Még nem regisztráltam

Kult

Lakhatóvá tenni a Marsot, megmenteni az emberiséget egy globális vírustól, vagy épp eldönteni, kin menjen át a villamos – a legjobb társasjátékok

Zsuzsa Varga
Zsuzsa Varga

Tengernyi a lehetőség a társasjátékozni vágyók számára, akik unják már a Monopolyt meg a Scrabble-t, és kipróbálnának valami újat. Persze az egyre növekvő társasjátékpiacon nem nehéz mellényúlni, bőven akad silány példa is, úgyhogy összegyűjtöttük az utóbbi idők legjobb játékait, amiket garantáltan érdemes kipróbálni.

Melyik társasjátékot próbálnád ki legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Avalon

Eseménytelen családi ebédekre, felhőtlen baráti találkozókra tökéletes választás az Avalon: a taktikázás, ármánykodás és megtévesztés játéka garantáltan felborzolja a kedélyeket. Artúr király udvarában járunk, a kerekasztal lovagjai közé azonban beférkőztek a gonosz Mordred csatlósai, akik titokban az uralkodó küldetéseinek elbuktatására szövetkeznek. Hogy melyik játékosok állnak a Jó oldalán, s kik szolgálják a Gonoszt, rejtély; a végén azonban csak az egyik oldal győzedelmeskedhet.

 

Ticket to Ride – Európa

Európát mára a napsütötte Barcelonától a fagyos Szentpétervárig, London esős utcáitól Konstantinápoly nyüzsgő kikötőiig keresztül-kasul vonatsínek hálózzák be. De nem volt ez mindig így, valakinek meg is kellett építenie az impozáns pályaudvarokat, s letennie a kanyargó síneket. A Ticket to Ride-ban az egykori vonatmágnások bőrébe bújhatunk, hogy a többi vállalkozóval versenyezve minél több nagyvárost kössünk össze a kontinensen minél rövidebb idő alatt.

Dominion

A Dominion felrúgja a kártyajátékok bevett hagyományait, a szokásos közös pakliból húzogatás helyett itt mindenki a maga szerencséjének kovácsa. A játékosok saját paklit építenek – ki-ki a maga taktikája szerint–, hogy aztán ennek forgatásával pénzhez, még több kártyához, és végső soron a győzelemhez szükséges uradalmakhoz jussanak.

 

Fröccs

A Fröccs elég beszédes nevet kapott, igazi könnyed kocsmajáték, ráadásul magyar találmány, Hajnóczy Soma bűvész alkotta meg. A játékosok feladata, hogy poharakkal, szódával és különböző borfajtákkal kereskedve minél több pénzt szerezzenek, és közben minél inkább megnehezítsék a többi kocsmahős dolgát.

Fedőnevek

Ha épp egy igazán gondolkodós megmérettetésre vágyna a társaság, a Fedőnevekkel nem lehet mellélőni. A játékban két kémcsapat méri össze tudását, a kérdés, hogy melyik kémfőnök kapcsolja össze gyorsabban a csapat fedőneveit, melyek a játéktábla szórengetegében rejtőznek. Első blikkre könnyűnek tűnhet a dolog, de a szóasszociációk közepette azért az időre, a másik csapat szavaira, és egy bombát rejtő mezőre is figyelni kell.

iKnow

Az iKnow-ban ugyan fontos a tudás, mégsem tipikus kvízjátékról van szó: a vakmerőség és a taktikai érzék is plusz pontot ér, hiszen nemcsak a különböző témakörök kérdéseit kell minél kevesebb segítséggel megválaszolni, de azt is ügyesen kell megválasztani, mikor akarja megmérettetni magát az ember, és vajon a többiek hány segítségből jönnek rá a megoldásra.

Kartográfusok

A királyi térképészek játéka azért is különleges, mert akármennyien lehet játszani, ráadásul minden alkalommal más szabályok határozzák meg a végkimenetelét. A feladat egyszerű: az adott területet a királynő rendeleteinek megfelelően úgy kell fákkal, folyóval, mezőkkel és falvakkal telerajzolni, hogy az a legtöbb aranyat érje. A gond csak az, hogy más kartográfusok is ugyanezen ügyködnek, és ha nem vigyázunk, beleköphetnek a levesünkbe.

Carcassonne

Carcassonne-ban található Európa egyik legnagyobb középkori vára. Ebben a társasjátékban visszarepülhetünk a felvilágosodás előtti Franciaországba, hogy magunk is részt vegyünk a grandiózus építkezésben, lehetőleg úgy, hogy a városok, utak, kolostorok és farmok építése közben mi szerezzük meg a legtöbb területet.

Top10

Aki szeret heves vitákba bonyolódni a barátaival olyan bizarr témákban is, mint például, hogy melyik a lehető legkínosabb első randi opció, vagy mi a legrosszabb dolog, amit egy földönkívülinek adhatunk ajándékba, az ne is keresgéljen tovább: a Top10-ben hasonló abszurd alaphelyzetekből indulunk, a feladat kitalálni, hogy melyik játékos példája hol helyezkedik el egy tízes skálán.

Mars terraformálása

A 2400-as évekre a föld túlnépesedett, ideje hát élhetővé tenni a Marsot. A játékosok közös célja a vörös bolygó lakhatóvá tétele, a világot irányító óriásvállalatok képviselőiként azonban versenyben is állnak egymással: a legtöbb várost megépítő, vagy a legtöbb növényt és állatot honosító vállalat szerezheti meg a legnagyobb befolyást az új világban. A Mars terraformálása egy hosszabb, stratégiai játék, ami azonban bőven megéri a ráfordított időt.

Tabu

Hogy írnád körül a körte szót a gyümölcs, villany, pálinka, vagy Vilmos szavak kiejtése nélkül? A Tabut talán már nem kell sokaknak bemutatni, mégsem maradhat le egy legjobb társasjátékos listáról; időnyomás alatt gondolkodni mindig jó mulatság! A feladat egyszerű: két perc alatt minél több szót körülírni a játékkártyákról anélkül, hogy az alattuk szereplő tabu szavakat kimondanánk.

Pandemic

Mi sem aktuálisabb manapság, mint a globálisan terjedő vírusok elleni harc. A Pandemicben kutatók, orvosok, biológusok szerepébe bújhatunk, hogy kivételesen ne egymással versenyezve, hanem közösen próbáljuk megfékezni a világot fenyegető betegséget, megmenteni az emberiséget és megnyerni a játékot.

Villamosdilemma

Megállíthatatlanul robog a villamos egy váltó felé, ahol két irányba kanyarodik a sín. Az egyik oldalon az összes gonosz exed áll a világ utolsó avókádófája mellett, a másikon Új-Zéland teljes lakossága és a világ elpusztítására felesküdött robotok. A villamost te vezeted. Kit gázolsz el? A feketehumorú partijátékban mindkét vágányt egy-egy csapat birtokolja, a feladatuk az abszurdabbnál abszurdabb szereplők sínekre pakolásával rábírni a járművezetőt, hogy inkább a másik oldalon mészároljon.

Kaméleon

Próbáltál már úgy beolvadni egy társaságba, hogy közben gőzöd sem volt róla, miről beszélnek? Na, a Kaméleonban épp ezt a kellemetlen helyzetet lehet kipróbálni, csak éppen itt előnyére fordíthatja a dolgot az ember, ha elég gyorsan jár az esze. Mindenki tudja, mi az adott kategóriában kiválasztott szó, kivéve a kaméleont. De vajon képes lesz-e beolvadni a többi játékos közé, és elhitetni velük, hogy ő is a tudás birtokában van?

Sushi Go!

A Sushi Go egy egyszerű, de annál pörgősebb játék, ráadásul mindig kicsit más, így nehéz megunni. Ezúttal nem egy közös pakliból kerülnek a kezünkbe a lapok, hanem a mellettünk ülő játékostól. A kapott kártyák közül mindig egyet választhatunk, mielőtt mi is továbbadnánk. A cél, hogy a különböző tempurák, sashimik, makik és nigirik  összegyűjtésével a legtöbb pontot szerezzük.