Még nem regisztráltam

Sport

Szajnai megnyitó, tahiti helyszín, új sportág – tíz érdekesség a párizsi olimpiáról

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A 2024-es párizsi olimpia sok tekintetben különleges, a szervezők számos érdekességgel készültek, amelyek közül összegyűjtöttünk tízet.

Szerinted melyik a legmeglepőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
2163334606

Tahitin versenyeznek a szörfösök

A párizsi szörfrajongók dolgát jócskán megnehezítették a szervezők, ugyanis úgy döntöttek, hogy az olimpiákon három éve Tokióban debütált sportág versenyeit 12 időzónával arrébb, az óceán középen, Tahitin, a Teahupoo Beachen rendezik.

2156445324

Eiffel-torony darabjai az érmekben

Különleges érmekkel gazdagodhatnak a dobogós helyezést elérő sportolók, ugyanis minden medálban lesz egy kis darab az Eiffel-toronyból. Természetesen nem bontották meg emiatt a világ egyik legismertebb épületet, hanem a felújítások alkalmával eltávolított részeket megőrizték, és most felhasználták.

1491503189

Debütál a breaktánc

A játékok történetében először rendeznek breaktáncversenyt. Az utolsó, budapesti kvalifikációs tornán a magyar drukkerek is megismerkedhettek az új sportággal.

2162675467

Fordítóberendezések a metrón

Párizs felkészült arra, hogy a megszokottnál is több turista utazik az olimpiára, ezért a metróban dolgozókat fordítóberendezésekkel látták el, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével 16 különböző nyelven segítik majd a kommunikációt.

2162937430

Frígiai sapka lett a kabala

Érdekes döntés született a kabalaválasztáskor: ezúttal nem valamilyen élőlény, hanem egy frígiai sapka fogja biztatni az olimpikonokat. A sapka a szabadság szimbóluma, már az ókori Rómában is viseltek hasonlót, a viselet népszerűségét pedig az is jól mutatja, hogy a Francia Köztársaságot megtestesítő nőalakot, Marianne-t is szokás ebben ábrázolni.

2163556482

Megnyitó a Szajnán

Először rendeznek olimpiai megnyitót stadionon kívül, ráadásul nem is akárhol, hanem a Párizst átszelő Szajnán vonultak fel küldöttségek. A folyó hat kilométeres szakaszán 85 hajó úszott, a biztonsági készültség pedig minden korábbinál nagyobb voltak.

2163071047

Minden idők legnépesebb olimpiája

Soha nem versenyeztek még ilyen sokan egyetlen olimpián sem, Párizsban 10 714 sportoló vesz részt a játékokon.

2163560794

Az első a biztonság

Több ezer önkéntes jelentkezését utasították el a szervezők azért, mert potenciálisan veszélyt jelenthettek a játékok biztonságra. Ügyeltek arra, hogy szélsőségesek és bűnözők sem önkéntesként, sem az olimpiai lánggal futó személyek között ne kapjanak lehetőséget.

2009687707

Centenárium

Éppen száz éve, 1924-ben rendeztek legutóbb olimpiát Párizsban.

2161901177

Különleges helyszínek Párizsban

Maximálisan kihasználják a szervezők a francia főváros adottságait. A strandröplabda-mérkőzéseket például az Eiffel-torony előtt felépített arénában, a tenisztornát a Roland Garroson rendezik, az atlétákkal és a kerékpárosokkal a Trocadérón is lehet találkozni, míg a nyílt vízi úszók a Szajnában versenyeznek majd.