Még nem regisztráltam

Életke

Krizantém, dália, árvácska – kedvenc ősszel pompázó virágaink

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Bár jellemzően a tavasz a virágzás időszaka, ősszel is sok szépséget csodálhatunk még, túl a vöröslő cserszömörcén és a vadszőlőn.

Neked melyik a kedvenc őszi virágod?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.

Őszi szellőrózsa

Közepes víz-és fényigényű növény, mely rózsaszín virágaival hálálja meg a gondoskodást. Júliustól szeptemberig virágzik. Tavasszal vágjuk vissza, hogy új erőre kapjon.

A beautiful carnations flowers outdoors arnation in the garden.

Szegfű

Méretük miatt ideálisak ágyásokba, szegélyekbe és cserépbe is. Szeretik a napos helyeket, viszont rövid életűek. Általában rózsaszínben pompáznak, bár van krémszínű és piros fajtája is.

mix of pink, orange and yellow chrysanthemum flowers

Krizantém

Mindenszentek időszakában népszerű virág, de kertünk legszebb dísze is lehet. A margitvirágként is ismert növény 37 fajtáját különböztethetjük meg. Könnyen gondozható, télen elszárad és tavasszal kell visszavágni.

White and blue pansy flowers in garden

Árvácska

Sokan balkonládába ültetik, de találkozhatunk vele parkokban is. Létezik nagyvirágú és fodros szirmú fajtája is. Bátran ültessünk belőlük, mert egyszerű a gondozásuk.

Beautiful bouquet of bright yellow flowers Heliopsis helianthoides on a Sunny day, close-up.

Érdes napszemvirág

A napos helyet szeretni. Magját nyár végén dobd a földbe, heti öntözéssel élénksárga virágokkal fog pompázni ősz végéi.

A picture of the beautiful orange dahlia.

Dália

Késő tavasszal kell elültetni, lehetőleg nedves, de jó vízelvezetésű talajba. Akkor fog jól fejlődni a virág, ha napos, de védett helyet kap. Kellően szívós növény, de egy kis gondoskodás szükséges azért: késő ősszel ki kell ásni a dáliagumókat, és fagymentes helyen kell teleltetni őket.

Close up of butterfly on Hylotelephium triphyllum plant flowers

Varjúháj

A világon mindenhol ismert növény nagyon jó tűrőképességgel rendelkezik. Húsos levelében vizet raktároz, ezáltal jól bírja a szárazságot. Virágja körülbelül 50 cm magasra nő és vonzza a pillangókat, így csodás dísze lehet őszi kertünknek.

Close-up of bloom of Aconitum napellus also known as aconite, monkshood, wolf's-bane, leopard's bane, mousebane, women's bane, devil's helmet, queen of poisons, or blue rocket

Sisakvirág

A kertünkben élő és vadon előforduló rokonait egyaránt szívesen alkalmazták a kuruzslók, mivel a növény minden része mérgező, óvatosan bánjunk vele. Nagyon feltűnő jellegzetes sisak formájú, általában indigókék virágai miatt. A félárnyékos, nedves helyet kedveli, tőről hajt minden évben, innen lehet szaporítani.

Echinacea purpurea flowering eastern purple coneflowers flowers, group of purple hedgehog coneflower plants in bloom

Kasvirág

Igazi napimádó, sokféle színben és méretben találkozhatunk vele. A kártevők és kórokozók nem, a pillangók és méhek viszont nagyon is szeretik.

The bright yellow flowers of Echinacea purpurea  'Sombrero Yellow', in close up, in a natural outdoor setting. Cone flower.

Kúpvirág

Rengeteg virága a százszorszépére hajaz, szirmai aranysárgák, befelé sötétbe hajlik. Minden fényviszonyban jól érzi magát, a tápanyag dús gondozást sok-sok virággal hálálja meg.