Még nem regisztráltam

Sport

Az Újpest–Vaduztól a Fradi–Klaksvíkig – kellemetlen kiesések az európai kupák selejtezőiben

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A jó bajnoki szereplés után az európai kupaporondon a magyar csapatok sajnos sokszor szaladtak bele olyan vereségekbe, amelyekre senki nem számított – legutóbb éppen a Ferencváros járt így feröeri ellenfelével szemben. Toplistánkban a kétezres évek legkellemetlenebb kupabúcsúi közül gyűjtöttünk össze tizenegyet.

5 szavazat.

Ferencváros–Kí Klaksvík 0–0, 0–3 (2023/24, Bajnokok Ligája-selejtező)

Már az első mérkőzés sem nézett ki jól, de a Ferencváros túlságosan magabiztos volt, teljesen biztosra vette, hogy gond nélkül legyőzi hazai pályán a feröeri bajnokot. A második meccs sem az elképzeléseik szerint alakult: az első félidőben hármat rúgtak a vendégek, amire a Fradi nem tudott válaszolni. Az előző évben az Európa-ligában a nyolcaddöntőben búcsúzó zöld-fehérek edzőjét, Sztanyiszlav Csercseszovot még a találkozó napján menesztették.

Újpest–Vaduz 0– 4, 1– 0 (2006/07, UEFA Kupa-selejtező)

Sokkoló eredmény született az Újpest–Vaduz párharc első mérkőzésén, a magyar futball egyik legmegdöbbentőbb kilencven perce volt. A megsemmisítő hazai vereség után semmire sem volt elég az egygólos győzelem Liechtensteinben.

Fehérvár–Vaduz 1–0, 0–2 (2019/20, Európa Liga-selejtező)

Ahogy tizenhárom évvel korábban az Újpestnek, 2019-ben a Fehérvárnak is meggyűlt a baja a Vaduzzal. Ugyan hazai pályán még egy góllal nyerni tudott a Videoton, de Liechtensteinben kétgólos vereséget szenvedett, és kiesett.

Fehérvár–Ararat Jereván 1–1, 0–2 (2021/22, Konferencialiga-selejtező)

Az örmény csapat elleni hazai döntetlent követően, idegenben nem kezdett rosszul a Fehérvár, a 33. percben viszont hatalmas gólt szereztek szabadrúgásból a jerevániak. A Vidi minden próbálkozása sikertelen volt, az Ararat pedig a 85. percben bevitte a kegyelemdöfést, hiszen a csatár betalált, kiesett a Fehérvár.

Honvéd–Niederkorn 1–0, 0–2 (2018/19, Európa Liga-selejtező)

Az első, hazai mérkőzés reménykeltő volt, azonban a kinti találkozón gyenge teljesítményt nyújtott a Honvéd, és kiesett a luxemburgi ellenfelével szemben.

Ferencváros–Partizani Tirana 1– 1, 1– 1 (t.: 1– 3) (2016/17, Bajnokok Ligája-selejtező)

Az albán bajnokság második helyezettje azért került a BL-selejtezőbe, mert a bajnokot bundavétség miatt kizárták. A Partizaninak nem is kellett több: a két döntetlent követően, emlékezetes tizenegyespárbajban legyőzte a Ferencvárost – az albánok kapusa például panenkázott.

Ferencváros–Zeljeznicar 0–1, 0–2 (2015/16, Európa Liga-selejtező)

Nehéz megmagyarázni azt, ha a Fradi kiesik a bosnyák bajnokság ezüstérmesével szemben. A második mérkőzésen ráadásul két hatalmas védelmi hiba okozta a Zeljeznicar győzelmét.

Debrecen–Torpedo Zsodzina 1–2, 0–1 (2016/17, Európa Liga-selejtező)

A Debrecen nem is kezdhetett volna ennél jobban, hiszen Tisza Tibor már a 2. percben eredményes volt. Ezt követően viszont megfordult a meccs, a fehérorosz csapat pedig oda-vissza megverte a Lokit.

Debrecen–Rabotnitcki Szkopje 1–1, 1–4 (2006/07, Bajnokok Ligája-selejtező)

Az ekkor már zsinórban kétszeres bajnok Debrecen hazai pályán csak döntetlent tudott játszani a macedón csapattal, ami nagyon kevés volt annak tudatában, mi történt Szkopjében: sima, 4–1-es vereség, ezáltal kiesés.

Fehérvár-Mladost Podgorica 2–1, 0–1 (2013/14, Európa Liga-selejtező)

Nem akármekkora csalódás lehetett a Vidi szurkolóinak, hogy az előző évi Európa Liga-csoportkörös szereplést követően kiesett a csapat a montenegróiaktól.