Még nem regisztráltam

Sport

BL-trófea, Premier League-győzelem, Barcelona elleni fordítás – Jürgen Klopp legemlékezetesebb liverpooli sikerei

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Kilenc év után Jürgen Klopp távozott a Liverpool kispadjáról. A német tréner Bajnokok Ligáját, Premier League-t, FA-kupát és Ligakupát is nyert a vörösökkel, de a szurkolók a hozzáállása és a humora miatt is imádták. A liverpooli Klopp-éra tíz legemlékezetesebb sikere közül gyűjtöttünk össze tízet.

Számodra melyik a legemlékezetesebb siker?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Fordítás a Barcelona ellen a BL-ben

Szinte reménytelen helyzetben várta a 2018/19-es Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóját a Liverpool, ugyanis a Camp Nouban 3–0-s vereséget szenvedett a Barcelona ellen. Azt mindenki tudja, hogy az Anfielden bármire képes a Liverpool, de erre a forgatókönyvre talán a legszenvedélyesebb vörösök sem számítottak. Divock Origi már a 7. percben betalált, majd az 54. és az 56. percben Georginio Wijnaldum volt eredményes. A 79. percben pedig Trent Alexander-Arnold úgy tett, mintha átadná másnak a szögletet, de visszafutott a sarokba, és gyorsan a magányosan ácsorgó Originek passzolt, aki zavartalanul lőhetett a kapuba. A 4–0-s győzelem pedig BL-döntőt ért a Liverpoolnak.

A Premier League-ben 2020-ban ért a csúcsra

Meglepően simán, 18 ponttal előzte meg a Liverpool a címvédő Manchester Cityt a 2019/20-as Premier League-ben, amivel a klub a 19. bajnoki címét is megszerezte. Az év legjobb edzőjének Kloppot válaszották, míg az álomcsapatban öt liverpooli is helyet kapott: Trent Alexander Arnold, Virgil van Dijk, Andrew Robertson, Jordan Henderson és Sadio Mané.

Volt csapata ellen hátrányból jutott tovább

2016-ban az Európa Liga negyeddöntőjében Klopp korábbi csapatával, a Borussia Dortmunddal találta szemben magát. Az első, németországi találkozó 1–1 lett, az Anfielden azonban 9 perc után már kettővel vezettek a vendégek. A Liverpool Origi révén szépített, de Marco Reus ismét kétgólosra növelte a dortmundi előnyt (1–3). A vörösök viszont nem adták föl: a 66. percben Coutinho, a 77. percben Sakho, míg a ráadásban Lovren szerzett gólt, így továbbjutáshoz segítve a Liverpoolt.

1471474708

Hétgólos győzelem a Manchester United ellen

A 2023 márciusában rendezett bajnokin a félidőben még csak 1–0-ra vezetett a Liverpool Erik Ten Haag csapata ellen, a második játékrészben viszont kiszakadt a gólzsák: további hat gólt szerzett Klopp együttese, a végeredmény pedig 7–0. A mérkőzésen Mohamed Salah kétszer talált be, amivel a klub történetének legeredményesebb gólszerzője lett a Premier League-ben.

944632840

A veretlen City legyőzése

A Manchester City utcahosszal vezette a Premier League-et 2018 januárjában, illetve 22 mérkőzés óta volt veretlen, amikor a Liverpoollal találkozott az Anfielden. Oxlade-Chamberlain már a 9. percben vezetést szerzett a vörösöknek, amire még az első félidőben reagált a City Leroy Sane révén. A szünet után viszont Firmino, Mané és Salah is betalált, amivel 4–1-re vezetett Klopp csapata. A végjátékban ugyan Bernardo Silva és Gündogan szépített, de egyenlíteni nem tudtak a manchesteriek, így a végeredmény 4–3 a Liverpool javára.

A 2019-es Bajnokok Ligája-győzelem

A 2018/19-es évadban a Liverpool a BL nyolcaddöntőjében a Bayern Münchent búcsúztatta, majd a legjobb négy közé jutásért a Portót. Az igazi dráma az elődöntőben jött, ugyanis a Barcelona 3–0-ra nyert a Camp Nouban, viszont Klopp csapata elképesztő teljesítményt nyújtott az Anfiedlen, és 4–0-ra győzött, így 4–3-as összesítéssel az angolok jutottak a fináléba. A madridi döntőben a szintén angol Tottenham várt a liverpooliakra, akik 2–0-ra diadalmaskodtak, és a klub történetének hatodik BL-trófeáját szerezték meg.

A 96. percben dőlt el a Merseyside derby

A Liverpool–Everton városi rangadók közül a Klopp-érában a legemlékezetesebb a 2018 decemberében játszott mérkőzés volt, amikor a 96. percben Jordan Pickford kapus kiejtette a kezéből a labdát, amire a vörösök csatára, Divock Origi lecsapott, és betalált. Klopp ezután berohant a pályára, és szenvedélyesen ünnepelt, amiért a meccset követően elnézést kért az Evertontól.

Ligakupa-siker a fiatalokkal

A 2023/24-es évadban a Liverpool talán legnagyobb problémáját a sok sérült játékos jelentette. Ez a csúcspontra éppen a Ligakupa döntőjében a Chelsea ellen ért, amikor Mohamed Salah, Szoboszlai Dominik, Darwin Núñez, Alisson, Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones, Diogo Jota, Joel Matip és Thiago sem volt bevethető állapotban, továbbá Ryan Gravenberchet is le kellett cserélni a 28. percben sérülés miatt. A rendes játékidő utolsó 20 percében két 19 és egy 18 éves játékos küldött pályára Klopp, hiszen nem maradt más opciója. A mérkőzést végül a hosszabbításban Van Dijk döntötte el: fejesgóljának köszönhetően a Liverpoolé lett a kupa.

Nyolcgólos meccs a Chelsea ellen

A koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezett mérkőzést biztosan sok Liverpool-szurkoló szívesen nézte volna az Anfield lelátójáról, ugyanis Klopp csapata 2020-ban 5–3-ra verte a Chelseat a Premier League-ben, majd a meccs után átvehette a bajnoknak járó trófeát.

Arany az FA-kupában

A 2022-es FA-kupa döntőjében a Chelsea-vel találkozott Klopp csapata. A rendes játékidőben nem született gól, akárcsak a hosszabbításban, így tizenegyesek következtek, amiket a Liverpool rúgott jobban, és ezzel 6–5-re nyert.