Még nem regisztráltam

Sport

Észre nem vett játékos, kommunikációs hiba, lesről tizenegyes – a legnagyobb VAR-botrányok

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A videobíró 2017-es bevezetése óta időről időre botrányos ítéletektől hangos a futballvilág. A játék egyik legtöbbet kritizált „szereplője” elvileg a hibás játékvezetői döntések megakadályozására jött létre, azonban az alábbi tíz esetben éppen előidézte vagy megerősítette azokat.

Szerinted melyik a legbotrányosabb ítélet?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
1699280444

Kommunikációs hiba a Liverpool meccsén

A Liverpool és a Tottenham 2023-as angol bajnokiján a vörösök szabályos gólját nem adta meg a játékvezető azért, mert lest látott. A VAR-szobában ülő bírók azonban azt gondolták, hogy a pályán gólt ítélt a kolléga, ezért nem jelezték, hogy módosítani kellene az ítéletet.

1820364439

A botrányos tizenegyes után eltiltották a bírót

A PSG–Newcastle United 2023-as Bajnokok Ligája-mérkőzésen a 98. percben kapott büntetőt a hazai csapat. A tizenegyes oka kéz volt, de a felvételeken egyértelműen látszik, hogy természetes helyzetben tartotta a karját az angolok védője, a lengyel játékvezetők mégis szabálytalanságot láttak. Az esetet az UEFA is vizsgálta, a VAR-szobában tevékenykedő bírót pedig eltiltotta.

1683458192

Öt centiről fejelték a védő kezére a labdát

A Bayern München–Manchester United BL-meccsen 2023 őszén Dayot Upamecano közvetlen közelről – kb. öt centiről – Christian Eriksen kezére fejelte a labdát a manchesteri tizenhatoson belül. A képernyőn az jelent meg, hogy a VAR-vizsgálat eredményeképpen nincs büntető, azonban a játékvezető kifutott a monitorhoz, és mégis tizenegyest ítélt.

1951917920

Három hibás ítélet a Real Madrid javára

2024 januárjában játszott Real Madrid–Almería spanyol bajnokin hatalmas meglepetésre kétgólos vezetést szerzett a vendégcsapat. Ezt követően a Real fordított, de három hibás VAR-ítélet is született: tizenegyest ítélt a bíró, pedig előtte lökött a támadó, érvénytelenített egy szabályos Almería-gólt, majd megadta Vinícius találatát, miközben a brazil kézzel terelte a labdát a hálóba.

1305820074

A madridi derbin okozott botrányt az érvénytelenített gól

A Real Madrid és az Atlético Madrid 2024 februárjában játszott egymás ellen a La Ligában, a vendégek gólját pedig azért érvénytelenítette a VAR-szoba, mert a támadó akadályozta Lunyin kapust a szöglet után. A képernyőn megjelenő felirat azonban félrevezető volt, mert lest jelzett.

1976105815

A saját szabályait is megszegte a VAR

Az Aston Villa–Sheffield United angol bajnokin úgy vett el a hazaiaktól egy gólt a VAR, hogy az ítéletet kiváltó szabálytalansághoz képest már kétszer cserélt gazdát a labda, pedig a Premier League oldalán található szabályzat szerint: „A VAR csak azt a támadási labdabirtoklási fázist vizsgálja, amelyik a büntetőhöz vagy a gólhoz vezetett.”

1173668108

A Herthának segített a videobíró

A berlini csapat St. Pauli ellen mérkőzésén a Hertha védője szabálytalankodott a tizenhatoson belül, ezért büntetőt ítélt a játékvezető. A VAR-szoba azonban másképpen látta, ezért a bíró megnézte az esetet, és visszavonta a tizenegyest. A meccs után azt nyilatkozta a játékvezető, hogy „Egyértelmű tizenegyesnek láttam az esetet a pályán. Az első kameraállásból nem lehetett tisztán látni az esetet, egy másikból a berlini mozdulata gyanúra adott okot, de mivel nem volt egyértelmű az érintkezés a két játékos között, végül nem adtam tizenegyest”. A bíró ugyanakkor elismerte, hogy hosszabb elemzés után más következtetésre is lehetne jutni.

1890335189

A játékvezetői testület is elismerte a hibát

2023 tavaszán a Brighton–Tottenham meccsen szabálytalanság érte a hazai csapat támadóját a tizenhatoson belül, azonban a játékvezető és a VAR-szoba másképpen látta az esetet, így nem ítélt tizenegyest a bíró. A mérkőzést követően az Angol Játékvezetői Testület elismerte, hogy büntető kellett volna adni.

1423202574

Nem vette észre a VAR a védőt

A Juventus–Salernitana olasz bajnokin elképesztőt hibázott a VAR-szoba. A torinóiak szögletét Milik csúsztatta a hálóba, amihez Bonucci ugyan nem ért hozzá, de megzavarhatta a kapust, így les miatt érvénytelenítették a találatot. Azt azonban nem vették figyelembe, hogy a vendégek a szögletzászlóhoz közel ácsorgó védője miatt szó sem lehetett volna lesről.

677987282

Lesen volt a támadó, mégis tizenegyest kapott

A Juventus és a Genoa 2017-es összecsapásán úgy ítélt a játékvezető tizenegyest a Juventus ellen, hogy a Genoa támadója lesen volt. A tornióiak legendás kapusa a meccs után erősen kritizálta a VAR-t.