Még nem regisztráltam

Sport

Usain Bolt tíz legemlékezetesebb versenye

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Soha nem tűnt annyira könnyűnek 10 másodperc alatt futni a 100 métert, mint amikor Usain Boltot nézte az ember. A jamaikai legenda légies mozgása összetéveszthetetlen, eredménylistája pedig páratlan: nyolc olimpiai bajnoki cím, tizenegy világbajnoki arany. Fantasztikus karrierje legemlékezetesebb versenyei közül gyűjtöttünk össze tízet.

Szerinted melyik a legemlékezetesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

2009-es világbajnokság, Berlin – 100 m, világcsúcs

Saját világcsúcsát döntötte meg a berlini vb döntőjében. Az elképesztő 9.58-as időt azóta sem tudta túlszárnyalni senki.

2012-es olimpia, London – 100 m, aranyérem

A valaha volt egyik legsűrűbb mezőny állt rajthoz a londoni olimpián: az amerikai Tyson Gay és Justin Gatlin, valamint a jamaikai Asafa Powell és Yohan Blake próbálta megakadályozni Usain Boltot abban, hogy megvédje a címét, azonban a 9.64-es olimpiai rekordidőnél senki nem tudott jobbat, így a második olimpiai bajnoki címét is megszerezte.

2008-as olimpia, Peking – 100 m, világcsúcs

Az első olimpiai bajnoki címét úgy nyerte 9.69 másodperces világcsúccsal, hogy már 10 méterrel a célvonal előtt ünnepelt. Ki tudja, mennyivel futott volna jobbat, ha végig koncentrált marad?

2009-es világbajnokság, Berlin – 200 m, világcsúcs

Az egy évvel korábbi, pekingi olimpián futott 19.30-as világcsúcsát 11 századdal verte, a mezőnyt pedig több, mint 10 méterrel hagyta maga mögött.

2008-as olimpia, Peking – 200 m, világcsúcs

Bolt 200 méteren is felért a világ tetejére, hiszen 19.30 másodperces világcsúccsal nyerte a pekingi olimpiát.

2016-os olimpia, Rio de Janeiro – 100 m, aranyérem

Az atlétika királyszámában tudott triplázni, hiszen Peking és London után a riói olimpián is első lett 100 méteren.

2012-es olimpia, London – 4x100 m, világcsúcs

A topesélyes jamaikai váltó nem okozott csalódást a londoni olimpián. Hogy is történhetett volna, amikor egy csapatnak olyan befutója volt, mint Usain Bolt?

2008-as olimpia, Peking – 4x100 m, doppingvétség miatt elvették az aranyérmet

Utólag ez lehet a legfájdalmasabb számára, hiszen váltótársa doppingvétsége miatt elvették a jamaikaiaktól az – amúgy világcsúccsal nyert – aranyaérmet. Emiatt Bolt „csak” nyolcszoros olimpiai bajnok, tehát végül mégsem jött össze a tripla tripla (három olimpián kilenc aranyérem).

2017-es világbajnokság, London – 4x100 m, megsérült

Élete utolsó nagyversenyére sokat készült, minden adott volt ahhoz, hogy világbajnoki címmel búcsúzzon. Ahogy az megszokott volt, a váltóban a befutó szerepét töltötte be, azonban 20-30 méter után megsérült, és elesett.

2011-es világbajnokság, Daegu – 100 m, kizárták

Világcsúcstartó címvédőként érkezett a dél-koreai világbajnokságra, de a legfontosabb versenyszáma döntőjében a startpisztoly jelzése előtt kiugrott, ezért kizárták.