Még nem regisztráltam

TechTud

A legjobb videójátékos easter eggek

Birkás Péter
Birkás Péter
Dániel Láving
Dániel Láving

Itt a húsvét, úgyhogy készültünk néhány húsvéti tojással, azaz easter egg-gel. Na, nem az itthon megszokott festett verziókkal, hanem azokkal, amiket – az angolszász tojáskeresős hagyományokon alapulva – videójátékokban rejtettek el az alkotóik, hogy aztán rájuk bukkanva örömet szerezzenek a gamereknek. Az alábbi listában tíz nagy kedvencünket gyűjtöttük össze.

Neked melyik tetszik a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

24 szavazat.

Marvel's Spider-Man - Excelsior!

Valójában nem easter egg, inkább cameo, de mindenképpen említést érdemel, hogy Stan Lee, a Pókember egyik társalkotója egy pár másodpercre tiszteletét teszi a 2018-as Marvel’s Spider-Man játékban. A legendás képregényíró nemcsak az arcát, de hangját is kölcsönözte egy étteremtulajdonosnak, aki a rövid jelenet közben megjegyzi, hogy mindig is Peter Parker és Mary Jane voltak a kedvencei.

The Witcher 2 - Pórul járt orvgyilkos

A The Witcher 2 fejlesztői egy olyan utalást rejtettek el alkotásukban, ami valószínűleg minden videojáték-rajongó arcára mosolyt csal. A sztori elején találhatunk egy szénával megpakolt, összetört szekérre, amiben egy fehér ruhás, csuklyát viselő hulla fekszik. A fickó az Assassin’s Creed-sorozat első részének főszereplője: Altair. Ha valaki ismeri a szériát, azonnal érti az utalást: az Assassin’s Creed-játékok visszatérő eleme, hogy a főhőssel a magasból szénásszekerekbe vagy boglyákba vethetjük magunkat, hogy aztán sértetlenül kimászhassunk belőlük – nos, a The Witcher világában ez nem így működik.

Hitman 3 – Potato Jesus

Még sokan emlékezhetnek arra, amikor 2012-ben egy 80 éves, szakképzetlen restaurátor kijavította Elías García Martínez 1930-as alkotását, ezzel a világra szabadítva a Potato Jesus avagy Bundás Jézus néven ismertté vált Jézus-freskót. A mémmé vált alkotás nagy hatással volt a Hitman-szériáért felelős IO Interactive fejlesztőire is, akik a Hitman 3 egyik pályáján elrejtették modern történelmünk egyik vitathatatlan ékkövét.

Diablo 2 - Harcibocik

Még az eredeti, 1997-es Diablo megjelenését követően terjedt el egy olyan pletyka a rajongók körében, hogy amennyiben a játék során véletlenszerűen megjelenő tehenek egyikére elégszer kattintunk, akkor megnyílik egy titkos pályára vezető portál. Ebből persze semmi nem volt igaz, de a Diablo 2-ben ez részben valósággá vált: egy speciális feladatot végrehajtva a játékosok egy rejtett, erősen felfegyverzett tehenekkel teli pályára juthatnak, ahol rengeteg arany és felszerelés várja a győzedelmeskedő harcosokat.

Metal Gear Solid 3 – Senki nem él örökké

Kodzsima Hideo minden Metal Gear-játékot telezsúfolt utalásokkal, poénokkal és váratlan meglepetésekkel. Ezek közül a legjobb a Metal Gear Solid 3 egyik trükkösen kikerülhető főellenfele. A több mint 100 éves The End nevű karakterrel megküzdhettünk a szokásos, akciójátékoktól elvárható módon, vagy egyszerűen elmenthettük a játékot a harc kezdete előtt, majd kikapcsolhattuk a konzolt. Ha egy hétig nem tértünk vissza a programhoz (vagy egyszerűen csak előrébb állítottuk a konzol óráját), akkor az aggastyán egész egyszerűen természetes halált hal, mielőtt megküzdhetnénk. Feladat teljesítve.

Cyberpunk 2077 – Kodzsima a jövőben

Kodzsima Hideo nemcsak a saját játékaiban szeret easter eggeket elhelyezni, de előfordult már az is, hogy ő maga vált eggyé. A Metal Gear Solid-sorozat és a Death Stranding sokak által körülrajongott atyja felbukkant például a 2020 végén kiadott Cyberpunk 2077-ben is.

Fallout: New Vegas - Dr. Jones!

A Fallout: New Vegas posztapokaliptikus pusztaságban kóborolva találhatunk egy különleges hűtőszekrényt, amiben egy kalapos csontváz található. A maradványok az Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága című negyedik Indy-filmre utalnak vissza, ahol a főhős egy hűtőszekrénybe bújva él túl egy kísérleti atomcsapást. A jelek szerint a Fallout-világában ugyanez a trükk nem működött.

Dragon Age: Origins - Szuperember!

A Dragon Age: Origins helyszínéül szolgáló Ferelden tömve volt A Gyűrűk ura és Dungeon & Dragons utalásokkal, de a játékot fejlesztő BioWare munkatársai a képregények iránti rajongásuknak is emléket állítottak a játékban. A felfedezés egy pontján szemtanúi leszünk, ahogy két földműves, Jon és Marta egy csecsemőt találnak egy meteoritbecsapódás kráterében. A jóravaló házaspár ezt követően az ifjú Supermannel tér haza, a játékos pedig gazdagabb lesz a kráterben található különleges érccel.

Batman: Arkham Asylum - Folytatása következik!

A 2009-es Batman: Arkham Asylum megjelenését követő hat hónapban senki nem talált rá a játék legnagyobb easter eggjére, és a fejlesztésért felelős Rocksteady csapat tagjai végül maguk leplezték le a titkot. Az Arkham Elmegyógyintézet igazgatói irodája egy titkos szobát rejt, ahol az asztalon és a falon az intézet város méretű bővítményének tervrajzai találhatók. Ezek a tervek egyértelmű utalások voltak a játék folytatására, a Batman: Arkham Cityre, ahol már tényleg egy teljes városrésznyi börtönben kellett akciózni.

Dead Space (2023) - BANG, PEW!

A 2023-as Dead Space fegyverarzenáljának leghalálosabb és legfenyegetőbb darabja egy… piros habujj. A Hand Cannon egy viccfegyver, ami eredetileg a 2011-es Dead Space 2-ben bukkant fel, a vicces kedvű fejlesztők pedig beletették a kifejezetten jól sikerült újrakiadásba is. Hogy mit kell tennünk ezért a nemes fegyverért? A legnehezebb fokozaton kell végigtolni a játékot.