Még nem regisztráltam

Kult

Petőfi Sándor, Amelia Earhart, maláj repülőgép – a legrejtélyesebb eltűnések, amikre a mai napig nincs magyarázat

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Rejtélyes körülmények között eltűnt emberek, és egyéb gyanús esetek a múltból – a közös pont, hogy a legfontosabb részleteket legtöbbször homály fedi.

Szerinted melyik a legrejtélyesebb eset?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Mary Celeste hajó

1872. december 2-án a Dei Gratia nevezetű kanadai hajó valami különöset észlelt az Atlanti-óceán közepén. Egy másik hajót fedeztek fel, a Mary Celestét, amelyről teljes mértékben hiányoztak az utasok, mégis a hajón lévő rakomány és személyes holmik érintetlenek voltak. Gyanakodtak kalózokra illetve a megőrült kapitányra is, de az igazságot azóta is homály fedi.

Petőfi Sándor

Magyarország egyik legjelentősebb költőjéről és nemzeti hősének életéről sokat tudunk, egyedül arról nincs megbízható információnk, mi történt vele eltűnésének idején – és utána. A Nemzeti dal költőjét utoljára 1849. július 31-én látták Segesváron, amikor Bem József csapatával az oroszok és az osztrákok ellen támadtak. A költőt pár írásos emlék szerint még látták menekülni a csata helyszínéről gyalog, de utána nyoma veszett.

D. B. Cooper

A történelem talán legismertebb repülőgép-eltérítését és egyben pénzrablását egy a mai napig is ismeretlen személy követte el, akit „D.B. Cooper” néven tartanak számon. A férfi 1971. november 24-én szállt gépre a Portland Nemzetközi Repülőtéren, majd a magasban, állítva, hogy bomba van nála, 200 ezer dollárt és két ejtőernyőt kért. Seattle-be megérkezve a rendőrség átadta neki a kért pénzt és a tárgyakat, majd az újraindulás után az ismeretlen tettes 3000 méter magasságban kiugrott a gépből. Ez az eset nyomán megszigorították a repülési feltételeket és átvizsgálásokat, nem mellesleg pedig továbbra is rejtély övezi a tettes kilétét.

Portrait of American aviatrix Amelia Earhart (1898-1937), made before her intended trip around the world.

Amelia Earhart

A repüléstörténet egyik úttörőjeként számon tartott Earhart volt az első nő, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt, és a repülés iránti szenvedélyéből kifolyólag számos rekordot döntött meg és könyveket is írt. 1937. július 2-án látták utoljára, mikor Fred Noonan navigátorral körbe akarták repülni a Földet. Utolsó alkalommal a Howland-sziget (amely egy Pápua Új-Guineához közel eső sziget) magasságában észlelték őket, ezt követően nyomuk veszett. Earhartot 1939-ben halottá nyilvánították, de a mai napig nem tudni, mi történt pontosan vele.

UNSPECIFIED - UNDATED: In this handout photo, relased September 16, 2007 missing child Madeleine McCann smiles. The McCann family have returned from Portugal after local police questioned them on the disappearance of daughter Madeleine, who vanished from their hoiliday apartment in Praia da Luz, Portugal, on May 3, 2007. Portugal's public prosecutor is reviewing police papers detailing the Madeleine McCann inquiry. (Photo by Handout/Getty Images)

Madeleine McCann

A 3 éves, angol származású Madeleine McCann 2007 májusában tűnt el a portugál Praia de Luz városából, ahol a McCann család épp nyaralt. A kislány szülei este vacsorázni mentek egy közeli étterembe, de visszatérve este 10 óra körül a kislány már nem volt az ágyában. A sztori nagy port kavart a médiában, rengeteg feltevés született az ügyről és számos gyanúsítottat neveztek meg, de az ügyre azóta se derült fény és a kislány azóta se került elő.

PERTH, AUSTRALIA - MARCH 25:  A Malaysia Airlines plane prepares to go out onto the runway and passes by a stationary Chinese Ilyushin 76 aircraft (top) at Perth International Airport on March 25, 2014 in Perth Australia.  The Australian Maritime Safety Authority has suspended the air and sea search for the missing Malaysian Airlines flight MH370 due to poor weather conditions in the search area. Search operations are expected to resume tomorrow.  (Photo by Greg Wood - Pool/Getty Images)

MH370-es malajziai repülőjárat

2014. március 8-án tűnt el nyomtalanul a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járat, melyen 227 utas és 12 fős légi személyzet utazott. Számos találgatás övezi az esetet, kezdve a pilóta esetleges mentális problémáitól, a motor meghibásodásán át, egészen a repülőgép-eltérítésig, de pár maradványon kívül semmi más nem utal arra, mi történhetett a szerencsétlenül járt géppel.

Sodder gyerekek

1945. december 24-én a nyugat-virginiai Fayetteville-ben kigyulladt a Sodder család háza, ahonnan a 11 fős családból csak a családfő, a feleség és 4 gyerekük menekült meg. A másik 5 gyereküket nem tudták kimenteni, ám a romok feltárása során nem találták nyomukat. A család évtizedekig kereste az eltűnt gyerekeket, mindhiába. Az ügy a mai napig sem oldódott meg.

Michael Rockefeller

A híres Rockefeller-család sarjaként Michael Rockefeller lába előtt hevert a világ. A Harvardon végzett fiatalember a katonaság után egy különleges expedícióra ment, hogy a nyugat-új-guineai dani törzs életét és viselkedését kutassa. Az expedíció során 1961. november 17-én hajójuk felborult; Rockefeller elkezdett a part felé úszni. A találgatások szerint vízbe fulladhatott vagy egy helyi törzs ölhette meg, kannibálok áldozata lett.

Roanoke-kolónia

A Roanoke-kolónia az első Angliából érkező kolónia volt Amerikában, melyet 1585-ben alapított Sir Walter Raleigh angol író és felfedező. A kolónia a mai Észak-Karolina Roanoke-szigetén telepedett le, ám mire 1590-ben egy hajó meglátogatta őket, a letelepedett mintegy 115 ember nyomtalanul eltűnt. Mivel a telepesek nyersanyag- és élelemhiányban szenvedtek, így az elképzelések szerint vagy összetűzésbe kerültek az indián őslakosokkal, vagy asszimilálódtak és beolvadtak az egyik közeli törzsbe.

Xavier Dupont de Ligonnés

Az elmúlt évtized legkülönösebb esete a de Ligonnès család halála és a családfő eltűnése. A látszólag boldognak tűnő pár, Xavier és Agnés, négy gyermekükkel a francia Nantés városában éltek. Ám miután a feleség és gyerekeik 2011 áprilisában nem jelentek meg sem a munkahelyükön, sem iskolájukban és családtagjaiknak is furcsa leveleket küldtek azzal, hogy elhagyják az országot, a szomszédok értesítették a rendőrséget. A rendőrök a család kertjében felfedezték a gyerekek és a feleség holttestét, Xavier-re pedig országos körözést hirdettek. A férjnek azonban hátrahagyva az autóját nyoma veszett, és a mai napig is rejtély, mi történt vele.