Még nem regisztráltam

Bulvár

Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Naomi Campbell – a ’90-es évek ikonikus szupermodelljei

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Az 1990-es éveket gyakran nevezik a szupermodellek korszakának. A bulvársajtó is ekkor bontogatta szárnyait, ez kedvezett a karrierjük elején lévő fiatal lányok hírnevének. A közösségi média előtti korszakban a szupermodell státuszukat főleg magazinok címlapjainak, divatbemutatóknak, zenei klipeknek és televíziós műsoroknak köszönhették.

Naomi Campbell, Christy Turlington és Linda Evangelista volt az eredeti szuper trió, de csatlakozott hozzájuk Cindy Crawford, Claudia Schiffer és végül Kate Moss. Ők így együtt a „Nagy Hatos” néven váltak ismertté. Közülük négyet legutóbb a Vogue hozott össze egy közös címlapra.

Szerinted ki volt a ’90-es évek legjobb szupermodellje?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
NEW YORK CITY - OCTOBER 18:   Model Cindy Crawford autographs copies of her book "Cindy Crawford's Basic Face" on October 18, 1996 at Barnes & Noble, Rockefeller Center in New York City. (Photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Cindy Crawford

Talán ő volt a ’90-es évek leghíresebb szupermodellje. Kulturális ikon volt, aki nemcsak számtalan divatkampányban, hanem Pepsi-reklámokban is szerepelt. Hibátlan hajával, mandulavágású szemeivel és a jellegzetes anyajegyével rengeteg óriásplakáton találkozhattunk. Lánya, Kaia Gerber már nyomdokaiba is lépett és manapság az egyik legfoglalkoztatottabb modell.

CLAUDIA SCHIFFER als junges Model in den 1990er Jahren. / Überschrift: Claudia Schiffer. (Photo by kpa/United Archives via Getty Images)

Claudia Schiffer

A német modellt 17 évesen egy düsseldorfi éjszakai klubban fedezték fel. Ezután költözött Párizsba, ahol azonnal sikert aratott. Karl Lagerfeld rajongott érte, szárnyai alá vette és a Chanel arcává tette. Ezt a lehetőséget más márkáknál, többek között a Guessnél is megkapta. Több mint ezer címlapon szerepelt, ezzel ő tartja a legtöbb magazin címlapján szereplő szupermodell rekordját, ami szerepel a Guinness Rekordok Könyvében is.

Fashion model Heidi Klum at a German television show on 20 February 1999 in Munster (North-Rhine Westphalia, Germany). | usage worldwide (Photo by Achim Scheidemann/picture alliance via Getty Images)

Heidi Klum

Karrierje egy modellversenyről szóló hirdetésnek köszönhetően kezdődött. Miután beküldött néhány fotót csak a szórakozás kedvéért, Klum megnyerte a versenyt, legyőzve a többi 30 000 pályázót, és 300 000 dolláros New York-i modellszerződést kapott. 1997-ben a Victoria’s Secret egyik korai angyala lett. A következő évben a Sports Illustrated Swimsuit Issue címlapján szerepelt. Hírneve a 2000-es évek elején az egekbe szökött.

Naomi Campbell models at a fashion show in Milan. (Photo by �� Vittoriano Rastelli/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Naomi Campbell

A szupermodell tinédzserként kezdte karrierjét, és évtizedekkel később még mindig ő a divat egyik legkeresettebb neve. Tüzes temperamentuma mellett híres kifutójárásáról is ismert. A ’90-es években a kifutó királynőjének nevezték el, köszönhetően jellegzetes járásának. Amikor diszkriminációval szembesült, elsöprő támogatást kapott az iparágban dolgozó barátaitól. A legenda szerint Christy Turlington és Linda Evangelista egyszer azt mondta a Dolce & Gabbanának, hogy ha nem veszik fel Campbellt, ők sem dolgoznak a divatháznak. Ő volt az első színes bőrű modell a francia Vogue és a Time magazin címlapjain.

Le top model Christy Turlington porte un chapeau de paille lors du défilé Christian Lacroix, collection Prêt-à-Porter Printemps-Eté 1994 le 9 octobre 1993 à Paris, France. (Photo by Alexis DUCLOS/Gamma-Rapho via Getty Images)

Christy Turlington

A Metropolitan Művészeti Múzeum a 20. század arcának nyilvánította, és nem ok nélkül: többi között a Calvin Klein, a Maybelline és a Giorgio Armani kampányainak ikonikus alakja volt. Bár még ma is a világ egyik legismertebb arca, ő inkább a Minden anya számít nevű nonprofit szervezetére összpontosít, miután saját terhessége során komplikációkat tapasztalt a szülés során.

 

PA NEWS LINDA EVANGELISTA AT THE CHELSEA FLOWER SHOW   (Photo by David Giles - PA Images/PA Images via Getty Images)

Linda Evangelista

Arról vált híressé, hogy 10 000 dollárnál kevesebbért ki sem kel az ágyból. Már modellkedett egy ideje, amikor a karrierje legjobb döntését hozta: bob frizurát vágatott. Ezután a ’90-es évek egyik leghíresebb arcává vált. Haja minden egyes vágással vagy színváltoztatással címlapokra került. 2021-ben 50 millió dolláros kártérítésre perelt egy szépészeti beavatkozásokkal foglalkozó céget, mivel miattuk teljesen eldeformálódott az arca.

25 Sep 1997:  Supermodel Eva Herzigova looks on during the Marlboro 500 at the California Speedway in Fontana, California. Mandatory Credit: Jon Ferrey  /Allsport

Eva Herzigová

Karrierje akkor kezdődött, amikor 16 évesen megnyert egy prágai modellversenyt. A ’90-es évek Marilyn Monroe-jaként ismerték szelíd vonásai és platinaszőke haja miatt. 1994-ben a Wonderbra ikonikus Hello Boys reklámjával vált híressé. Később filmekben is láthattuk, ő játszotta Picasso feleségét, Olga Koklovát a Modigliani című filmben, és szerepelt a hírhedt filmrendező, Gaspar Noé egyik filmjében is.

Portrait du mannequin Tyra Banks portant une création du couturier Hanae Mori lors du défilé de haute-couture de la collection automne-hiver 95 le 19 juillet 1994 à Paris, France. (Photo by ALEXIS DUCLOS/Gamma-Rapho via Getty Images)

Tyra Banks

Ő volt az első színes bőrű modell, aki szerződést kötött a Victoria’s Secrettel, és aki a Sports Illustrated Swimsuit Issue címlapján szerepelt. Bár a ’90-es években a divatiparban már jól ismert volt erőteljes kifutójárása és ikonikus sminkjei miatt, a 2000-es években érte el addigi legnagyobb sikereit. Sok klipben, filmben és televíziós műsorban szerepelt. Leginkább a Topmodell leszek! című műsorból ismeri a közönség, amely figyelemre méltó 24 évadon keresztül futott.

circa 1995:  A headshot of Dutch-born model Helena Christensen walking outdoors and smiling (possibly at Bryant Park in New York City during New York Fashion Week). Christensen wears a tweed coat with a periwinkle scarf and chenille turtleneck sweater.  (Photo by Mark Rylewski/Hulton Archive/Getty Images)

Helena Christensen

Karrierje akkor kezdődött, amikor véletlenül megnyerte a Miss Koppenhága versenyt (azt hitte, hogy egy jótékonysági divatbemutató). Ezután ő képviselte Dániát a Miss Universe versenyen, és végül a legnagyobb divatlapokban, valamint a Chanel, a Versace, a Prada és a Victoria’s Secret kampányaiban jelent meg. Chris Isaak Wicked Game című dalának klipjében való félmeztelen megjelenését minden idők egyik legszexibb szerepléseként tartják számon.

Kate Moss during Kate Moss at Macy's Department Store Promoting Calvin Klein Jeans at Macy's in New York, United States. (Photo by Tom Wargacki/WireImage)

Kate Moss

Hatása a modellszakmára némileg ellentmondásos. A 80-as évek szupermodelljei mind nőies formákkal és hosszú combokkal rendelkeztek, a változást a 170 cm magas Kate Moss jelentette fiús, vékony alkatával. Őt követően alakult ki az új norma a modellszakmában. Sok kritikus úgy véli, hogy Moss vékony testalkata felelős a modellipar irreális testnormáiért és az étkezési zavarok széles körű elterjedéséért.