Még nem regisztráltam

Sport

Tíz sportág, amit biztosan nem engednél kipróbálni a gyerekednek

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Összességében a sportolást egészségesnek tartjuk, azonban akadnak olyan mozgásformák, amelyek hallatán frászt kapnak a szülők, ha a gyermekük bejelenti, hogy ki szeretné próbálni. A különleges, szinte folyamatos életveszély mellett űzhető sportágak megítélése változatos: vannak, akiket már a látványtól is a rosszullét kerülget, mások viszont – az átlagosnál bátrabbak (vagy vakmerőbbek?) – az adrenalin rabjává válnak, és életük értelmévé válik az adott sportág.

Szerinted melyik a legveszélyesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Free solo hegymászás

A hegymászás önmagában is kifejezetten veszélyes műfaj, hát, még, ha kötél nélkül csinálják! A free solo mászást gyakran emlegetik vertikális orosz rulettként, hiszen a legapróbb hiba a sportoló életébe kerülhet. Hihetetlen fizikumot, lélekjelenlétet és bátorságot igényel akár egy kisebb hegy megmászása is ezzel a módszerrel.

Highlining

A slacklining egy egészen szélsőséges válfaja: két pont közé kifeszítenek egy vékony kötelet, amelyen egyensúlyozva kell áthaladnia a delikvensnek, viszont alatta jellemzően mélységes szakadék található. A kockázatot azzal csökkentik, hogy egy kötelet kötnek magukra, ami a slackline-hoz van erősítve.

MMA

Magyarul kevert harcművészetnek fordíthatjuk, ami annyit tesz, hogy számos küzdősport technikája alkalmazható. A brutális mérkőzések gyakran úgy érnek véget, hogy az egyik harcos jelzi, már nem bírja tovább, vagy a bíró közbelép, ha úgy ítéli meg a sportoló állapotát, hogy képtelen védekezni, nincs magánál vagy eltört valamelyik csontja.

Bikarodeó

A felhergelt bikára erősített kötelet csak egy kézzel foghatja a rodeós, akinek a feladata nem más, mint nyolc másodpercig az állat hátán maradni. A serülésveszély hatalmas, hiszen a megvadult bika könnyen eltaposhatja vagy megtámadhatja a lerázott rodeóst.

Bázisugrás

Épületről, hídról, antennáról vagy szikláról vetik magukat a mélybe az ejtőernyősök. Halmozottan veszélyes sportág, amelyet néhány országban már betiltottak. Magyarországon a jogszabály extrém sportnak minősíti, azaz, ha megsérülünk bázisugrás közben, a kezelést nem fedezi a társadalombiztosítás.

Szabadtüdős búvárkodás

Oxigénpalack és egyéb segédeszköz nélkül merülnek a mélybe a búvárok. Felfoghatatlan, de több, mint 100 métert képesek ereszkedni a világelitbe tartozó sportolók. A legnagyobb veszélyforrás, természetesen, az oxigénhiányos állapot, amely rontja a búvár ítélőképességét, sőt, eszméletvesztést is okozhat, éppen ezért a hivatalos versenyeken kockázatcsökkentő intézkedéseket vezettek be, amelyek betartásával kisebb az esély a tragédiára.

Szkeleton

Tulajdonképpen fordított szánkó. Szkeletonozás közben fejjel előre, hason fekve száguldunk le a pályán, ami egészen eszelős élményt és látványt jelenthet a sportolónak.

Óriás-toronyugrás

A férfiak 27, a nők 20 méterről vetik magukat vízbe, zuhanás közben pedig akár a 100 km/h-s sebességet is elérhetik a sportolók. A 2017-es budapesti vizes világbajnokságon a Batthyány téren felállított torony mellett állva ámulhattunk vagy borzonghattunk az elképesztő ugrások láttán.

Motokrossz

Elnevezése a motorból és angol cross szóból ered (át, keresztül), azaz, mindenen átvágva motoroznak a versenyzők. A nagy sebesség és a sokszor kiszámíthatatlan terepviszonyok miatt gyakoriak az esések, a serülések.

Vadvízi evezés

Más néven rafting. Az adott túra veszélyessége a folyó jellegzetességein múlik. Egyes esetekben rendkívül gyorsan megy a hajó, a sportolók pedig igyekeznek lavírozni a nagy sziklák között, amelyeket gyakran nem is látni a habzó víztől.