Még nem regisztráltam

Kult

Hátborzongató városi legendák világslágerekről

Anna Csákó

A jó zenének hatása alá kerülünk, ami lehet jó, rossz, vagy esetenként végzetes. A ranker.com gyűjtése alapján olyan klasszikusokat hoztunk, melyeknél az utóbbi teljesül – ha máshol nem is, de a rajongók fantáziájában.

Szerinted melyik a legrémisztőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Öngyilkosok himnusza

Magyar dalt illet a név, és nem is véletlenül: Seress Rezső Szomorú vasárnap-ját hallva – a városi legenda szerint – rengeteg ember követett el öngyilkosságot világszerte. A magyar dalt többek között olyan előadók dolgozták fel, mint Ray Charles, Louis Armstrong, Bing Crosby, Frank Sinatra vagy Sinéad O’Connor.

Fülöp-szigeteki átok

Frank Sinatra May Way című klasszikusának éneklését betiltották a Fülöp-szigeteki karaokebárokban, miután 2002 és 2012 között tizenkét ember lelte erőszakos halálát az éneklése közben. A legutóbbi eset 2018-ben történt, mikor egy 60 éves férfit megkéselt a szomszédja, miután egy születésnapi partin megpróbálta elénekelni Sinatra dalát.

Paul McCartney meghalt, és a helyére egy hasonmást tettek

Ez a többségnek nem tűnt fel, csak az igazán szemfüleseknek, akik értettek a jelekből. A Strawberry Fields Forever című számban például egyesek úgy hallották, mintha John Lennon azt énekelné, hogy eltemette Paul McCartney-t (a hasonmás-teória hívői szerint McCartney egy autóbalesetben halt meg 1966-ban). A zenész később a városi legendára reagálva kiadott egy koncertlemezt Paul is live, vagyis Paul él címmel.

Tudatalatti üzenetek

A Judas Priest zenekart 6,2 millió dollárra perelte be két család, akiknek fiaik a Better by you, better than me című számukat visszafelé hallgatva döntötték el, hogy öngyilkosok lesznek – a benne rejlő állítólagos tudatalatti üzenetek hatására. Az egyik fiú meghalt, a másik pedig súlyos károsodásokat szenvedett. A bíróság felmentette a zenekart, az énekes szerint ugyanis a bíró sem értette, mit keres a tárgyaláson, hisz egyik zenekar sem szeretné a rajongóit halálba vezetni.

Sátánista Zeppelin

A zenetörténet egyik leggyönyörűbb rockdalát, a Led Zeppelin Stairway to Heaven című számát az a kritika érte, hogy néhány sora visszafelé játszva egy sátánista ima. Nem az. De ebben az esetben talán még akkor is elnézők lennénk.

A Hotel pokla

Vagy a Pokol hotla. Tréfát félretéve, a Hotel California című számot a Led Zeppelin Stairways to Heaven-jéhez hasonlóan néhányak egy sátánhoz íródott szerelmeslevélként értelmezték. Ez sem az. Az Eagles a 70-es évek Los Angeles-i zeneiparának túlkapásaira reflektált.

Sorozatgyilkos dala

A Toadies dalának értelmezésénél nincs rá szükség, hogy visszafelé lejátszva a tudatalattinkra ható üzeneteket keressünk: a klipben egy fekete zsákba csomagolt testet húzó férfit láthatunk, a szövegben pedig elhangzik az ígéret, hogy „jól fogok veled bánni édes angyalom”, valamint a kérdés, hogy az édes angyal szeretne-e meghalni. A városi legenda szerint egy konkrét sorozatgyilkos szerepébe helyezkedve íródott a Possum Kingdom, de a zenekar „csak”  egy kitalált szektás férfit szeretett volna megjeleníteni, aki társat keres. A lényegen ez nem sokat változtat.

Phil Collins látott valakit, aki látott valakit megfulladni

És nem segített; egy koncertjén azonban az In the Air Tonight című számának szövegével szembesítette a közönség soraiban felismert gyilkost. A valóságban házasságának felbomlását énekelte meg, de az kevésbé hangzott volna jól Eminem Stan című zenéjében, amiben erre a városi legendára utalnak.

Haldokló női sikoly effekt

Egyesek szerint az Ohio Players 1975-ös funk klasszikusának, a Love Rollercoaster-nek a stúdió felvétele alatt meggyilkoltak egy nőt, és a halálsikolyát benne hagyták a zenében. A legnépszerűbb teória az albumborítón szereplő modellt tette meg áldozatnak, akit a rácsöpögő méz égetett halálra (nem mi találtuk ki). Később kiderült, hogy csak a dobos sikított egyet jókedvében.