Még nem regisztráltam

Sport

Kiváló játékosok, akikből nagyszerű edző lett

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a sikeres futballista a pálya szélén is eredményes marad, amikor a profi karrierjét követően edző lesz. Sorolhatnánk a példákat, kik azok a kivételes képességű játékosok, akikről kiderült, hogy a kispadon már korántsem akkora zsenik. Viszont természetesen vannak olyan szerencsés esetek, akik mindkét szerepben maradandót alkottak – aktuális listánkban közülük gyűjtöttünk össze tizenhármat.

Szerinted ki (volt) a legjobb edző?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra

13 szavazat.
1486591830

Pep Guardiola

A játékosként hatszoros spanyol bajnok és egyszeres BEK-győztes edzőként a világ egyik legjobbja lett: nevelőklubjával hatalmas áttörést tudott elérni, meghonosította a tiki-takát, háromszor hódította el a La Ligát és kétszer a Bajnokok Ligáját. A katalán topcsapat után a Bayern München trénere lett, amellyel három Bundesligát nyert, majd a Manchester Cityhez szerződött. Az angol együttes vezetőjeként eddig ötszörös bajnok és egyszeres BL-győztes.

1436518352

Carlo Ancelotti

Játékospályafutása során kétszer nyert BEK-et az AC Milannal, amit a milánói klub edzőjeként meg tudott ismételni az akkor már Bajnokok Ligájáként futó kupasorozatban. Ugyancsak kétszer vezette BL-győzelemig a Real Madridot.

504167034

Zinedine Zidane

A világ- és Európa-bajnok legenda 2002-ben Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal. Edzőként is a spanyol fővárosban dolgozott, ahol elképesztő sikereket ért el: zsinórban háromszor győzött a Bajnokok Ligájában.

146299993

Vicente del Bosque

A hetvenes évek kiváló Real Madridjával ötször hódította el a La Ligát, majd edzőként is a királyiak kötelékében maradt, amelynek két BL-győzelem és két bajnoki cím lett a gyümölcse. Pályája csúcsára akkor ért el, amikor spanyol szövetségi kapitányként 2010-ben világ-, 2012-ben Európa-bajnokságot nyert.

101282173

Fabio Capello

Játékosként a Juventusszal háromszor, az AC Milannal egyszer nyerte meg a Serie A-t. Utóbbival edzőként négyszer ért fel az olasz bajnokság csúcsára, a Romával pedig egy alkalommal. A Real Madrid trénereként két La Liga-győzelemig jutott.

959282080

Diego Simeone

A harcias középpályás az Atlético Madriddal spanyol bajnok, az Interrel UEFA Kupa-győztes volt, a Lazióval pedig megnyerte a Serie A-t. Trénerként 2011 óta irányítja az Atlético Madridot, amellyel kétszeres La Liga-első, kétszeres Európa-liga-győztes, illetve kétszer játszott BL-döntőt.

470098813

Johan Cruyff

A háromszoros aranylabdás holland zseni számtalan Eredivisie-elsőség mellett háromszor nyert BEK-et az Ajaxszal, valamint 1974-ben világbajnoki döntőt játszott. Edzőként a Barcelonával négyszer győzött a La Ligában és egyszer a BL-trófeát is felemelhette.

1137373793

Kenny Dalglish

A Liverpool skót legendája játékosként háromszor nyert BEK-et a klubbal, illetve hatszor bajnokságot. Edzőként is sikeres volt a vörösökkel: három bajnoki címet és két FA-kupát zsebelt be.

943135180

Jupp Heynckes

Német világbajnok és a Mönchengladbach játékosaként négyszeres Bundesliga-győztes labdarúgó. Edzőként szintén négyszer nyert német bajnokságot, ám azt már a Bayern Münchennel, továbbá egy-egy BL-trófeát is magáénak tudhat a bajorokkal és a Real Madrid vezetőedzőjeként.

1415348301

Franz Beckenbauer

A „Der Kaiser” becenévre hallgató kitűnő, kétszeres aranylabdás hátvédet Németország valaha élt legjobb futballistájának választották. Nem csoda, hiszen a Bayern Münchennel négy Bundesligát és három Bajnokok Ligáját nyert, 1974-ben pedig a német válogatottal világbajnok lett. Ő volt az első labdarúgó, aki játékosként és edzőként (1990) is vb-aranyat szerzett.

1445784702

Didier Deschamps

Fantasztikus eredményeket ért el játékosként: kétszer nyert Bajnokok Ligáját (Marseille és Juventus), a francia válogatottal pedig világ- majd Európa-bajnok lett. Hazája nemzeti csapatát 2012 óta vezeti, amellyel 2018-ban vb-aranyérmet szerzett.

854846814

Antonio Conte

A Juventus egykori középpályása ötször nyerte meg az olasz bajnokságot, egyszer a BL-ben és egyszer az UEFA-kupában diadalmaskodott. Szakvezetőként a Juventusszal, a Chelsea-vel és az Interrel is bajnok lett.

1498764016

Roberto Mancini

A Sampdoria és a Lazio csatáraként is megnyerte a Serie A-t, vezetőedzőként pedig háromszor vitte bajnoki címig az Intert, egyszer a Manchester Cityt, hazája válogatottjával pedig 2021-ben Európa-bajnok lett.