figyelmet.

Okosvágódeszka

Jól olvastad: okosvágódeszka. Egy hagyományos vágódeszka, ami fel van szerelve egy kijelzővel, és még egy vezeték nélküli töltőként funkcionáló állvány is jár mellé, amiről leemelve egy teljesen feltöltött (nem röhög!) vágódeszkával indulhat meg a szeletelés. És hogy mit lehet nézni a kijelzőn? Természetesen főzőtanfolyamokat, hogy tanuljon is valamit az ember hagymaaprítás közben. És a legjobb részét még nem mondtuk: a nézhető tartalmakért külön fizetni kell!

Kétképernyős Lenovo csodagép

A Lenovo januárban bemutatott újdonsága, a Yoga Book 9i becsukva egy teljesen átlagos laptopnak tűnik, kinyitva viszont jön a turpisság: a megszokott elrendezés (alul billentyűzet és touchpad, felül képernyő) helyett két kijelzőt kapunk – amik mellé egy mágnesesen csatlakozó klaviatúra és egy állvány is jár. Ennek hála az eszköz négy különböző módban is használható: például kétképernyős laptopként, vagy olyan tabletként, aminek a második képernyőjén gépelünk.