Még nem regisztráltam

Sport

Iniesta, Raúl, Casillas – a 21. század legjobb spanyol labdarúgói

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A spanyol labdarúgás számos ikont adott a 21. században a világfutballnak. Az Európa- és világbajnokok, valamint a Bajnokok Ligája-győztesek, azaz a legjobbak közül gyűjtöttünk össze tizenegyet.

Szerinted ki (volt) a legjobb játékos?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

17 szavazat.
147534880

Iniesta

A Barcelona akadémiáján, a világhírű La Masián nevelkedett, és huszonkét éven keresztül játszott a katalán sztárcsapatban, amellyel kilencszer lett bajnok, négyszer pedig Bajnokok Ligája-győztes. A spanyol válogatottban 131-szer szerepelt, két Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot nyert hazájának. Minden honfitársa közül ő nyerte a legtöbb trófeát.

93059671

Xavi

Tizenegy éves korától kezdve a Barcelona utánpótláscsapataiban játszott, és huszonnégy éven keresztül kitartott élete klubja mellett, amelynek 2021-ben vezetőedzője lett. Nyolcszor nyerte meg a La Ligát, négyszer a BL-t, valamit válogatottként két Eb-n és egy vb-n vehetett át aranyérmet. Kora egyik legkiválóbb középpályása volt, Iniestával zseniális párost alkottak.

891946

Raúl

Ugyan az Atléticónak szurkolt, sőt fiatalon ott is játszott, mégis a Real Madridban lett korszakos labdarúgó. Hat bajnoki cím és három BL-trófea fűződik a nevéhez, 550 meccsen 330 gólt szerzett a királyiak színeiben, míg a válogatottban 102 alkalommal szerepelt és 44-szer volt eredményes.

102693021

Carles Puyol

A torzonborz védő a Barcelona legendás csapatkapitánya volt; tizenkilenc évig szolgálta a katalán klubot. Ötszörös spanyol bajnokként, háromszoros BL-győztesként, kétszeres Európa- és egyszeres világbajnokként vonult vissza 2014-ben.

1430842292

Sergio Busquets

A Barcelona Guardiola-érájának egyik ikonikus labdarúgója, aki a spanyol sztáredző távozása után is stabilizálta a középpályát. Kilenc bajnokságot és három BL-t nyert a katalánokkal.

1155058508

Sergio Ramos

A betonkemény védő Sevillában nevelkedett, és felnőttkarrierjét is Andalúziában kezdte, majd 2005-ben került a Real Madridhoz, amellyel mindent megnyert: ötször a La Ligát, négyszer a BL-t, kétszer a kupát, háromszor a szuperkupát és ugyanennyiszer az európai szuperkupát. A válogatottal kétszeres Eb-aranyérmes, valamint világbajnok lett, majd 2021-ben a PSG-hez szerződött, ahol nem találta a helyét, így két évvel később hazatért Sevillába.

97410390

Iker Casillas

Minden idők legjobb kapusai között szokás emlegetni a Real Madrid felejthetetlen játékosát. Az örökranglistán a második legtöbb válogatottság az ő nevéhez fűződik – 167-szer lépett pályára a nemzeti csapatban. A Reallal ötször lett bajnok, valamint háromszor BL-győztes, míg Spanyolország színeiben kétszer Európa- és egyszer világbajnok.

102529000

David Villa

A kiemelkedően technikás és gólérzékeny támadóra Valenciában figyelt fel először a futballvilág, ahol öt évet töltött, majd a Barcelona szerződtette, amellyel két bajnokságot és egy Bajnokok Ligáját nyert. A katalánoktól aztán mindössze egy évadra az Atlético Madridhoz igazolt, amikor a matracosok bajnokok lettek. Villa tagja volt a 2008-as Eb-, valamint a 2010-es vb-győztes válogatottnak.

93059653

Cesc Fabregas

A barcelonai La Masián nevelkedett, ám már 17 évesen az Arsenalhoz szerződött, ahol az edzőlegenda, Arsene Wenger „vette kezelésbe”. Tagja volt a BL-döntőbe jutott Ágyúsoknak, majd nyolc év után visszatért Katalóniába. A Barcelonával bajnokságot nyert, de rövid időn belül ismét Angliába, ezúttal a Chelsea-hez szerződött, amellyel kétszer is Premier League-győztes lett. A spanyol válogatott középpályásaként kétszer nyert Európa-bajnokságot és egyszer világbajnokságot.

540690795

Fernando Hierro

Ugyan a pályafutása nagyobb részét a 20. században töltötte, 2001-ben lett a Real Madrid csapatkapitánya. Védő létére kifejezetten sok gólt szerzett, 102-t a 439 mérkőzés alatt. A madridiakkal négyszeres bajnok, illetve háromszor Bajnokok Ligája-győztes lett. A válogatottban is gyakran betalált: 89 meccsen 29-szer volt eredményes.

147529215

Fernando Torres

Az El Nino becenévre hallgató csatár oroszlánrészt vállalt Spanyolország 2008-as és 2012-es Európa-bajnoki címéből, valamint a 2010-es világbajnokságon a csapat meghatározó játékosa volt. Klubszinten a legnagyobb sikerét, a BL-elsőséget a Chelsea-vel érte el, de az Atlético Madridban számít igazi legendának.