Még nem regisztráltam

Életke

Kolbászok, szalámik, halászlevek – gasztrohungarikumok, avagy Magyarország csúcsteljesítményei

Anna Csákó

A 2012-es hungarikumtörvény óta 2023 nyaráig nyolcvanhét „magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség” került fel hazánk csúcsteljesítményei közé. Ezek barkochbázáshoz is kiváló alapok, hiszen egészen elvont fogalmakat (például magyar nóta) és élőlényeket (szürke szarvasmarha) éppúgy találunk köztük, mint ételeket. Mi utóbbiak közül válogattunk – ott is a fogyasztásra kész elemeket előnyben részesítve. (Valamint külön jelezzük, a lángos azért nem szerepel a listán, mert az csak „kiemelkedő nemzeti érték”, de nem hungarikum.)

Szerinted melyik a legmagyarabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

23 szavazat.
belizar73 / Getty Images

Gundel örökség

Vagyis az örökség recept birtokában megalkotható részei, úgy mint: Újházi-tyúkhúsleves, Kárpáti fogas, Somlói galuska, Rákóczi-túrós.

Gere László / MTI

Dobostorta

Egy ideig titok övezte Dobos C. József cukrász remekét, de mára egyértelmű a meghatározás: „kör alakú torta, amelyben öt egyenlő vastagságú doboslap között doboskrém található. A dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített dobostető alkotja”.

Nagy Z. László / MTI

Pick téliszalámi

A kolbászok mellett szalámiból is egyedit alkotunk, köszönhetően XIX. század végén fejlesztett titkos Pick receptnek.

Bugány János / MTI

Magyar gulyásleves

Noha a gulyáslevesnek is létezik törvényben leírt elkészítési módja, ha attól kicsit eltérünk, akkor is minden magyar pontosan fogja tudni, mit eszik épp.

Czeglédi Zsolt / MTI

Tiszai halászlé

A halászlevek közti különbség a térségen kívül azok elkészítési módjában is keresendő: a tiszai esetén fehérhúsú halakból és többek közt pontyfejből készül az alaplé, majd ahhoz jön az ételre jellemző fűszerezés és a ponty szeletek.

Krizsán Csaba / MTI

Kürtőskalács

2018-ban a kürtőskalács bekerült egy a világ 500 legjobb helyi specialitását számláló gyűjteményébe – csak épp Prágából. Ez ne zavarjon össze minket: Gvadányi Józsefnek köszönhetően eredetileg hazánkból került Csehországba a hungarikum.

rhkamen / Getty Images

Gyulai pároskolbász

A hungarikumok bemutatására létrejött oldal szerint igazi bükkfával, igazi füstön füstölt kolbász, melynek igazi receptjét Balogh József és Stéberl András ültette át nagyüzemi gyártásba.

Adél Békefi / Getty Images

Csabai vastagkolbász

Örök vita, hogy csabai, gyulai vagy debreceni. Eldönteni nem fogjuk, de a hamisítatlan, házi ízek szerelmeseinek receptet is mutatunk, aminek elkészítésével egyszer talán ti is válhattok kolbászkirállyá vagy királynővé.

grafvision / Getty Images

Pozsonyi kifli

Czifray István 1800-as években kiadott szakácskönyvében „Posonyi finom mákos kaláts”-ként szerepel az időnként dióval töltött, és elnevezésétől függetlenül hungarikumnak minősülő sütemény.

picture alliance / Getty Images

Debreceni páros kolbász

Három különböző fajta kolbászt is Magyarország csúcsteljesítményei közé sorolunk, ráadásul a debreceni esetén négy alfajt is ér megkülönböztetni, amelyek a következők:

  • csak marhából,
  • csak mangalicából,
  • kóser eljárással vágott marhából vagy bárányból,
  • illetve 30 százalék marhából és 70 százalék mangalicából vagy hússertésből.
Westend61 / Getty Images

Herz téliszalámi

A Pickhez hasonlóan ennek is a XIX. századból eredeztethető a receptje, Herz Ármin szalámigyáros munkásságát dicsérve.

Beliczay László / MTI

Hízott libából előállított termékek

A hungarikumtörvényben a fenti megnevezés található, így mi is ezt alkalmazzuk. A hízott jelző a libák egészségestől eltérő méretére utal, ami pedig az állatok mesterséges etetésének (szakszóval: kényszertömésének) köszönhető.

Bugány János / MTI

Karcagi birkapörkölt

Bár a Nagykunság az Alföld jelentős állattartó közege volt, a hungarikumokat felsoroltató weboldali szerint a karcagi ezen belül is archaikusnak számít – így elnevezése is inkább elkészítési módot, semmint a helységet jelöli. Magyarán egy akkora üstben készítik az ételt, melyben a birka összes húsa elfér.

Balogh Zoltán / MTI

Bajai halászlé

Aki kóstolt már jó bajai halászlét, az akár ölre is menne, ha nem a törvénnyel védett minőséget kapná.