Még nem regisztráltam

Sport

Kiváló játékosok, akik megbuktak edzőként

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Sokan azt gondolják, hogy aki remek futballista volt, az edzőként is megállja a helyét. Aktuális listánkban éppen ezt a feltételezést cáfoljuk meg: tíz olyan, egykor kitűnő játékost gyűjtöttünk össze, aki trénerként megbukott.

Neked ki a legnagyobb csalódás?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
525076070

Lothar Matthäus

A magyar szurkolók egészen közelről ismerhetik az egykori kiemelkedő német védő edzői tevékenységét. Matthäus 2004 és 2005 között a magyar válogatott nem túl sikeres szövetségi kapitánya volt. Korábban a Rapid Wien és a Partizan Belgrád edzőjeként sem tudott maradandót alkotni. 2011 óta nem is vállalt edzői munkát.

525714000

Hriszto Sztojcskov

A bolgár futball klasszisa 2004-ben kezdte vezetni hazája válogatottját, az eredmények viszont nem javultak, továbbá Sztojcskov többször is összeszólalkozott játékosaival, aminek eredménye az volt, hogy két év alatt három játékos jelentette ki: addig nem hajlandó szerepelni a nemzeti csapatban, amíg nem váltják le az egykori aranylabdást.

87948453

Alan Shearer

A Newcastle legendája, a Premier League történetének legeredményesebb góllövője edzőként nem tudta az élvonalban tartani egykori csapatát. A kiváló csatár 12,5 százalékos győzelmi rátával nem maradhatott tovább a Szarkák vezetője.

1245092962

Edgar Davids

Az egykor remek középpályás 2012-ben vállalta el az akkor negyedosztályú Barnet játékosedzői, majd vezetőedzői pozícióját. Azonnal kiesett az együttessel, és magatartásbéli problémái is adódtak, hiszen több alkalommal kapott piros lapot, és küldték fel a lelátóra. Amikor a csapat az ötödosztályban sem tudott érvényesülni, a holland lemondott posztjáról.

1097939890

Paul Scholes

A Manchester United klublegendája 2019-ban vállalt először – és máig utoljára – vezetőedzői posztot, ami mindössze 31 napig tartott. Hét mérkőzésen csupán egyszer nyert, Scholes pedig lemondott arra hivatkozva, hogy a klubvezetés beleszól a csapat ügyeibe. Egy évvel később ugyan irányította a Salfordot, de csak beugróként.

500317870

Gary Neville

A Manchester Uniteddel kilencszeres angol bajnok és kétszeres BL-győztes védő 2015-ben a Valencia edzője lett, de senki nem számított ennyire rossz teljesítményre: tizenhat bajnokiból mindössze hármat nyert meg a csapat, és kényelmetlenül közel került a kiesőzónához, ezért a vezetés menesztette Neville-t.

101975327

Diego Maradona

A valaha élt egyik legjobb játékosnak tartott argentin edzőként megközelíteni sem tudta a pályán elért sikereit. Hazája két klubjánál is kudarcot vallott, majd az argentin válogatottal éppen csak kijutott a 2010-es világbajnokságra, ahol a negyeddöntőben kiesett.

1066110750

Thierry Henry

Az Arsenal francia ikonja, az elmúlt évtizedek egyik legjobb csatára edzőként egyelőre korántsem büszkélkedhet a pályán elért sikerekhez hasonlóval. A belga válogatott asszisztenseként ugyan vb-bronzérmes lett, de vezetőedzőként a Monaco csapatával mindössze 20 százalékos győzelmi rátát produkált, ami nem meglepő módon a menesztéséhez vezetett. Jelenleg a francia U21-es és az olimpiai csapat trénere.

453334001

Paul Ince

A Manchester United és a Liverpool korábbi középpályása ugyan alacsonyabb osztályokban ért el sikereket edzőként, azonban amikor a Premier League-be került, már korántsem tudta hozni az eredményeket: a Blackburn Rovers edzőjeként 21 mérkőzésből mindössze 6-szor tudott győzni, ezért leváltották. Később a Blackpoolt 2013-ban ugyan bent tartotta a Championshipben, de egy évvel később kirúgták.

458867679

Michael Laudrup

A kiváló dán futballista edzői karrierje nem indult rosszul, még trófeákat is nyert a Bröndbyvel. Viszont a Swansea-val a kezdeti részsikereket követően már nem tudta hozni az elvárt eredményeket, és a kiesés közelébe került walesi együttes megvált tőle.