Még nem regisztráltam

Életke

Maraton, Nobel-díj, esküvő: 90 felett sem áll meg az élet

Schultz Antal
Schultz Antal

Sosem késő elkezdeni, tartja a mondás, de valószínűleg a folytatás szó is behelyettesíthető ebbe a mondatba. A mai világ arra ösztökél minket, hogy mindent azonnal akarjunk és csináljunk meg, pedig egyre tovább élünk. Pár példa (főként a Listverse cikke alapján), hogy 90 fölött is lehetnek még beteljesíthető céljaink.

Szerinted melyik a legelképesztőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.

Ejtőernyőzni

Sokan, legyenek bármennyi idősek, soha nem mernének kiugrani egy repülőből, Dorothy Hoffner viszont 104 évesen gondolta úgy, hogy eljött a napja megvalósítani az álmát, és ezzel átvette a rekorderi címet Linnéa Ingegärd Larssontól, aki ugrásakor mindössze 103 éves volt.

Lefutni a maratont

2022. december 11-én Mathea Allansmith nyugdíjas szemésznek sikerült elérnie a célját, lefutotta a maratont Honolulu-n. Ekkor 92 éves 6 hónapos és 11 napos volt. A 42 kilométeres távot 11 óra, 19 perc és 49 másodperc alatt teljesítette a hawaii nő.

A felkészüléskor heti hat nap futott összesen 58 kilométert.

Nem ő az egyetlen, akinek kilencven felett sikerült összehoznia ezt a nem kis dolgot, csak pár hónappal volt idősebb, mint az addigi rekorder, Harriet Thompson.

Gyalogolni (letartóztatva lenni)

A politikai aktivista Doris „Granny D” Haddock ugyan még 88 évesen indult útnak, de már 90 éves volt, mikor befejezte az 5100 kilométeres protesztgyaloglását, a kampányfinanszírozás megreformálásának szükségességére akarta így felhívni a figyelmet. 1999. január elsején indult útnak Pasadenából és 2000. február 29-én ért Washingtonba.

Az 1910. január 24-én született Haddock ezután sem pihent, tovább aktivistáskodott, aminek nemcsak több könyv lett az eredménye, hanem az is, hogy 2000 áprilisában 31 másik tüntetővel egyetemben letartóztatták. Felolvasták a Függetlenségi Nyilatkozatot a Capitoliumban, és noha demonstrációjuk békés volt, a Kongresszus székhelyének épületében való demonstráció bűntettével vádolták meg. 2004-ben a Demokraták jelöltjeként indult New Hampshire szenátori pozíciójáért, de kikapott a hivatalban levő republikánus Judd Greggtől.

Háziorvoskodni

Nem csak külföldön vannak aktív a nyugdíjasok: dr. Körmendi István 1923. június 27-én született, 1950-ben avatták doktorrá, 73 évvel később még praktizál abban a lakásban, ahol apja is, és ahová ő született. Éppen nemrég készítettünk vele egy képriportot.

Diplomát szerezni

Az 1911-ben született Nola Ochs még 1930-ban kezdett el egyetemre járni, de aztán sokáig nem tudta befejezni, akkor kezdett újra tárgyakat felvenni, mikor négy gyermeke apja 39 évnyi házasság után elhunyt. 2006-ban aztán fogta magát, és a családi farmról elköltözött a Fort Hays Állami Egyetemhez, hogy megszerezze a maradék 30 kreditet, ami még szükséges volt. Végül az akkor 21 éves unokájával együtt szerezte meg a diplomáját.

Ezután sem hagyta abba a tanulást, három évvel később megszerezte a bölcsésztudományi mesterfokozatát is.

Egész sokáig ő volt a rekorder, 2016-ban halt meg, éppen abban az évben, mikor a Guinness-rekordját megdöntötte az akkor 96 éves, japán Hirata Sigemi. Ő művészet és dizájnból szerezte meg a képesítését.

Tornázni

Rengeteg embert inspirált Phyllis Sues, aki nemcsak naponta jógázott, ugrálókötelezett és tangózott, hanem oktatta is a fitneszt és a jógát. Na meg írt pár könyvet és készített oktatóvideókat.

Bár 98 évesen 2021-ben elhunyt, érdemes idézni egy vele készült cikk elejét:

Phyllis Sues soha nem siette el a dolgokat. 50 évesen indított el egy vállalkozást, 75 évesen lett a trapéz rajongója. 85 évesen vette az első jógaóráját, majd röviddel ezután kezdett el tangózni. 90 évesen ejtőernyővel kiugrott egy repülőből.

Tegyük hozzá: minden idők leghosszabb életű olimpiai bajnoka, a 103 éves Keleti Ágnes is néhány éve még spárgázott.

Házasodni

A szerelem nem ismer időhatárokat sem. Doreen és George Kirby a vőlegény 103. születésnapján, 2015. június 13-án kelt egybe, a menyasszony ekkor 91 éves és 280 napos volt. Ekkor már 27 éve alkottak egy párt, végül a férfi Valentin-napon kérte meg kedvese kezét, noha George ekkor már nem volt képes térdre ereszkedni. Aznap, mikor a Guinness regisztrálta a rekordjukat, mint a házasságkötésükkor legidősebb pár (összesen 194 év, 279 nap), született meg dédunokájuk, aki természetesen a George nevet kapta.

A legidősebb házaspár azonban egy ecuadori pár, a 104 éves Waldramina Maclovia Quinteros Reyes és a 110 éves Julio Cesar Mora Tapia, akik a rekordkor 79 éve voltak házasok, összesen 214 évesek és 358 naposak voltak.

Nobel-díjat kapni

Ahhoz képest, hogy az 1974-ben született Leonardo DiCaprio esetében már szinte mindenki azt kérdezte, mikor kapja meg az Oscar-díjat, mire végül 2016-ban oda is ítélték neki, ez az intervallum semmiség Leonid Hurwicz Nobel-díjához képest.

Az 1917-ben, Moszkvában született, először jogot végzett férfi a történelem viszontagságai miatt 1940-ben tudott letelepedni Chicagóban, majd újabb 20 év telt el, míg elkezdte kidolgozni elméletét. 2007-ben két másik tudóssal egyetemben kapta meg a mechanizmustervezés elméletének alapjainak lefektetésért a közgazdasági Nobel-díjat.

Festeni

Anna Mary Robertson Moses, avagy ahogy ismertté vált, Moses nagyi elég későn, 75 évesen kezdett el képeket készíteni. Ebben az esetben is felmerülhet, hogy ilyen idősen már kár elkezdeni, de ő sem tudhatta, hogy végül 1500 festménye készül el, már csak annak is köszönhetően, hogy 101 éves koráig élt.

Népszerűségre igazán a kilencvenes éveiben, az 1950-es években tett szert, több kiállítása és szereplése volt, még a Time magazin címlapján is szerepelt. Készítettek róla egy Oscarra jelölt életrajzi dokumentumfilmet, és saját önéletrajzát is megírta. A főként talán a két Pieter Bruegel hatásait mutató festményei közül a legdrágábbikat a Christie’s aukciósház 1,2 millió dollárért (mai értékén 415 millió forintért) adta el.