Még nem regisztráltam

Sport

Bolgár komédia, pálya fölé repülő drón – amikor nem a futballról szólt az Eb-selejtező

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A magyar szurkolók számára egészen friss élmény az, amikor valamilyen anomália történik az Eb-selejtezőn: a Bulgária elleni mérkőzés helyszíne körüli káosz szinte példátlan. A történet apropóján összegyűjtöttünk tíz esetet az elmúlt évekből, amikor az Európa-bajnoki kvalifikációs meccseken valamilyen botrány miatt félbeszakítottak, vagy nem várt esemény miatt berekesztettek találkozókat, esetleg egyéb váratlan fordulat történt.

Számodra melyik a legmegdöbbentőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
145880622

Jugoszláviát kizárták, Dánia ment az Eb-re

Az 1992-es Európa-bajnokságra Dánia egyenes úton nem jutott volna ki, azonban a délszláv háború miatt Jugoszláviát kizárták, így a skandináv válogatott beugróként vehetett részt a kontinensviadalon. És ha már ott voltak, meg is nyerték a svédországi Eb-t.

Drónnal érkezett az albán zászló

A finoman fogalmazva sem túl jó szerb-albán viszonynak nem segített, hogy 2014-ben az Eb-selejtezőn Albánia miniszterelnökének testvére a VIP-páholyból irányított drónnal bereptetett egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót a belgrádi pálya közepére. A szerb Mitrovic vette le a gépről a lobogót, az albán játékosok viszont megtámadták. Ekkor elszabadult a pokol a pályán, a mérkőzést félbe kellett szakítani, mivel a hazai szurkolók közül többen berohantak, megtámadták, és dobálták az albán játékosokat. A tömegverekedés miatt értelemszerűen lefújták a meccset, a három pontot pedig végül Albánia kapta.

1729763556

Brüsszeli terrortámadás

A futballvilág legfrissebb tragédiája Brüsszelben történt, amikor a 2023 őszi Belgium–Svédország Eb-selejtező előtt egy terrorista lelőtt két vendégszurkolót. A támadás hírére félbeszakították a mérkőzést az első félidő után, a drukkereket pedig arra kérték, maradjanak a stadionban. A meccset végül nem fejezték be, mindkét csapat egy pontot kapott.

1477274427

A bolgár szövetség nem tudja, hogyan rendezzen meccset

Elképesztő rendezői alkalmatlanságot mutatott a bolgár labdarúgó-szövetség a Magyarország elleni 2023-as Eb-selejtező előtt. A Bulgária számára már tét nélküli mérkőzést Szófiában tervezték megtartani, azonban a szövetség elnöke tartott attól, hogy a szurkolók tüntetni fognak a stadionban, a rendőrség pedig azt állította, nem tudja garantálni az esemény biztonságát. Ezt követően úgy tudtuk, Plovdivba kerül a mérkőzés, ám ott felújítják a stadiont, és a polgármester azt mondta, nem lehet meccset játszani. Szóba jött még Kardzsali is, mint lehetséges helyszín, majd mindössze két nappal a találkozó előtt a szövetség és az UEFA bejelentette, hogy mégis Szófiában játszik a két válogatott, nézők nélkül.

1682030094

Félbeszakadt a Románia–Koszovó meccs

A 2023-as Eb-selejtezőben Romániába látogatott a koszovói válogatott, a hazai közönség pedig azt skandálta, sőt több molinón is jelezte, hogy „Koszovó az Szerbia”. A vendégek emiatt levonultak a pályáról, a mérkőzést pedig 45 percre felfüggesztették.

1176167701

A bolgár szurkolók rasszizmusa

A Bulgária–Anglia 2019-es Európa-bajnoki selejtezőn a hazai szurkolók huhogtak, amikor az ellenfél színesbőrű játékosainál volt a labda, továbbá náci karlendítésekkel provokálták az ellenfelet. A mérkőzés többször is félbeszakadt.

1730499658

Az izraeli háború és Felcsút

A 2023 októberében kitört izraeli háború miatt el kellett halasztani a csapat mérkőzéseit, ezért Izrael úgy döntött, hogy a hazai mérkőzéseit a felcsúti Pancho Arénában rendezi.

1723100044

A bosnyák szurkolók Liechtensteinben tüntettek

A 2023 októberi Eb-selejtezőn Bosznia-Hercegovina válogatottját sok szurkoló kísérte el Liechtensteinbe. A drukkerekre sokáig fognak emlékezni a miniállamban, mivel a vendégszurkolók fáklyákát és tűzijátékokat dobáltak a pályára, ami miatt a mérkőzést meg kellett állítani.

459082464

A horvátok fáklyákkal szurkoltak

A Giuseppe Meazza Stadionban 2014-ben Olaszország–Horvátország Eb-selejtezőt rendeztek, amin a vendégszurkolók kissé túlfűtött állapotban fáklyákat dobáltak a pályára, ami miatt meg kellett állítani a meccset. A találkozó 1–1-es döntetlennel ért véget.

1500135889

Özönvíz Skóciában

A 2023 júniusi Skócia–Grúzia Eb-selejtezőt egy órával később kezdték el a tervezetthez képest, mert Glasgow-ban olyan mennyiségű eső esett, hogy a pálya teljesen alkalmatlan volt a játékra.